недеља, 7. септембар 2014.

Yufkali sis kebab

                           Yufkali sis kebab

Zarolani neobicni mesni nadjev u hrskavu jufku,savrseno.

  

Sastojci

  • Kebab:

  •  500g mlljevenog mesa(janjetina ili junjetina)
  •  6 listova tanke yufke(gotove kore za burek)
  •  1 glavica luka
  •  2 žlice nasjeckanog peršina
  •  2žlice krušnih mrvica(prezle)
  •  1žlicica ljute paprike(manje- više po želji)
  •  150g neslane nasjeckane pistacije(mozete zamijeniti orasima)
  •  1 žličica mljevenog kumina
  •  1žličica mljevenog pimenta
  •   sol,papar
  • Yogurt soslu

  •  2,5 dl grčkog jogurta
  •  1 prstohvat kopra
  •  1 žličica nasjeckane metvice
  •  1žlica maslinovog ulja
  •   sol
  • Domades soslu

  •  1žlica maslinovog ulja
  •  2 velike svježe rajčice
  •  1žličica papar(manje-više po želji)
  •  1 češanj češnjaka
  •  1žličica nasjeckanog timijana

Priprema


  1. 1
    U posudu stavite mljeveno meso,dodajte naribani luk,krusne mrvice,brasno i sitno nasjeckani persin.Sve dobro zamijesajte ,dodajte mljevenu ljutu papriku i nasjeckani pistacio ,te posolite i poparite po ukusu.
    Tijesto za yufku premazite uljem pa na njega stavite drugo tijesto,izgladite.Napravite dva prsta debelu kobasicu ,duljine jufke ,pazite da kobasica bude cvrsta i kompakna.Na donju stranu stavite kobasicu od mesa ,zarolajte.
  2. 2
    Zarolanu yufku narezite na komade,za to ce vam trebati ostri noz ja vam savjetjem da yufku rezete nrebrastim nozem za kruh ,pa ih nanizite na raznjice .Pazite da odvojite rolice jedne od drugih dovoljno da se dobro zapeku sa svih strana.
  3. 3
    Raznjice stavite na masni papir.Stavite ih peci u zagrijanu pecnicu na 180C dok fino ne porumene i postanu hrskavi.
  4. 4
    Izvadite raznjice servirajte ih sa umakom od jogurta ili rajcica.Meni bolje ide sa umakom od jogurta avi sami procijenite ili napravite oba.
  5. 5
    Yogurt soslu:
    Jogurt pomijesajte s koprom,nasjeckanom metvicom ,maslinovim uljem i solju.

    Dolmades soslu:
    zagrijat maslinovo ulje pa dodajte 2 vece naribane rajcice ,papar,nasjeckani cesnjak i timijan.Kuhajte umak dok se reducira na pola.Lagano ohladen servirajte s kebabima.

        Fırında Köfteli Krep Sarması

          (zamotane kofte)

Prefino zacinjeno meso zamotano u palacinke i zapeceno.Moze se jesti i hladno i toplo.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Napravite palacinke :
    U posudu stavite jaja ,mlijeko ,vodu i maslinovo ulje .Sve dobro promijesajte da se poveze.Dodajte brasno i sol pa sve dobro zamijesajte.
    Ispecite palacinke.Odprilike 8 kom.
  2. 2
    Meso/nadjev:
    Nasjeckajte sitno luk.Nasjeckajte na sitno papriku.U posudu stavite meso dodajte nasjeckani luk ,nasjeckani persin ,kumin,mljeveni klincic,origano i mljevenu papriku.Stavite jaje ,posolite i poparite .Sve dobro izmijesajte da se poveze u smjesu koju mozete oblikovati.Po potrebi dodajte krusne mrvice.

  3. 3
    Oblikujte duguljaste kofte kao na slici .Napravite onoliko kofti koliko vam je ispalo palacinki.
    U tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa prepecite kofte par minuta sa svake strane da dobiju lijepu boju.
  4. 4
    Zamotajte kofte u palacinku.Tako da prvo savijete strane a potom zarolate kofte.
  5. 5
    Kofte slozite u protvan da budu pripijene jedna uz drugu.
    preljev:
    U posudici stavite jaja dodajte mlijeko lagano posolite.Pvezite sve u smjesu a potom prelijte preko kofti.
    Pospite naribanim sirom.
    Pecite u pecnici zagrijanoj na 180C ok 20min.ili dok ne dobiju finu boju.

                                 Konak kebab

Prefino tursko jelo.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Ocistite i narezite krumpir.Stavite ga u hladnu vodu kuhat ,kad uzavre posolite vodu.
     Kuhani krumpir procijedite dodajte mu maslac i mlijeko pa napravite pire posolite i poparite po zelji.
  2. 2
    Operite i narezite balancana na fetice.Lagano ih posolite i ostavite stajati deset minuta.
    Prebrisite ih kuhinjskim papirom i premazite uljem te ih preprzite na suhoj tavi par minuta sa svake strane .Poslozite ih u posudu za pecenje.
  3. 3
    Narezite meso na kockice.U tavu stavite jednu zlicu ulja kad se zagrije dodajte nasjeckani luk ,pirjajte desetak minuta posolite poparite ,dodajte kumin,promijesajte.
    Nasjeckajte papriku na kocke i nju zajedno s mesom propirjate ,postom dodajte naribanu rajcicu s malo secera .Pustite da sve kuha dok meso ne omeksa.
    Maknite sa vatre pa pustite da se malo ohladi.
  4. 4
    Na pecene balancane dodajte po zlicu nadjeva ,nadjev vam nebi smio biti rijedak ,ako je ,pustite da jos kuha dok se tekucina ne reducira.
  5. 5
    Na nadjev stavite pire krumpir.Fino ga zagladite da sve izgleda kao kupola/konak.Najlakse ce te to izvest ako malo ovlazite ruke vodom.
  6. 6
    Na kebabe stavite malo sira ,sve pospite mljevenom ljutom ili slatkom paprikom.
  7. 7
    Pecite ih na 200C nekih 20 minuta dok ne uhvate finu boju i koricu.
  8. 8
    Evo da vidite presjek.
  9.          TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI

    Prefina turska juha od povrca.Fina kremast
    1. (fina juha od povrća)

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      U dublju posudu zagrijte ulje.
      Luk ocistite i na sitno nasjeckanjte.Isto napravite s mrkvom ,celerovim korjenom i persinom.
      Kad se ulje zagrije dodajte nasjeckano povrce.
      Pustite da se sve lagano pirja na srednjoj temperatur dok povrce malo ne omeksa.
      Podlijte s temeljcem .Po potrebi dodatno posolite i poparite .Pustite da se sve skuha pa ispasirajte stapnim mikserom.
      U meduvremenu naparavite smjesu od  limunovog soka, brasna ,jaja,vode i sitno nasjeckanog cesnjaka.Smjesu dobro promijesajte ,pa lagano mijesajuci vilicom dodajte u juhu koja lagano kljuca.

           Mesne rolice za gurmansku juhu

    Prefine i jednostavne rolice za juhu iznenadenja.  

    Sastojci

    • Palačinke:

    •  150g brašna
    •  125ml mlijeka
    •  2 jaja
    •   maslac za pečenje
    • Nadjev i ukrašavanje:

    •  50g maslaca
    •  150 g mljevene puretine,teletine,junjetine,piletine
    •  1 jaje
    •  2 žlice vrhnja za kuhanje
    •  1žlica brašna
    •   prstohvat muškatnog oraščića
    •  1žlica nasjeckanog peršina
    •   sol,papar
    •  1 bjelance
    •  1,5l temeljca po želji
    •  ukras kuhana mrkvica,nasjeckani peršin

    Priprema

    1. 1
      Napravite tijesto od brašna ,jaja,soli i mlijeka.
    2. 2
      Ispecite malo deblje palačinke .Ovisno o velićine tave.Meni su ispae 4 palačinke.
    3. 3
      Napravite mesni nadjev:
      Za nadjev pjenasno izmjesajte maslac.Dodajte meso,jaje,vrhnje i brašno.Začinite smjesu solju i paprom i muškatim oraščićem.Dodajte nasjeckani peršin.
    4. 4
      Smjesu za palančinke podijelite na onoliko djelova koliko imate palačinki.Na radnu plohu stavite palačinke ,premažite ih ravnomjerno smjesom od mesa.Rubove palačinki obavezno premazite bjelancem,zarolajte ih .Omotajte alu-folijom,krajeve zavrnite i učvrstite.
      Kuhajte palačinke u alu-foliji u slanoj vodi nekih 20 min.

    5. 5
      Kuhane palačinke odmotajte od folije te snarežite na ploške.
    6. 6
      Palančinke stavite u juhu ,pustite da se zagriju ,nemojte da proključaju.

Нема коментара:

Постави коментар