TORTA NAD TORTAMA
Sastojci
Za kore:
- 3 x 5 belanca
- 3 x 10 kasika secera u prahu
- 3 x 5 kasika mlevenih oraha
- 3 x 2 kasika brasna
Za krem:
- 1 litar mleka
- 15 zumanaca
- 10 kasika secera
- 9 kasika brasna
- 250 gr secera u prahu
- 250 gr margarina/maslaca
- 150 gr mlevenih oraha
- malo mleka da se popare orasi
- 200 gr cokolade
- 3 kesice slag krema od vanile
- 200 ml mleka ili kisele vode za slag krem
Priprema
-
1
Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
krem.
-
2
Krem : 7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
mleka.
Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlekom (potrebno je malo mleka da
bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.
-
3
Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.
Lubenica Torta
Sastojci
- 3 voćna jogurta od jagode
- 1,5 kg jagoda
- 10 komada Kivija
- 6 žlica šećera
- nekoliko kapi arome jagode ili maline
- 3 vrećice želatine u prahu
- 1,5 l vrhnja za šlag
- 5 žlica vode
Priprema
-
1
Jagode operati i 1 KG sameljeti u kašu u blenderu. Preostalih pola kilograma nasjeckati na manje komadiće.
-
2
Zagrijati u loncu 3 jogurta, šećer, vodu i želatinu u prahu. Kad zavri, skinuti s vatre.
-
3
Izmutiti čvrsti šlag od vrhnja te lagano dodati mlaku smjesu jogurta i želatine. Odvojiti jedan dio smjese, otprilike pola litra.
-
4
U smjesu vrhnja i jogurta Umiješati samljevene i nasjeckane jagode, te dodati aromu jagode ili maline kako bi se dobila tamnija crvena boja.
-
5
Obložiti poluloptasti plastični sud prozirnom folijom i uliti crvenu smjesu. Staviti u zamrzivač.
-
6
Samljeti 10 kivija u blenderu i dodati ih u odvojenu smjesu vrhnja i jogurta.
-
7
Nakon 40-tak minuta izvaditi crvenu smjesu iz zamrzivača, okrenuti naopako na tanjur, te skinuti polako prozirnu foliju. Premazati zelenom kremom od kivija.
-
8
Vratiti u zamrzivač još sat vremena.
Posluživanje
Da vam se zelena krema nebi stvrdnula, nemojte ju držati u hladnjaku dok čekate da se crvena smjesa stvrdne. A ako se ipak stvrdne dodajte malo neizmućenog vrhnja za šlag ili malo jogurta, tek toliko da se da lijepo razmazat preko crvene smjese, kako bi glumila koru od lubenice.Ana Torta
Sastojci
Biskvit
- 100ml ulja
- 100ml vode
- 20 gr kakao praha
- 5 jaja
- 100 gr prah secera
- 100 secera
- 150gr brasna
Krem
- 1l slatke pavlake
- 250 gr cokolade
- 50 ml ruma
Po zelji (ja licno nisam koristila dolje navedene sastojke)
- 400 gr nugat mase
Priprema
-
1
Biskvit:
-
2
Vodu i ulje staviti na vatru cim vidite da ce zakuhati skloniti sa vatre umjesati kakao prah i intenzivno izmjesati.Ostaviti da se ohladi.
-
3
U jednoj posudi dobro umutiti: zumanca sa prah secerom, u drugoj posudi belanca sa kristal secerom.
-
4
Zatim lagano spojiti belanca i zumanca i dodati prohladjenu mesavinu ulja, vode i kakaa,
-
5
zatim lagano dodati brasno koje ste predhodno prositali 3 puta (da bi tjesto bilo vazdusastije)!.
-
6
Peci u kalupu za torte srednje velicine oko (24cm) iz tri puta tako da dobijete tri biskvita koja kasnije prerezete vodoravno tako da ce te imat 6 biskvitnih kora. (ovaj put sam ispekla sve od jednom pa sam prerezala uzduzno i onda vodoravno 3 puta da bi dobila 6 kora posto sam zurila)
-
7
Krema:
-
8
Prokuvati pavlaku i cokoladu, mjesati dok se krem ne izjednaci, skloniti sa vatre i dodati rum, Krem staviti u frizider da se dobro ohladi.
-
9
Strogo preporucujem pravljenje krema navecer i sutradan ga samo izvaditi iz frizidera i umutiti jer treba da bude bas leden,
-
10
Dobro ohladjen krem mutiti mikserom dok ne dobijete bledunjavu gustu smjesu za mazanje, pazite da ne pretucete krem jer ce se pretvoriti u mrvice.
-
11
Kalup u kojem ste pekli oblozite celofanom (najlonom za zamotavanje sendvica itd) stavite prvu koru-kremu i tako redom dok ne potrosite sav materijal, nafilovanu tortu ostavite da se dobro ohladi.
-
12
Kasnije preokrenuti na tacnu i ukrasiti po zelji,
BAČOKO TORTA
Sastojci
biskvit:
- 500 ml mlijeka
- 6 kašika šećera
- 3 kašike ulja
- 250 gr brašna
- 1 kašika pekmeza
- 2 kašike kakaa
- 1 kašika Milka čokoladnog napitka (prah)
- 2 kašičice sode bikarbone
krema:
- 4 banane
- 1/2 limuna (sok)
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 100 gr margarina
- 200 ml vrhnja za šlag
- 3 kašike šećera
- 200 gr mljevene plazme
dekoracija:
- 250-300 ml vrhnja za šlag (ili šlag krema ili pjena)
Priprema
-
1
Sve sastojke za biskvit umutiti, pa podijeliti na 3 jednaka dijela. Peći svaki dio u plehu (24 cm), obloženom papirom za pečenje... na 200 C, oko 8 minuta. Za to vrijeme umutiti vrhnje za šlag i 3 kašike šećera.
-
2
Banane oguliti, ispasirati štapnim mikserom, pokapati limunovim sokom.
-
3
Na pari otopiti čokoladu i margarin, pa ostaviti da se malo prohladi. Sjediniti banane, otopljenu čokoladu i umućeni šlag. Dobro izmiksati.
-
4
Zatim dodati i mljevenu plazmu, pa sve sjediniti. Na tacnu staviti ohlađenu koru, pa premazati 1/3 fila. Poklopiti drugom korom.Na drugu koru staviti 1/3 fila...pa poklopiti trećom korom!
-
5
Cijelu tortu premazati preostalom trećinom fila. Staviti u frižider da se hladi.
-
6
Umutiti slatku pavlaku, šlag kremu ili šlag pjenu (zavisno od vašeg ukusa), pa cijelu tortu premazati i dekorisati.
Нема коментара:
Постави коментар