субота, 3. мај 2014.

divota jedna....

 Košnice Karolina

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Od svih sastojaka zamjesite prhko tijesto, podjelite na dva dijela, pa stavite u frižider da se malo odmori.
  2. 2
    Dok se tijesto odmara, sve sastojke za kuglice nasjeckajte na sitno, pomješajte sa grožđicama, kandiranom narančinom koricom i medom i ostavite da se sastojci prožmu.
  3. 3
    Jedan dio prhkog tijesta razvaljajte pa čašom ili nekim kalupom promjera oko 8,9 cm režite krugove.
    U originalnom receptu je 28 kuglica pa sam i ja razvaljala tjesto tako da mi ispadne toliko kuglica.
    Na svaki krug stavite otprilike vrhom čajnu žličicu nasjeckane smjese.
  4. 4
    Polako i strpljivo zamotajte svaki krug u kuglicu.
  5. 5
    Drugi dio tijesta razvaljajte na veličinu tepsije (moja je 24x37), premažite pekmezom od šljiva pa ravnomjerno poslažite kuglice.
    Pecite na 180 stupnjeva 20 min. ali pazite da vam se ne prepeče jer tijesto brzo dobiva boju.
  6. 6
    Kremu skuhajte na klasičan način, pola mlijeka sa šećerom zakuhajte, a brašno pomješajte sa drugom polovicom mlijeka primješajte kad mlijeko zakuha.
    Margarin dobro izmiksajte pa ga žlicu po žlicu dodavajte u ohlađenu kuhanu kremu.
    Kremu razmažite prvo dobro između pečenih kuglica i u tankom sloju po kuglicama.
  7. 7
    Na svaku kuglicu stavite okruglu piškotu koju ste namočili u rum.
  8. 8
    Za glazuru namočite želatinu u dvije žlice vode, pa kad nabubri lagano je rasopite ali da ne zakuha.
    Margarin u posudi rastopite, dodajte šećera u prahu, prosijani kakao, želatinu i kiselog vrhnje.
    Sve dobro promješajte da se sjedini pa kad se malo ohladi prelijte po kolaču.

 Bounty čokoladice ili minjoni

Te kokos čokoladice su meni uzele dušu 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Šećer, margarin i slatku pavlaku, otopiti na srednjoj temperaturi ( kod mene je to 1, 2, 3, znači 2…), a onda povećati temperaturu ( 3 ), da provri.
  2. 2
    Kada provri, dodati 250 g kokosa i sve sjediniti.
  3. 3
    Manjem plehu obložiti dno papirom za pečenje, i izliti smesu.
  4. 4
    Staviti u frižider da se stegne 2 h.
  5. 5
    Dasku za sečenje ili tacnu obližiti papirom, ( kako se ne bi lepilo ). Nožem odvojiti ivice kolača od pleha, pa prevrnuti ga na tacnu, i skinuti papir sa kolača.
  6. 6
    Seći kolač, kao minjone ili čokoladice, i vratiti ih u frižider, dok se sprema glazura.
  7. 7
    Čokoladice ili minjone preliti čokoladom i ostaviti da se stegnu.
  8. Ukoliko vam je mrsko ih zasebno prelivati čokoladom, onda ceo kolač, dok je još vruć i u plehu, prelijte čokoladom i secite na kocke ili štanglice, kada se stegne… ( u tom slučaju je najbolje da prenoći ).
  9. 1 Priprema Bounty čokoladica ili minjona
           

     Štapići bake Evice

    Štapići bake Evice

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      350g brašna i prašak za pecivo prosijati.
    2. 2
      Omekšali maslac ili mast,  spojiti sa brašnom, neka smjesa bude mrvičasta
    3. 3
      dodati šećer, vanil šećer  i dobro izmiješati
    4. 4
      Malo razmutiti žumanjke i jedan bjelanjak, dodajte smjesi od brašna i šećera i zamijesiti tijesto dodavajući ostatak brašna koje ste isto prosijali .
    5. 5 Štapići bake Evice
      Tijesto tanko razvaljajte na dasci ili ako vam je lakše između dvije prianjajuće folije i režite štapiće dugačke, 1,5 cm x 6 cm.
    6. 6 Štapići bake Evice
      Drugi bjelanjak lagano izbijte, tek toliko da zapjeni i premažite štapiće.
    7. 7 Štapići bake Evice
      Pospite ih sjeckanim orasima i stavljajte ih u pleh s malim razmakom među njima . Pecite 15 min. Na 180 C.
    8. 8
      Pečene ohladite (brzo se hlade ) premažite pekmezom i spajajte po dva štapića.
    9. 9
      Čokoladu otopite na niskoj temperaturi i kraj štapića umačite u nju.
    10. 10
      Ostavite da se čokolada stisne na jednom kraju i tek tada umačite i drugi kraj štapića.

                                       biskvit u ljusci jaja


      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        prvo pripremiti jaja-znači isbušiti rupicu na vrhu jaja i istresti jaja u zdjelicu.
        oprati jaja i ostaviti ih u dobro posoljenoj vodi pola sata te ih dobro osušiti.
      2. 2
        Dok se ljuske suše napraviti kremu-zagrijati vrhnje,usuti u čokoladu te mješati dok se čokolada ne otopi i dobro dobro ohladiti
      3. 3
        U ljuske jaja usuti malkice ulja i izmućkati ih(da nam se biskvit ne zaljepi)
        Možete peći bilo koju vrstu bisvita  al evo ja sam ovako najjednostavnije -Jaja,šećer i vanilijin šećer pjenasto umutit dodat rastopljeni margarin,aromu,vodu i na kraju brašno sa praškom za pecivo
      4. 4
        Biskvit stavit u vrećicu il kesicu za zamrzavanje te pomoću nje ga uliti u ljuske jaja do pola il malkice više od polovine ljuske.Peći na 180 stupnjeva 10-15 min svakako provjeriti čačkalicom.
      5. 5
        tokom pečenja će višak iscuriti van i to izgleda ovako ko na slici al to lako uklonite sa ljuske sa nožem.
      6. 6
        pečen biskvit u ljusci treba pustiti da se skroz ohladi i onda samo oguliti "jaja" kao prava
      7. 7
        i evo ih -biskvitna jaja

      8. 8
        ja sam svako jaje prepolovila ,polovice lagano izdubila žličicom i u svaku polovinu stavila kremu,spojila ih i prelila čokoladnom glazurom.
  10.              
  11.       

    Štapići od oraha

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Od brašna, omekšalog maslaca, šećera i žumanjka umijesite prhko tijesto. Omotajte ga u prozirnu foliju i stavite na hladno oko 30 minuta. Kad se tijesto ohladilo, stavite ga između dva masna papira za pečenje i istanjite. Zatim ga uz pomoć valovitog kotačića narežite na štapiće (2×6 cm). Premažite ih bjelanjkom i pospite nasjeckanim orasima. Pecite ih oko 10-tak minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C . Potom ih ohladite.
    2. 2
      Marmeladu izmiksajte da postane kremasta za mazanje. Njome premažite donju stranu svakog drugog štapića i slijepite ga s nenamazanim štapićem. Neka se malo osuši.
    3. 3
      Napravite čokoladnu glazuru i vrhove štapića umočite u čokoladu. Keksiće složite na rešetku ili masni papir da se glazura ščvrsne.                             

Нема коментара:

Постави коментар