субота, 3. мај 2014.

keksici...

 Lavići sa kikirikijem 

Sastojci

Priprema

  1. 1 Lavići sa kikirikijem :D
    Prosijte brašno, narežite hladan margarin na kockice, dodaajte šečer, prašak za pecivo, žumanjke i umijesite glatko tijesto. Podijelite na 2 dijela manji i veći. U jedan umijesite prosijani kakao a u drugi (veći) kikiriki. Ostavite odmoriti u hladnjak.

  2. 2 Lavići sa kikirikijem, priprema :D
    Od svakog tijesta oblikujte  po 3 valjka. Tamni dio malo razvaljajte pa premažite bjelanjkom. Stavite bijeli valjak i "omotajte ga" tamnim tijestom.
    <----
  3. 3
    Napravite utore duž tijesta rezačem za pizzu ili fondant. Ostavite prekriveno par sati u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču.
  4. 4 Lavići sa kikirikijem, priprema :D
    Ohlađeno tijesto režite oštrim nožem na centimetar debljine, malo rastanjite pa pecite na 180°C, ne smiju potamniti.
  5. 5 Lavići sa kikirikijem :D
    Ohlađene kekse ukrasite rastopljenom čokoladom. Pričekajte da se osuši pa ih složite u limenu ili kakvu već koristite kutiju za kekse.
  6. Medine šapice sa narančama i čokoladom

    Medine šapice sa narančama :)

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 Medine šapice sa narančama :)
      Prosijte brašno, narežite hladan margarin na kockice, dodaajte šečer, prašak za pecivo, žumanjke i umijesite glatko tijesto. Podijelite na 2 dijela.  U jedan umijesite čokoladu u prahu, kakao i žlicu mlijeka a u drugi koricu naranče
    2. 2 Medine šapice sa narančama, priprema :)
      Od svakog tijesta oblikujte  po 2 valjka. Tamni dio malo razvaljajte ali da mu krajevi budu nešto tanji
      < ---
    3. 3 Lavići sa kikirikijem, priprema :D
      Zatim ga premažite bjelanjkom. Stavite bijeli valjak i "omotajte ga" tamnim tijestom.Napravite 3 utora na debljem dijelu smeđega tijesta . Ostavite prekriveno par sati u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču.
    4. 4 Medine šapice sa narančama, priprema :)
      Narežite na centimetar debelo, malo oblikujte šapicu duguljasto, rastanjite i pecite na 170°C. Ne bi trebali potamniti. Ohlađene ukrasite točkicama od rastopljene bijele čokolade.
    5. 5
      Pričekajte da se osuši pa ih složite u limenu ili kakvu već koristite kutiju za kekse.

 Pingvini sa lješnjacima i čokoladom 

Sastojci

Priprema

  1. 1 Pingvini sa lješnjacima i čokoladom :)
    Prosijte brašno, narežite hladan margarin na kockice, dodajte šečer, prašak za pecivo, žumanjke i umijesite glatko tijesto. Podijelite na 2 nejednaka dijela.  U manji dio umijesite čokoladu u prahu, kakao i žlicu mlijeka a u veći mljevene lješnjake
  2. 2 Pingvini sa lješnjacima i čokoladom, priprema :)

    Od svakog tijesta oblikujte  po 2 valjka. Tamni dio malo razvaljajte ali da mu krajevi budu nešto tanji
    < ---
  3. 3

    Zatim ga premažite bjelanjkom. Stavite bijeli valjak i "omotajte ga" tamnim tijestom. Ostavite prekriveno par sati u hladnjaku ili kraće u zamrzivaču.
  4. 4 Pingvini sa lješnjacima i čokoladom :)

    Narežite na centimetar debelo, malo oblikujte  duguljasto, rastanjite i pecite na 170°C. Ne bi trebali potamniti. Ohlađene ukrasite rastopljenom čokoladom kao na slici.

 Vanila keks

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider.
  2. 2
    Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.Seci snitice i formirati male kuglice, malo vece od lesnika.Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti.
  3. 3 moze i ovako
    Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.
    ako se vanilin puding zameni cokoladnim, dobiju se cokoladni keksici

brzi špric keksići

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Brašno pomiješajte s gustinom (ili pudingom) a ako radite čoko varijantu i s kakaom.

    Omekšali maslac ili margarin izradite sa šećerom u prahu u glatku pastu, dodajte vanilin šećer i suhe sastojke, miješajte dok ne postane mrvičasto a onda dodajte mlijeko i umijesite mekše tijesto.

  2. 2 :)
    Tijesto ne mora stajati u hladnjaku pa ga odmah prebacite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom ili špricu za kekse i istiskujte oblike na papirom za pečenje obložen lim za pečenje.

    Istisnute kekse ostavite 30 - 45 minuta na hladnome.

    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

    Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 12 - 15 minuta, a po potrebi i duže - ovisno o obliku i količini istisnutog tijesta za svaki keks.

    Pustite da se malo prohlade i uživajte u grickanju! :)
  3. 3
    Napomena:

    Ako imate problema s istiskivanjem tijesta dodajte mu još jednu žlicu mlijeka i trebalo bi ići lako!

Mekani medenjaci

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutit jaja sa secerom, medom, cimetom i zamijesiti tijesto dodajuci sodu i brasno. U receptu pise 600 gr ali sam ja dodala vise i to da dobijem tijesto koje moze da se oblikuje u kuglicu mada je i dalje bilo ljepljivo pa sam morala malo vlaziti ruke da bih radila sa njim.
  2. 2
    Po receptu tijesto treba da odstoji 2 sata u frizideru ali posto sam ja zurila radila sam odmah tako sto sam vlaznim rukama odkidala komadice i pravila kuglice velicine velike masline.
  3. 3 kuglice na plehu
    Kuglice stavljati u podmazan pleh i to malo razmaknuti jer dosta narastu pri pecenju a imaju ljepsi oblik ako se ne sastave kad se peku.
  4. 4 peceni
    Peci da blago porumene oko 12-15 min. Medenjaci ce biti jako mekani ali tako treba jer kad se ohlade malo ce se stvrdnuti.
  5. 5
    Za glazuru umutiti bjelance sa secerom u prahu pa mu dodati limunov sok i vodu i u ovu glazuru umakati medenjake pa ihostaviti da se osuse. Ja sam ih slagala na foliju pa u rernu na 80-100 C oko 1 h.

Medvedići 


  1. Medvedići :)

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Margarin , šećer, vanilin šećer penasto umutiti.
    2. 2
      Dodati jaje, vanilu i mutiti dalje kako bi se masa sjedinila.
    3. 3
      Dodati brašno, prašak za pecivo i so.
    4. 4
      Mutiti mikserom, a potom sjediniti rukom.
    5. 5
      Dobijenu smesu podeliti na dva dela.
    6. 6
      Jedan deo ostaviti beo, a drugom dodati otopljenu i ohlađenu čokoladu i kakao.
    7. 7 Medvedići :)
      Od belog testa napraviti veću kuglicu za telo, od čokoladnog, napraviti jednu manju kuglicu za glavu, i četiri manje za ruke i noge.
      Od bele napraviti manje kuglice za uši, oči, nos i usta po želji. Delove spajati sa telom lagano prilepljujući jedno testo za drugo.
      Boje mogu biti i obrnute.
      Ovako ide spajanje
    1. Sačekati da se ohlade i tek onda vaditi.
    2. 10 Priprema za medice

Нема коментара:

Постави коментар