среда, 3. децембар 2014.

Sarme

Punjeno i sočno: Sarme i punjene paprike za sladokusce


PAPRIKE PUNJENE PASULJEMPOTREBNO JE:
12 babura, 250 g pasulja tetovca, 1 veza zeleni, 5 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, mlevena crvena paprika, peršun, so, ulje.

PRIPREMA:
Pasulj natopite pa kuvajte i prvu vodu bacite. U drugu vodu dodajte seckani zelen i 2 glavice crnog luka da se kuvaju sa pasuljem. Na ulju propržite ostatak sitno seckanog crnog luka, dodajte mlevenu papriku, umešan pasulj i peršunov list. Posolite, pa ovim nadevom punite paprike i poređajte ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Nalijte vodom u kojoj se pasulj kuvao i preko svake paprike prelijte malo ulja. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite.

POSNA SARMA
POTREBNO JE:
4 struka praziluka, 3 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 1 ½ šolja pirinča, 1 kašika soli, 1 kašika tucane crvene paprike, 1 kašičica bibera, 2 lovorova lista, 1-2 glavice kiselog kupusa, 1 kašika mlevene crvene paprike, 1 kašičica mešavine suvih začina.

PRIPREMA:
Listove kupusa očistite od zadebljalih delova. Povrće sitno naseckajte i prodinstajte na tihoj vatri dok ne omekša. Dodajte pirinač i dinstajte još oko 10 minuta dodavajući pomalo vode. Dodajte so, biber, mešavinu suvih začina, tucanu crvenu papriku i na kraju mlevenu papriku i sve lepo promešajte. Dublju posudu nauljite i poređajte nekoliko listova kupusa po dnu. Motajte sarmu sa kašikom fila i ređajte. Posle prvog reda stavite lovorov list i produžite sa ređanjem sarme. Na kraju prekrijte sa nekoliko listova kupusa. Dodajte vodu da se sarma prekrije i kuvajte nekoliko sati na tihoj vatri. Pred kraj zapržite sa kašikom brašna uprženim sa tri kašike ulja i kašikom mlevene paprike.

MUSAKA
POTREBNO JE:
1,2 kg krompira, 500 g mešanog mlevenog mesa, 2 glavice luka, 2 kašičice začinske paprike, 2,5 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera, 1,5 dl ulja, 4 jaja, 500 ml mleka.

PRIPREMA:
Na 75 ml ulja izdinstajte luk sa kašičicom soli, dodajte mleveno meso i nastavite dinstanje 10 minuta. Umešajte 2 kašičice začinske paprike i pola kašičice bibera. Isecite krompir na kolutove. Sipajte pola kašičice soli. Ostaviti 5-10 minuta da iz krompira počne da se izdvaja voda. Na pleh sipajte 75 ml ulja i rasporedite polovinu kolutova krompira. Preko rasporedite meso, pa drugu polovinu krompira. Jaja i mleko razmutite viljuškom i umešajte kašičicu soli. Prelijte preko musake da ogrezne. Pazite da ostane bar 2 cm od vrha musake do vrha tepsije. Stavite u rernu zagrejanu na 200°C, pa otkad tečnost počne da vri, peći još oko 45 minuta. Služite toplo uz pavlaku ili kiselo mleko.

PUNJENE SUVE CRVENE PAPRIKE
POTREBNO JE:
10-12 suvih crvenih paprika, 400 g mlevenog mešanog mesa, 1 glavica crnog luka, 1 šoljica pirinča, 1 manji krompir, mlevena crvena paprika, brašno, ulje, so, ljute papričice, biber, 1 jaje, 1 šoljica kuvanog paradajza.

PRIPREMA:
Paprike očistite, operite i poparite sa vrelom vodom da malo omekšaju. Za to vreme na ulju propržite sitno seckani luk, dodajte meso, posolite i zajedno propržite. Kada je gotovo, dodajte pirinač, narendan krompir, biber i jaje. Zaljutite sa papričicama po ukusu. Sa ovim filom punite paprike koje ste izvadili iz vode i ocedili. Napunjene paprike ređajte u posudu u kojoj će se kuvati. Nalijte sa vodom da ogreznu i kada provru smanjite temperaturu i tiho ih kuvajte najmanje 1 sat. Pred kraj dolijte kuvani paradajz i blago zapržite sa malo brašna i aleve paprike. Krčkajte još oko pola sata da se zaprška skuva, a možete ih zapeći i u rerni.

SARMICE OD ZELJA
POTREBNO JE:
3 veze zelja, 300 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, so, biber, ulje, 200 ml kisele pavlake, 1 jaje.

PRIPREMA:
Meso propržite sa crnim lukom i dodajte začine. Listovima zelja odsecite peteljke i poparite sa vrelom vodom. Ocedite i na listove stavljajte po kašiku smese i zavijajte sarmice. Ređajte u vatrostalni sud. Nalijte sa 2 dl vode i stavite u rernu da se krčka na 200 stepeni 15-20 minuta. Pri kraju prelijte sa umućenom kiselom pavlakom i jajetom i zapecite.

Нема коментара:

Постави коментар