среда, 03. децембар 2014.

posni slavski jelovnik.

Glavna jela za posnu slavsku trpezu


GULAŠ

POTREBNO JE

400 g šampinjona, 400 g bukovača, 400 g praziluka, 4 čena belog luka, šargarepa, peršun, 1/2veze lišća peršuna, 2-3 prstohvata majčine dušice, 1/2 kafene kašičice karija, 2 kafene kašike slatke mlevene paprike, 0,5dl paradajz-soka, 0,5dl crnog vina, 5 suvih šljiva, po ukusu tucane ljute paprike, po ukusu so i biber

PRIPREMA

Isecite praziluk i dinstajte na malo ulja, kad počne da dobija boju, dodajte narendanu šargarepu i koren peršuna, sitno seckan list peršuna, gnječen beli luk i oko 5 suvih šljiva prepolovljenih napola. Sve dinstajte dok ne omekša. Na povrće dodajte bukovače isečene na trake i dinstajte sa dodatkom vode oko 10 minuta, pa dodajte šampinjone krupnije nasečene, nalijte vodom tek da poklopi povrće, posolite, pobiberite, pospite slatkom mlevenom paprikom, majčinom dušicom, karijem, po ukusu ljutom paprikom, dodajte sok od paradajza. Kada su gljive omekšale, nakon oko 10 minuta dodajte crno vino i krčkajte da ispari alkohol nekoliko minuta, proverite slanost i dosolite po potrebi. Pre služenja gulašu možete dodati i koju kap jabukovog sirćeta. Možete poslužiti sa testeninom, kuvanim krompirom ili palentom.


SARMA SA ORASIMA

POTREBNO JE

1 glavica kiselog kupusa (1,5 kg), 3 glavice crvenog luka, 150 g pirinča, 4 šargarepe, 2-3 struka praziluka, 100 g mlevenih oraha, suvi začin, biber, malo mlevenog kima, malo majčine dušice, kapar, pola kašike začinske paprike, malo ulja

PRIPREMA

Skinuti listove kupusa, odstraniti im deblje delove i spremiti ih za uvijanje. Spremiti fil. Naseckani luk prodinstati dok ne omekša. Dodati suvi začin i crni biber, na kolutove isečenu šargarepu i sitno sečen praziluk. Sve to dobro promešati i prodinstati nakratko. Dodati pirinač, sipati decilitar tople vode, ostaviti da pirinač malo omekne, a zatim dodati ostale začine i orahe. Skloniti s vatre. Nafilovati listove kupusa, uviti ih i poslagati sarme u šerpu. Prekriti preostalim listovima kupusa, posuti sa malo kima i sipati malo vode. Kuvati sat i po, nekoliko puta protresite šerpu, nikako nemojte da mešate. Gotove sarme prebaciti u vatrostalnu posudu, dodati zapršku od ulja i začinske paprike i peći u rerni na 220 stepeni dok ne porumene.


PUNJENE PAPRIKE

POTREBNO JE

500 g pasulja tetovca, 1,5 kg crvene paprike, 3 glavice crnog luka, 3-4 čena belog luka, 3-4 kašike ulja, 1 kašika crvene sitne paprike, vegeta, so, biber, peršun

PRIPREMA

Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći da odstoji. Prvu vodu u kojoj ste kuvali pasulj baciti. U drugu vodu dodati jednu glavicu sitno naseckanog crnog luka i malo vegete i kuvati pasulj na tihoj vatri da se zrna ne raspadnu. Procediti pasulj i vodu sačuvati. Na malo ulja izdinstati sitno sečene 2 glavice crnog luka, dodati beli luk i sitnu crvenu papriku. Na to staviti proceđeni pasulj, propržiti ga i dodati soli i bibera po ukusu i peršunovog lista. Doliti malo vode u kojoj se pasulj kuvao, samo malo da se razredi. Tako pripremljenim pasuljem puniti očišćene i prepolovljene paprike koje treba malo posoliti iznutra. Stavljati paprike u veći pekač ili vatrostalnu posudu. Ako vam je ostalo još pasulja, staviti ga između paprika, preliti sa još malo tečnosti i malo ulja. Peći u rerni na 180-200 stepeni oko sat vremena. Na paprike stavite listić biljnog kačkavalja ako želite.


PASTA SA PEČURKAMA

POTREBNO JE

pakovanje posne testenine , veći struk praziluka, 400 g šampinjona, 100 ml biljne pavlake, manji koren celera, malo svežeg lista celera, kašičica suvog ruzmarina, so, biber, ulje

PRIPREMA

Praziluk sitno iseckajte i dinstajte ga na ulju dok ne omekša. Dodajte šampinjone iseckane na deblje listove i malo narendanog korena celera. Dinstajte sve još desetak minuta, pa prelijte biljnom pavlakom i začinite solju i biberom. Na kraju dodajte iseckan celerov list i ruzmarin. Skuvajte i ocedite testenine „orhideje“ i pomešajte sa sosom. Servirajte na tanjire, a preko umesto sira narendajte svež celer.

OSLIĆ U BELOM VINU
 
POTREBNO JE
1 kg filea oslića, 2 šargarepe, malo celera, glavica luka, paškanat, malo bibera. Za sos: čaša belog vina, čaša vode, brašno, ulje, biber, seckani peršun, so

PRIPREMA
Šargarepu, luk, celer i paškanat iseći na krugove. U veću pravougaonu činiju koju ste malo podmazali uljem staviti red fileta oslića, preko staviti svu količinu sečenog povrća, zrna bibera, posoliti i po želji pobiberiti i završiti drugim redom fileta oslića. Staviti u rernu da se peče. Pripremite sos. Na laganoj vatri zagrejati 2 kašike ulja, dodati 2 kašike brašna, malo soli i bibera. Mešati par minuta da se dobije masa svetle boje. Na masu odjednom sipati čašu vina i čašu vode. Kratko prokuvati uz mešanje. Ovim sosom preliti ribu i u toploj rerni kratko zapeći. Posuti sitno sečenim peršunovim listom.

Bogatija slavska trpeza: 5 predloga za ukusne posne supe i predjela

Božićni post uveliko traje, a bliži nam se i Sveti Nikola, slava koja se najviše slavi i mnogim domaćicama zadaje težak zadatak -kako da bez mesa trpeza bude originalna i bogata.

Kako nije bitno da jelo bude samo posno i ukusno, već i nutritivno bogato, nutricionista Branka Mirković dala je nekoliko saveta ui predloga za prirpemu posnih obroka.

- Nekada su jelovnici na posnim slavama bili veoma strogi i pravila su se uvek ista jela. Starije domaćice i dalje ne odustaju od tradicionalnog menija, dok mlađe žele da je obogate, promene ili dodaju nešto novo - kaže Branka.
Neka stara jela i predjela su zaboravljena. Sačuvajte tradiciju, ali i unesite nešto novo, savetuje nutrucionista, dodajte lični pečat i neka vas gosti pamte po vašim specijalitetima.

-  Imamo mogućnost da kupimo različite vrste morskih riba, pa se mirisi i ukusi Mediterana mogu ravnopravno naći na stolu zajedno sa tradicionalnim jelima. Svetog Nikolu slave svi pomorci, pa zato neka trpeza bude puna posnih specijaliteta. Orasi i pečurke će obogatiti ukus svakoj jela, i odlučna su zamena za meso - kaže Branka.

SPISAK NAMIRNICA POTREBNIH ZA TRI PREDJELA I DVE ČORBE

- 1 pakovanje kora – 70 dinara
- 500 gr ribanca – 50 dinara
- ½ l kisele vode – 30 dinara
-  1,2 kg crnog luka – 60 dinara
- 1 tegla kiselih crvenih paprika – 140 dinara
- 500 gr pasulja za prebranac – 150 dinara
-  4 kutije sardine – 372 dinara
- 100 gr oraha - 85 dinara
- 2 limuna – 40 dinara
- 1 kg rečne ribe (više vrsta) – 550 dinara
- 2 šargarepe – 15 dinara
- 500 gr morske ribe (brancin, orada ili losos) – 500 dinara
- 1 zelen za supu – 40 dinara
- 1 koren celera – 60 dinara
- 1 engleski celer – 80 dinara

UKUPNO: 2.222 dinara

Biće vam potrebne još neke namirnice, kao što su ulje i začini, koje verovatno već imate u kuhinji.

Evo nekoliko uskusnih jela koja mogu da se nađu na meniju:

PITA OD KUPUSA- KUPUSARA
POTREBNO

1 pakovanje kora za pitu, 500 gr ribanca, 2 glavice crnog luka, ½ l kisele vode, 1 čaša ulja, biber

PRIPREMA: Kupus properite u hladnoj vodi da izađe višak soli. Procedite ga, dobro rukom istisnite višak vode i ostavite na krpi sa se prosuši. Na ulju prodinstajte sitno seckan crni luk i izdinstajte kupus ribanac. Dodajte biber i ostavite da se prohladi. Na čistu krpu stavite jednu koru, poprskajte je sa malo ulja i kisele vode pa preko stavite drugu koru i ponovite postupak. Stavite i treću koru, ponovite postupak a na četvrtu rasporedite dinstani ribanac i  urolajte je. Stavite u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Kada zavijte sve kore, odgore ih malo poprskajte kiselom vodom i uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatno-žutu boju. Pečenu pitu prekrijte čistom krpom i ostavite da se prohladi. Pre sečenja krajeve isecite. Pitu secite na jednake komade. Ovo tradicionalno predjelo može da stoji u frižideru i do nekoliko dana.

KISELE PAPRIKE PUNJENE PREBRANCEM
POTREBNO

8 kiselih crvenih paprika, 500 gr pasulja, 500 gr crnog luka, 2 dl ulja, 2 čena belog luka, so, biber, aleva paprika, lovorov list

PRIPREMA

Staro tradicionalno jelo koje se obavezno spremalo za vreme posta a posebno za Svetog Nikolu. Ovo predjelo možete pripremiti ranije. Pasulj dobro operite i nalijte hladnom vodom da prenoći i omekša. Vodu prospite sipajte svežu vodu, dodajte 1 glavicu crnog luka isečenu na krupne komade, nekoliko zrna bibera, jedan lovor list i kuvajte na umerenoj temperaturi. Kada je pasulj skuvan, procedite tečnost. U sud stavite ulje i seckani crni luk. Prodinstajte dobro, dodajte alevu papriku, malo je propržite i izmešajte sa kuvanim zrnima pasulja. Prelijte sa tečnošću u kojoj se kuvao pasulj. Dodajte suve začine, lovor list, seckani beli luk, blago izmešajte, pospite sa malo ulja i pecite u rerni na 180 stepeni oko sat  vremena. Ostavite da se prebranac ohladi i punite kisele paprike.

PAŠTETA OD SARDINE
POTREBNO

4 kutije sardine, 2 glavice crnog luka, 100 gr oraha, sok pola limuna, so, biber, malo senfa, ulje, i po želji 2 kašike kapara, peršun

PRIPREMA

Ovu paštetu možete pripremiti dan ranije. Ocedite sardine od ulja. Luk sitno iseckajte, posolite i dobro rukom izgnječite da izađe ljutina. U sud sipajte izgnječene sardine, dodajte luk, senf, limun i mlevene orahe. Posolite, pobiberite i sve dobro izmešajte. Dolivajte po malo ulja od sardina da dobijete glatku smesu. Na kraju dodajte kapre, ukrasite čeri paradajzom i peršunom.

RIBLJA ČORBA
POTREBNO
1 kg rečne ribe (dve do tri vrste), 3 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 50 g graška, 1 dl ulja, 1 dl belog vina, sok pola limuna, so, biber, lovorov list, aleva i tucana paprika

PRIPREMA
U sud stavite ulje i izdinstajte sitno seckani crni luk i narendanu šargarepu. Dodajte alevu papriku, malo prodinstajte, nalijte toplom vodom, dodjate grašak, posolite, pobiberite i kuvajte da povrće omekša. Štapnim mikserom ispasirajte i vratite na ringlu. Probajte ukus, dodajte začine po ukusu i stavite lovor list. Sipajte belo vino radi boljeg ukusa, a alkohol će ispariti. Komade ribe spustite i na umerenoj temperaturi kuvajte da riba omeška. Po želji možete dodati glave i repove šarana. Služite toplo uz dobru posnu pogaču. Servirajte odvojeno sirće i tucanu papriku.

SUPA OD MORSKE RIBE

POTREBNO
500 gr morske ribe (oslić, orada, brancin), 1 zelen za supu, pola korena celera, 2 stabiljke engleskog celera, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 1 limun, so, biber, grančica ruzmarina, seckani sveži listovi peršuna

PRIPREMA
Riblja supa se kuva poširanjem. To je kuvanje na izuzetno niskoj temperaturi. Tečnost ne sme da provri niti vri. Čim se pojvave mehurići koji kreću od dna suda smanjiti temperaturu i poklopljeno kuvati sat do sat i po. Ribu isecite na komade i stavite u sud za kuvanje. Povrće isecite na kockice i rasporedite preko ribe. Limun isecite na kolutove i stavite odgore. Posolite, pobiberite, stavite grančicu ruzmarina i nalijte hladnom vodom da se sadržaj prekrije i par santimetara iznad. Sud poklopite i poširajte. Kada je gotova supa, komade ribe izvadite, stavite u sud za serviranje a štapnim mikserom izmešajte povrće i supu. Ugrejte i lagano prelite preko ribe. Možete ostaviti i povrće u celosti i odmah servirati. Pospite listovima sitno seckanog svežeg peršuna i servirajte kriške limuna i paradajza.

Sutra vam donosimo  predloge za ukusna glavna jela, zdrave salate i slatkiše koji će upotpuniti svaku posnu trpezu.


 ČORBA OD REČNE RIBE
ČORBA OD REČNE RIBE
POTREBNO JE
1,5 kg (šarana, soma, smuđa), 4 kašičice ulja, 300 g luka, kašičica slatke mlevene crvene paprike, kašičica ljute mlevene crvene paprike, 100 ml kuvanog paradajza, 2 čena belog luka, kašičica Vegete
PRIPREMA
Ribu očistite, operite i narežite na veće komade.
Na ulju prepržite naseckani luk, dodajte ljutu i slatku mlevenu crvenu papriku, kuvani paradajiz i oko 100 ml vode. Kuvajte na laganoj vatri 10-ak minuta.Dodajte ribu, pospite Vegetom i zalijte sa oko 1, 5 litara vode. Posudu sa ribom protresite i nastavite da kuvate na laganoj vatri 30-ak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte naseckani beli luk, a po želji i posolite. 
Za postan ručak treba malo više vremena. Ovog vikenda ukućanima pripremite neponovljiv praznik za nepca, tako što ćete servirati neobičan spoj jela. Predlažemo da na meniju budu pohovane lignje, lososos na podvarku, pasulj i neizbežan slatkiš - pita sa orasima.



POHOVANE LIGNJE
POTREBNO JE
1 kg lignji, 0,5 l piva, 5 kašika brašna, so, biber, 3 dl ulja, soja-sos
PRIPREMA
Lignje dobro očistite, operite i isecite na kolutove širine pola centimetra. Prelijte ih limunovim sokom i ostavite da odstoje 30 minuta. U poseban sud sipajte brašno, nalijte ga pivom i napravite masu gustine kao za palačinke. Začinite je solju i biberom. Lignje potapajte u pripremljenu masu i viljuškom ih lagano stavljajte u duboko zagrejano ulje da se prže. Kada porumene, slažite ih na tanjir za serviranje i na kraju prelijte soja-sosom.
TUČENI PASULJPOTREBNO JE
1 kg pasulja, 3 glavice crnog luka, 3 šargarepe, 2 lista lovora, 1 dl ulja, 5 čenova belog luka, kašika slatke začinske paprike, so i biber
PRIPREMA
Pasulj dobro operite, potopite u hladnu vodu i ostavite da prenoći. Sutradan ga stavite da se kuva, a u šerpu dodajte sitno seckani crni i beli luk i rendanu šargarepu. Kuvajte dok pasulj ne omekša. Na kraju pasulj ocedite i ispasirajte. Začinite solju i biberom, a prelijte zaprškom od slatke začinske paprike.
CIMET PITA SA ORASIMA
POTREBNO JE
500 g kora, 400 g oraha, 100 g prezli, 5 kašika šećera, kesica cimeta, kora od jedne pomorandže
PRIPREMA
Orahe sameljite, pa ih preručite u posudu. Dodajte im rendanu koru pomorandže, cimet, šećer i prezle i dobro izmešajte. Tri kore prostrite na dasku, pa ih po celoj širini tanko premažite filom od oraha. Urolajte, stavite u pleh i pecite 30 minuta na 150 stepeni.

Posne pite, slasna trpeza

GRBAVA PITA
POTREBNO JE
ZA TESTO
500-600 g brašna, 2 kašike ulja, pola kvasca, 200ml vode, 100 g seckanih oraha
ZA NADEV
3–4 glavice crnog luka, 150 g seckanih oraha, biber, ljuta tucana paprika, so po potrebi
PRIPREMA
Za nadev izdinstajte luk na ulju s malo soli. Kad bude gotov, pomešajte ga sa 150 g oraha, biberom i tucanom paprikom. Od vode, kvasca, malo soli i ulja zamesite testo i ostavite da odstoji deset minuta. Podelite ga na tri dela, svaki premažite uljem, pospite sa 50 g seckanih oraha, premesite i tako uradite još dva puta. Razvijte kore oklagijom, prvu stavite u tepsiju, poprskajte uljem, te rasporedite polovinu pripremljenog nadeva. Zatim stavite drugu koru, nanesite nadev, tepokrijte pitu trećom korom. Poprskajte uljem i ostatkom oraha i pecite na 200 stepeni.

PITA OD KROMPIRA
POTREBNO JE
500 g debljih kora za pitu,750 g krompira,100 g crnog luka,100 ml ulja,so i biber po ukusu
PRIPREMA
Krompir skuvajte u ljusci, a potom ga oljuštite i izgnječite viljuškom. Na ulju propržite sitno seckani crni luk i, kad omekša, dodajte krompir, pa sve dobro sjedinite i začinite. Kore poprskajte uljem, filujte smesom od krompira i uvijajte u rolne. Složite u pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.

PITA OD PLAVOG PATLIDŽANA

POTREBNO JE
1 kg plavog patlidžana, struk praziluka, glavica crnog luka, 500 g kora za pitu, šolja kuvanog pirinča, 250 ml gazirane mineralne vode, veza peršuna, biber, suvi biljni začin, so, origano, ulje
PRIPREMA
Patlidžan oljuštite, izrendajte i barite deset minuta u posoljenoj ključaloj vodi. Potom ga procedite i dinstajte 15 minuta sa proprženim seckanim prazilukom i crnim lukom. Na kraju dodajte obareni pirinač i začine, a zatim ređajte pitu prskajući svaku koru sa malo ulja i kiselom vodom. Pre pečenja isecite pitu na parčiće i poprskajte kiselom vodom. Ostavite da odstoji oko sat vremena, a zatim pecite u dobro zagrejanoj rerni.

PITA S KUPUSOMPOTREBNO JE
1 kg tankih kora, 1 kg slatkog kupusa, 125 g pirinča, 4 glavice crnog luka, ulje, so, biber
PRIPREMA
Sitno isecite sladak kupus i posolite. Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani crni luk, pa dodajte oceđen kupus. Sve dinstajte da dobije svetložutu boju. Skinite sa vatre i začinite, ostavite da se ohladi, pa ubacite obareni pirinač. Podmažite pleh uljem, te ređajte kore i nadev naizmenično. Složenu pitu poprskajte vrelim uljem i pecite u dobro zagrejanoj rerni.  
POSNA BANICA S KUKURUZOM
POTREBNO JE
500 g kupovnih kora (ili domaćih, pečenih na plotni), 200 g belog kukuruznog brašna, 100 ml ulja, 200 ml vode, prašak za pecivo
PRIPREMA
Belo kukuruzno brašno zamesite sa uljem, vodom i praškom za pecivo. Fil treba da bude gustine kao za palačinke. Filujte kore i ređajte ih jednu preko druge. Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni. Služite toplo uz turšiju ili kiseli kupus. Ova banica idealan je doručak u vreme posta.

PITA S KELJOMPOTREBNO JE
500 g gotovih kora, 100 g crnog luka, 150 g pirinča, 500 g kelja, 100 ml ulja, so, biber, suvi biljni začin

PRIPREMA
Obarite kelj i krupno ga isecite, seckani crni luk propržite, a pirinač obarite. Sve pomešajte i začinite. U podmazan pleh ređajte naizmenično kore i fil, a završite korama. Pitu isecite na kocke, premažite je uljem i vodom, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni da naraste i porumeni.





ROLNICE S TUNJEVINOM

POTREBNO JE
4 crvene paprike, 200 g tunjevine iz konzerve, 200 g posnog majoneza, sok od pola limuna, peršun, so, biber
PRIPREMA
Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Tunjevinu ocedite od ulja, izgnječite je viljuškom i pomešajte sa seckanim peršunom. Masu posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmešajte, pa stavljajte pomalo smese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i poslužite hladno.

Rolat s vlašcem

POTREBNO JE500 g krompira, 200 g brašna za hleb, 40 g margarina, 50 ml mlake vode, so, „začin C“, 30 g margarina, vlašac, 80 g prezli
PRIPREMAKrompir oljuštite, operite i isecite na kocke, pa ga skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite ga, prebacite u veliku staklenu posudu, izgnječite i, dok je još topao, dodajte „začin C“ i margarin. Kad se pire malo ohladi, umešajte brašno razmućeno u mlakoj vodi. Mešanjem sastojaka brzo napravite testo. Na umerenoj temperaturi istopite margarin, pa na njemu propržite prezle i dodajte naseckani vlašac. Sklonite sa šporeta i ostavite da se mrvice ohlade. Na dasci posutoj brašnom razvucite testo na debljinu od centimetar. Premažite testo mlakom vodom i pospite filom od prezli i vlašca. Oblikujte čvrst rolat, pa ga zamotajte u aluminijumsku foliju koju ste premazali margarinom. Rolat stavite u duboku posudu za pečenje, prelijte ga litrom vode i kuvajte u rerni oko 50 minuta na 110 stepeni. Tokom kuvanja više puta proveravajte ima li u posudi dovoljno vode. Ako treba, dodajte vode. Kuvani rolat odmotajte i isecite na kriške.

Нема коментара:

Постави коментар