Lavići sa kikirikijem
Sastojci
- 220 g margarina
- 100 g šečera
- 300 g brašna
- 2 žumanjka
- na vrh noža praška za pecivo
- 5 dkg prženog mljevenog kikirikija
- 3 žlice tamnog kakaa
za ukrašavanje
- par žlica bijele čokolade
- par žlice tamne čokolade
Priprema
-
1
Prosijte brašno, narežite hladan margarin na kockice, dodaajte šečer, prašak za pecivo, žumanjke i umijesite glatko tijesto. Podijelite na 2 dijela manji i veći. U jedan umijesite prosijani kakao a u drugi (veći) kikiriki. Ostavite odmoriti u hladnjak.
-
2
Od svakog tijesta oblikujte po 3 valjka. Tamni dio malo razvaljajte pa premažite bjelanjkom. Stavite bijeli valjak i "omotajte ga" tamnim tijestom.
<----
-
3
Napravite utore duž tijesta rezačem za pizzu ili fondant. Ostavite prekriveno par sati u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču.
-
4
Ohlađeno tijesto režite oštrim nožem na centimetar debljine, malo rastanjite pa pecite na 180°C, ne smiju potamniti.
-
5
Ohlađene kekse ukrasite rastopljenom čokoladom. Pričekajte da se osuši pa ih složite u limenu ili kakvu već koristite kutiju za kekse.
Sastojci
- 250g mekog brašna
- 150 g margarina
- 80 g šečera
- na vrh noža praška za pecivo
- 3 žlice čokolade u prahu
- 1 žlica kakaa+
- 1 žlica mlijeka
- naribana korica jedne naranče
- 1 žumanjak
za ukrasiti
- par žlica bijele čokolade
Priprema
-
1
Prosijte brašno, narežite hladan margarin na kockice, dodaajte šečer, prašak za pecivo, žumanjke i umijesite glatko tijesto. Podijelite na 2 dijela. U jedan umijesite čokoladu u prahu, kakao i žlicu mlijeka a u drugi koricu naranče
-
2
Od svakog tijesta oblikujte po 2 valjka. Tamni dio malo razvaljajte ali da mu krajevi budu nešto tanji
< ---
-
3
Zatim ga premažite bjelanjkom. Stavite bijeli valjak i "omotajte ga" tamnim tijestom.Napravite 3 utora na debljem dijelu smeđega tijesta . Ostavite prekriveno par sati u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču.
-
4
Narežite na centimetar debelo, malo oblikujte šapicu duguljasto, rastanjite i pecite na 170°C. Ne bi trebali potamniti. Ohlađene ukrasite točkicama od rastopljene bijele čokolade.
-
5
Pričekajte da se osuši pa ih složite u limenu ili kakvu već koristite kutiju za kekse.
Pingvini sa lješnjacima i čokoladom
Sastojci
za tijesto
- 300 g brašna
- 200g maslaca
- 100 g šečera
- 7 dkg mljevenih prženih lješnjaka
- 3 žlice čokolade u prahu
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica mlijeka
- na vrh noža praška za pecivo
- 1 jaje
za dekoraciju
- par žlica bijele čokolade
- par žlica tamne čokolade
Priprema
-
1
Prosijte brašno, narežite hladan margarin na kockice, dodajte šečer, prašak za pecivo, žumanjke i umijesite glatko tijesto. Podijelite na 2 nejednaka dijela. U manji dio umijesite čokoladu u prahu, kakao i žlicu mlijeka a u veći mljevene lješnjake
-
2
Od svakog tijesta oblikujte po 2 valjka. Tamni dio malo razvaljajte ali da mu krajevi budu nešto tanji
< ---
-
3
Zatim ga premažite bjelanjkom. Stavite bijeli valjak i "omotajte ga" tamnim tijestom. Ostavite prekriveno par sati u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču.
-
4
Narežite na centimetar debelo, malo oblikujte duguljasto, rastanjite i pecite na 170°C. Ne bi trebali potamniti. Ohlađene ukrasite rastopljenom čokoladom kao na slici.
Vanila keks
Sastojci
- 125gr butera
- 50gr secera u prahu
- 2 kesice vanil secera
- 50gr vanila pudinga
- 125gr brasna (mekog)
Priprema
-
1
Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider.
-
2
Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.Seci snitice i formirati male kuglice, malo vece od lesnika.Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti.
-
3
Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.
ako se vanilin puding zameni cokoladnim, dobiju se cokoladni keksici
brzi špric keksići
Sastojci
VANILIJA KEKSI:
- 50 g margarina ili maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 70 g brašna
- 30 g gustina (ili pudinga od vanilije)
- 2 - 3 žlice mlijeka
ČOKO KEKSI:
- 50 g margarina ili maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 60 g brašna
- 10 g tamnog kakaa
- 30 g gustina
- 2 - 3 žlice mlijeka
Priprema
-
1
Brašno pomiješajte s gustinom (ili pudingom) a ako radite čoko varijantu i s kakaom.
Omekšali maslac ili margarin izradite sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte vanilin šećer i suhe sastojke, miješajte dok ne postane mrvičasto a onda dodajte mlijeko i umijesite mekše tijesto.
-
2
Tijesto ne mora stajati u hladnjaku pa ga odmah prebacite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom ili špricu za kekse i istiskujte oblike na papirom za pečenje obložen lim za pečenje.
Istisnute kekse ostavite 30 - 45 minuta na hladnome.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 12 - 15 minuta, a po potrebi i duže - ovisno o obliku i količini istisnutog tijesta za svaki keks.
Pustite da se malo prohlade i uživajte u grickanju! :)
-
3
Napomena:
Ako imate problema s istiskivanjem tijesta dodajte mu još jednu žlicu mlijeka i trebalo bi ići lako!
Mekani medenjaci
Sastojci
Potrebno je
- 4 jaja
- 250 gr secera
- 6 kasika meda
- 600 gr brasna(meni je proslo vise mozda oko 800)
- 2 kasicice sode
- 1 kasicica cimeta
Glazura
- 1 bjelance
- 150 gr prah secera
- 1 kaiska soka od limuna
- 2 kasike vode
- 10 klincica(mljevenih)
Priprema
-
1
Umutit jaja sa secerom, medom, cimetom i zamijesiti tijesto dodajuci sodu i brasno. U receptu pise 600 gr ali sam ja dodala vise i to da dobijem tijesto koje moze da se oblikuje u kuglicu mada je i dalje bilo ljepljivo pa sam morala malo vlaziti ruke da bih radila sa njim.
-
2
Po receptu tijesto treba da odstoji 2 sata u frizideru ali posto sam ja zurila radila sam odmah tako sto sam vlaznim rukama odkidala komadice i pravila kuglice velicine velike masline.
-
3
Kuglice stavljati u podmazan pleh i to malo razmaknuti jer dosta narastu pri pecenju a imaju ljepsi oblik ako se ne sastave kad se peku.
- 4
-
5
Za glazuru umutiti bjelance sa secerom u prahu pa mu dodati limunov sok i vodu i u ovu glazuru umakati medenjake pa ihostaviti da se osuse. Ja sam ih slagala na foliju pa u rernu na 80-100 C oko 1 h.
Medvedići
Sastojci
Testo
- 100 g omekšalog margarina
- 100 g smeđeg šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- 2 kašičice ekstrata vanile
- 2 rebra čokolade
- 3 kaš. kakaoa
- 1 kaš. praška za pecivo
- na vrh kašike soli
- 250-300 g brašna
Priprema
-
1
Margarin , šećer, vanilin šećer penasto umutiti.
-
2
Dodati jaje, vanilu i mutiti dalje kako bi se masa sjedinila.
-
3
Dodati brašno, prašak za pecivo i so.
-
4
Mutiti mikserom, a potom sjediniti rukom.
-
5
Dobijenu smesu podeliti na dva dela.
-
6
Jedan deo ostaviti beo, a drugom dodati otopljenu i ohlađenu čokoladu i kakao.
-
7
Od belog testa napraviti veću kuglicu za telo, od čokoladnog, napraviti jednu manju kuglicu za glavu, i četiri manje za ruke i noge.
Od bele napraviti manje kuglice za uši, oči, nos i usta po želji. Delove spajati sa telom lagano prilepljujući jedno testo za drugo.
Boje mogu biti i obrnute.
Ovako ide spajanje
Нема коментара:
Постави коментар