среда, 3. децембар 2014.

Slavska trpeza

 Bogata jela za svečano raspoloženje



ROLAT SA PEČURKAMAPOTREBNO JE:
ZA TESTO: 250 ml vode, 4 jaja, 150 g brašna, 100 g margarina. ZA NADEV:, 1 crni luk, 500 g šampinjona, 3 kašike pavlake, 3 jaja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice bibera, 2 kašike ulja.

PRIPREMA:
Stavite vodu s margarinom da provri. Dodajte brašno i dobro promešajte. U hladno testo dodajte jedno po jedno žumance uz stalno mešanje. U glatku masu bez grudvica dodajte umućena belanca. Istanjite testo u podmazanoj tepsiji i pecite ga na 250 stepeni. Gotovo testo stavite na mastan papir. Za nadev oljuštite i sitno isecite crni luk. Jaja tvrdo skuvajte. Zagrejte dve kašike ulja, dinstajte luk, pa dodajte isečene šampinjone i dinstajte dok ne uvri voda. Dodajte so i biber, pa sklonite da se ohladi. U hladno dodajte pavlaku i narendana kuvana jaja. Dobro promešajte, toplo testo premažite filom i odmah uvijte rolat. Ostavite rolat sa šampinjonima da se ohladi, isecite ga na parčad i poslužite.

KOLAČ SA LEŠNICIMA
POTREBNO JE:
ZA KORU:
6 belanaca, 4 žumanca, 280 g kristal-šećera, 200 g mlevenih lešnika, 2 kašike brašna.
ZA FIL: 250 g margarina, 130 g prah-šećera, 2 žumanca, 2-3 kašičice nes kafe, 50 g krupno seckanih lešnika, 100 g mlevenih lešnika.
ZA GLAZURU: 100 g bele čokolade, 3 kašike ulja.

PRIPREMA:
Ulupajte belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca. Na kraju dodajte brašno i mlevene lešnike i sve sjedinite varjačom. U pleh veličine 30x20 cm stavite papir za pečenje, istresite smesu i stavite da se peče kora na 175 stepeni. Omekšali margarin penasto umutite sa šećerom u prahu. Dodajte žumanca i opet umutite, zatim dodajte nes kafu, pa opet umutite. Na kraju dodajte seckane i mlevene lešnike i sjedinite sve zajedno. Stavite koru, isprskajte je s malo mleka, pa nanesite fil i na kraju otopite čokoladu na pari sa uljem, pa prelijte odozgo.

PRASEĆA PEČENICA
POTREBNO JE:
3 kg očišćene prasetine, 50 g soli, 1 dl ulja.

PRIPREMA:
Operite prasetinu hladnom vodom, prosušite je i natrljajte solju sa svih strana. Ostavite praseću pečenicu pola sata da upije so. Stavite pripremljeno meso u podmazanu tepsiju i naspite dva decilitra vode. Uključite rernu na najjaču temperaturu i odmah stavite tepsiju u rernu da se praseća pečenica peče dok se postepeno rerna zagreva. Kad se prasetina počne peći prelijte je uljem i pecite na najjačoj temperaturi pola sata, a zatim rernu smanjite na 150 stepeni i nastavite peći još 2-3 sata, uz povremeno okretanje i prelivanje sokom od pečenja. Pred kraj pečenja kratko pojačajte rernu da se kožica zapeče i postane hrskava. Gotovo praseće pečenje ohladite, isecite na komade i poslužite.

PRAZILUK SALATA SA ŠUNKOM
POTREBNO JE:
1/2 kg praziluka, 300 g šunke, 150 g trapista, 3 jaja, 2 kisele pavlake, 200 g majoneza, 1 kašičica soli.

PRIPREMA:
Praziluk sitno isecite, posolite ga i ostavite sa strane da pusti vodu. Tvrdo skuvajte jaja za salatu, oljuštite i isecite na kockice. Sir krupno narendajte, a šunku sitno isecite. Ocedite višak vode iz praziluka, zatim dodajte šunku, kuvana jaja, narendan sir i malo soli. Pomešajte pavlaku i majonez, pa sa dobijenim umakom prelijte salatu. Praziluk salatu sa šunkom lagano promešajte i služite kao prilog uz sve vrste mesa.

TELEĆA BELA ČORBA
POTREBNO JE:
200 g teletine, 1 šargarepa, 1 peršun, 1 manja glavica crnog luka, 2 kašike ulja, 1 kašika brašna, 1 dl mleka, 4 kašike kisele pavlake, so, biber, mešavina suvih začina, 1,5 l vode.

PRIPREMA:
Teletinu isecite na sitne kockice. Naspite vode u šerpu, dodajte pripremljeno meso i stavite da voda provri na laganoj vatri. Za to vreme pripremite povrće za belu čorbu: šargarepu i koren peršuna očistite i isecite na kockice, a crni luk oljuštite i isecite ga što sitnije. Dodajte povrće i začine u čorbu nakon što provri. Kad se meso i povrće skuvalo napravite zapršku tako što ćete u manji tiganj staviti ulje da se zagreje, pa dodajte kašiku brašna i kratko ga propržite. Naspite zapršku u čorbu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte čorbu desetak minuta, pa dodajte razmućenu pavlaku u mleku i sitno isečen peršunov list, kratko prokuvajte i po potrebi dodajte malo vode. Teleću belu čorbu poslužite toplu.

Нема коментара:

Постави коментар