среда, 3. децембар 2014.

10 recepata za sočnu piletinu

Ovo su samo neki od ukusnih jela sa piletinom.



...SA KUPUSOM
POTREBNO JE:
200 g pilećeg belog mesa, 500 g kupusa, 200 g paradajza, 1 šargarepa, 3 čena belog luka, so, biber, mešavina suvog začina.

PRIPREMA:
Belo meso isecite na kocke, pa ga na zagrejanom ulju blago propržite i uz dolivanje mlake vode nastavite da dinstate dok ne omekša. Izvadite gotovo meso i ostavite ga na toplom. U sok od dinstanja mesa stavite krupno isečen kupus i nastavite da dinstate dok ne omekša. U skoro gotov kupus dodajte so, biber, vegetu, sitno isečen beli luk, narendanu šargarepu i paradajz oljušten i isečen na kocke. Dobro promešajte i nastavite par minuta da krčkate. Povrće prespite u vatrostalnu činiju, preko povrća stavite belo meso i piletinu sa kupusom stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se zapeče.

...SA SUSAMOM I POVRĆEM
POTREBNO JE:
1 pileće belo meso, 1 kašika senfa, 1 kašika mešavine suvih začina, 500 g šampinjona, 1 šargarepa, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 1 kašika susama, 1/2 kašičice karija, so, biber, 1 čen belog luka, maslinovo ulje.

PRIPREMA:
Pileće belo meso isecite na trakice, pospite ga suvim začinom i namažite senfom, a zatim ispecite na ulju. Šampinjone operite i isecite na listiće, papriku i šargarepu očistite i isecite na štapiće, a beli luk sitno iseckajte. Stavite papriku, šargarepu i beli luk da se kratko proprže. Dodajte šampinjone, so i biber, pa nastavite sa dinstanjem dok povrće ne omekša. Gotovo povrće spojite sa prženim komadićima piletine, dodajte kari i kašiku susama, promešajte i kratko propržite da se sastojci sjedine i zagreju, pa poslužite toplo sa prilogom po želji.

...MUSAKA
POTREBNO JE:
2 plava patlidžana srednje veličine, 500 g pilećeg belog mesa, 2 paradajza, 1 kašičica origana, 1/2 kašičice bibera, 1 glavica crnog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 2 dl kisele pavlake, 2 jaja, so.

PRIPREMA:
Patlidžan operite i isecite na tanke šnite. Posolite ga i sačekajte da malo pusti vodu. Luk narendajte na sitno, pa ga izdinstajte na ulju. Meso isecite i ubacite u blender, pa ga dodajte luku. Paradajz izrendajte nasitno i dodajte u smesu luka i mesa. Začinite sve origanom i biberom po ukusu i posolite. Dinstajte na laganoj vatri. Kad sva voda ispari, sklonite s vatre. Na zagrejani teflon sipajte malo ulja i pecite patlidžan kratko s obe strane, pa ga stavite na papirnu salvetu da upije višak masnoće. U vatrostalnu posudu poređajte patlidžan. Preko patlidžana ravnomerno rasporedite fil i prelijte ga kiselom pavlakom umućenom sa jajima. Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.

PILAV
POTREBNO JE:
500 g pilećeg filea, 200 g pirinča, 500 ml mleka, 3 kašike brašna, 150 g kačkavalja, 1 čaša kisele pavlake, so, biber, mešavina suvih začina.

PRIPREMA:
Pileće šnicle istanjite tučkom za meso i začinite, pa na malo ulja kratko prepržite s obe strane, samo da pobele. Pirinač skuvajte dopola i začinite. U malo hladnog mleka umutite brašno, a ostatak stavite da se kuva. Kada mleko provri, sklonite ga s ringle i lagano umešajte mleko sa brašnom, pa vratite na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Dodajte rendani kačkavalj, umešajte i sklonite sa vatre. U vatrostalnu posudu ređajte polovinu pirinča, pa piletinu, preko nje istresite pavlaku, pa ostatak pirinča i na kraju sve prelijte bešamelom. Stavite u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta, a napola otklopite posudu i ostavite da se jelo zapeče.

SA ŠAMPINJONIMA
POTREBNO JE:
1 ½ kg piletine, 300 g pavlake, 1 kašika masti, 4 glavice crnog luka, 1/2 kg šampinjona, so, biber, mešavina suvih začina, 2 dl vode, 5 dl crnog vina, 1 kašika brašna.

PRIPREMA:
Piletinu dobro operite, isecite na komade i posušite kuhinjskom krpom, pa je posolite i pobiberite. U dublji tiganj stavite kašiku masti da se ugreje. Stavite piletinu u vruću mast i pecite dok piletina ne bude dopola pečena, pa dodajte sitno iseckan crni luk. Smanjite vatru, poklopite tiganj i dinstajte dok luk ne omekša, dolivajući po malo vode. Kad luk postane staklast, dodajte šampinjone isečene na listiće, so, suvi začin i biber po ukusu. Kratko dinstajte samo da pečurke puste vodu. Preručite piletinu s lukom i šampinjonima u vatrostalnu posudu, dolijte malo vode i nastavite da pečete u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kad je piletina gotova, izvadite je iz rerne i iscedite sav umak u kom se piletina pekla u šerpu. U to dodajte crno vino i kuvajte umak dok dopola ne uvri. Razmutite kašiku brašna u malo vode i dodajte je u sos uz stalno mešanje. Kad se sos od vina zgusne, dodajte pavlaku, dobro promešajte i spojite sa piletinom i šampinjonima, pa servirajte toplo sa prilogom po želji.

PAPRIKAŠ
POTREBNO JE:
1 pile, 1 kg krompira, 1 šargarepa, 2 glavice crnog luka, 1 paradajz, 1 paprika, so, biber, mlevena crvena paprika, peršunov list, ulje.

PRIPREMA:
Pile očistite, isecite na komade i operite. Povrće takođe očistite i operite. Crni luk sitno isecite, krompir isecite na kocke, šargarepu isecite na kolutiće, papriku na kockice, a paradajz oljuštite i isecite na kockice. U veću šerpu stavite ulje da se zagreje i dodajte crni luk da se proprži. U gotov luk dodajte šargarepu, papriku i meso pa nastavite da dinstate uz povremeno mešanje i dolivanje vode.

ŠPAGETI
POTREBNO JE:
400 g špageta, 500 g mlevenog pilećeg mesa, 2 jaja, 4 kašike prezli, sitno seckan peršunov list, 1 čen belog luka, 3/4 čaše parmezana, 2 kašike mleka, so, biber. ZA SOS: 800 g seckanog paradajza iz konzerve, 1/4 čaše ulja, 1 čen belog luka, 1 kašika šećera, so, biber.

PRIPREMA:
U činiji razmutite jaja, dodajte prezle, peršun, sitno seckan beli luk, parmezan, mleko, so, biber, izmešajte i zatim dodajte mleveno meso i ujednačite smesu. Oblikujte kuglice, pa pržite u većem i dubljem tiganju na srednje zagrejanom ulju, okrećući sa svake strane da porumene. Sos pripremite tako što prvo propržite sitno iseckan beli luk, zatim dodajte paradajz, so i šećer, ostavite da se dinsta nekoliko minuta, dodajte peršunov list i onda ga prelijte preko kuglica od mesa, pa sve zajedno dinstajte još oko 15 minuta. Skuvajte špagete, sipajte u tanjir, pa preko njih prelijte sos sa kuglicama od mesa i po želji pospite rendanim parmezanom.

BATACI U SOSU OD JOGURTA
POTREBNO JE:
2 bataka sa karabatakom, 1 veza zeleni, 4 dl jogurta, 1 kašika kisele pavlake, 2 kašike majoneza, 2 kašičice senfa, 2 kašike brašna, so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list.

PRIPREMA:
Skuvajte piletinu sa korenom peršuna i šargarepom, solju i biberom. Kuvane komade piletine uvaljajte u brašno i ispecite na vrelom ulju da porumene. Odložite ih u posudu za serviranje. U drugu posudu pomešajte pavlaku, majonez, senf i jogurt, začinite ih solju, biberom, vegetom i sitno isečenim peršunovim listom. Prelijte gotovo meso pripremljenim umakom i poslužite pileće batake u sosu od jogurta, tople ili hladne.

PUNJENO BELO MESO
POTREBNO JE:
2 pileća bela mesa, 100 g suvog vrata, 2 kašike kajmaka, 40 g kačkavalja, 2 kisela krastavca, 100 g mariniranih šampinjona, so, prezle, peršunov list, kora i sok od 1 limuna.

PRIPREMA:
Pileće belo meso presecite po sredini, vodite računa da ga ne presečete skroz. Prekrijte belo meso folijom i blago ga rastanjite tučkom za meso. Meso posolite. Suvi vrat isecite na tanke listove, krastavce isecite na sitne kockice, marinirane šampinjone na listiće, a kačkavalj narendajte. Preko pripremljenog mesa složite polovinu suvog vrata, stavite kašiku kajmaka i pospite kajmak prezlama, zatim stavite polovinu šampinjona, kiseli krastavac i pola narendanog kačkavalja. Pažljivo preklopite meso i rubove zatvorite čačkalicama. Ponovite postupak i sa drugim komadom mesa. Napunjeni file pržite najpre na vrelom ulju, a zatim smanjite vatru i polako pržite dok ne porumeni.

ĐUVEČ
POTREBNO JE:
1 kg pilećeg filea, 3 glavice crnog luka, 500 g krompira, 3 kašike kečapa, 5 paprika babura, peršunov list, ulje, mešavina suvih začina, biber, kim, lovorov list.

PRIPREMA:
Luk isecite na režnjeve, a krompir i babure na kolutove. Pomešajte sa začinima, seckanim peršunovim listom, kečapom, kimom i biberom. Polovinu mešavine stavite u vatrostalnu posudu, preko nje složite piletinu koju ste prethodno kratko prepržili na tiganju, a zatim stavite preostalu mešavinu. Sve prelijte uljem i toplom vodom i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.
Povezane teme: receptikuhinjapiletina

Нема коментара:

Постави коментар