среда, 20. август 2014.

Slane pite i gibanice 1


Gibanica sa blitvom i kukuruznim brašnom

Gibanica sa blitvom i kukuruznim brašnom
Potreban materijal:
500g blitve
100g prevrelog sira
500g kora za pitu
200g belog kukuruznog brašna
100ml ulja
350ml vode
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Blitvu oprati, očistiti i obariti u vodi. Procediti, prohladiti i sitno naseckati. U posudu za mućenje staviti kukuruzno brašno, prašak za pecivo, vodu i ulje pa zamesiti masu kao za palačinke. Dodati seckanu blitvu i mrvljeni sir i sve promešati. Pleh za pečenje podmazati uljem, staviti na dno tri zgužvane kore, pa preliti filom. Filovati i ređati dok ima materijala. Na svaki treći red kora poprskati sa malo ulja, kao i na kraju, na poslednji red. Gibanicu peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 40-45 minuta. Poslužiti toplo.

Pita sa hlebom i ajvarom


Pita sa hlebom i ajvarom
Potreban materijal:
250g starog-bajatog hleba
150g tankih kora za pitu
4 jaja
250ml jogurta
100ml ulja
180g prevrelog sira
100g ajvara
50g šunke ili pilećih prsa
so, mleveni biber
Pita sa hlebom i ajvarom
Priprema:
Stari hleb rukama iskidati na sitne komade i staviti u veći sud. Mikserom posebno umutiti jaja, jogurt i ulje. Sipati masu u sud sa hlebom, pa dodati izgnječeni sir, ajvar, sitno seckanu šunku ili prsa, kao i po ukusu so i mleveni biber. Sve lepo sjediniti. Okrugli pleh dimenzija 24cm podmazati sa malo ulja, a zatim na dno staviti tri zgužvane kore i blago ih poprskati uljem. Preko sipati sav fil i lepo rasporediti, pa preko staviti još tri zgužvane kore i lepo prekriti. Poprskati ih uljem. Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 40 minuta, dok lepo ne porumeni. Lepa je i topla i hladna.

Pita od blitve i kozjeg sira


Pita od blitve i kozjeg sira
Potreban materijal:
500g gotovih tankih kora za pitu
700g iseckane sveže blitve
150g gnječenog kozjeg sira
60g seckanog praziluka
2 jaja
so
150ml maslinovog ulja
Priprema:
Okruglu tepsiju srednje veličine namazati sa malo ulja i na dno rasporediti 4 kore, tako da polovina kora viri van pleha. Preko staviti dve zgužvane kore. Iseckanu blitvu posoliti i dobro izmešati. U poseban sud staviti izgnječeni sir, sitno seckani praziluk, jaja i maslinovo ulje. Sve dobro izmešati. Preko kora staviti malo blitve, a zatim rasporediti malo fila, preko staviti zatim 5 zgužvanih kora, blitvu i fil, i tako ukupno četiri puta. Odozgo prekriti sa dve kore i preklopiti korama koje vire iz pleha. Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 50 minuta. Lepa je i topla i hladna.

Palačinka pita sa ajvarom i ovčjim sirom


Palcinka pita sa ajvarom i ovcjim sirom
Potreban materijal:
10 gotovih palačinki
250g parizera sa kačkavaljem
4 pune kašike kisele pavlake
300g prevrelog ovčjeg sira
250ml jogurta
50ml ulja
5 jaja
1 kesica praška za pecivo
3 pune kašike ajvara
500g tankih kora za pitu
Priprema:
Palačinke pripremiti uobičajeno. Četvrtastu tepsiju za pečenje dimenzija 30×20 namazati sa malo ulja, pa staviti preko papir za pečenje. Na krupno rende narendati parizer. Izrendani parizer izmešati sa kiselom pavlakom i nafilovati palačinke. U posebnoj posudi izgnječiti viljuškom ovčji sir, dodati jaja, jogurt, prašak za pecivo i ajvar. Izmešati žicom za mućenje. Odvojiti sa strane četiri kore. Ostatak podeliti na dva dela. Svaku koru posebno zgužvati, umakati u fil od sira i jaja, pa ređati jednu do druge u pleh. Poprskati sa malo ulja. Nafilovane i urolane palačinke, jednu do druge, ređati preko naslaganih kora u plehu. Istim postupkom, preko palačinki poređati i drugi deo kora. Poprskati sa malo ulja. Preko staviti dve kore, poprskati uljem, pa staviti još dve kore. Njih ne prskati uljem. Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 45-50 minuta, dok lepo ne porumeni. Pečeni pitu prekriti mokrom salvetom i ostaviti da se ohladi. Lepa je i topla i hladna. Lično meni se više sviđa hladna, kada odstoji u frižideru.

Propeć – Vranjanska pita

Propeć - Vranjanska pita
Potreban materijal:
testo
400g brašna T-500
150ml tople vode
1 kašika soli
1 kašika masti
1 žumance
mast za premazivanje
fil
250g sira
2 veze zelja
preliv
2 jaja
200ml mleka
malo soli
PROPEĆ-vranjanska pita
Priprema:
Prosejati brašno. Od navedenih sastojaka za testo umesiti fino, mekano testo. Radni sto posuti dobro brašnom. Umešeno testo oblikovati u valjak i podeliti na 12 loptica veličine manjeg jajeta i 3 loptice veličine velikog jajeta. 12 loptica razvući oklagijom u kružni oblik, na debljinu do 3mm, pa svaku koru ravnomerno premazati mašću i ređati rastanjeno testo jedno na drugo. Poslednju koru ne premazivati mašću. 3 loptice razvući u kružni oblik na debljinu do 5mm, širine pleha u kom će se pita peći. Ja sam pekla u plehu obima 28cm. Dno tepsije bogato premazati mašću. 12 kora naređanih jedna na drugu, lagano razvući oklagijom što tanje, tako da bude šira do 10cm u odnosu na rub tepsije, kada sa stavi u pleh, trebalo bi da viri sa strane. Tako razvučenu koru, staviti na dno namašćene tepsije, poprskati sa malo rastopljene masti pa nafilovati. Zelje oprati i sitno naseckati, sir izmrviti i sjediniti sa zeljem. Na veliku koru staviti malo smese od zelja i sira, a zatim preko toga staviti prvu od tri veće razvučene kore.
Propeć - Vranjanska pita
Koru izbockati viljuškom na par mesta, poprskati rastopljenom mašću i nafilovati ponovo, pa ponoviti postupak dok se ne utroše sve kore. Na poslednju koru ne prskati mašću i ne stavljati fil, već samo viljuškom izbockati skroz do dna tepsije. Pomešati jaja i mleko žicom za mućenje. Zaliti koru polovinom smese od umućenih jaja i mleka, pa pitu zatvoriti viškom testa. Testo savijati tako da bude ravnomerno složeno kao „falte“. Testo prebaciti do sredine tepsije, sa svih strana podjednako. Preklopljenu pitu preliti ostatkom smese od umućenih jaja i mleka. Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 250C, nekih desetak minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 200C i peći još pola sata. Isključiti rernu i ostaviti pitu u poluotvorenoj rerni oko pet minuta. Poslužiti toplo uz jogurt ili kiselo mleko.
Propeć - Vranjanska pita
Recept je isproban u sklopu igrice za gastro blogere „kuVarijacije“ sa bloga „COOLINARIJA“. Odlična je, jako nam se svidela.

Pita 3 u 1

Pita 3 u 1
Potreban materijal:
500g tankih kora za pitu
400g šampinjona
2 glavice crnog luka
2-3 praziluka
200g spanaća
150g pirinča
so, mleveni crni biber
ulje
mineralna gazirana voda
Priprema:
Skuvati pirinač i ocediti od viška vode ako je potrebno. Na ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dodati šampinjone iseckane na tanke listiće i sve zajedno dinstati dok ne omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Praziluk iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju u posebnom tiganju. Spanać oprati i iseći na rezance. Skuvani pririnač podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati izdinstane šampinjone i luk, u drugi izdinstani praziluk, a u treći spanać. Sve lepo izmešati i sjediniti. Četvrtasti pleh za pečenje podmazati sa malo ulja. Slagati 4 kore jednu preko druge, a svaku poprskati sa kašikom ulja i mineralne gazirane vode. Na četvrtu koru rasporediti nadev od praziluka i pirinča, a zatim istim postupkom ponoviti ređanje sa još četiri kore, pa staviti nadev od šampinjona i pirinča, i na kraju rasporediti još četiri kore i staviti fil od spanaća. Prekriti sa dve-tri kore odozgo, poprskati sa malo ulja i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 45 minuta. Gotovu pitu prekriti kuhinjskom salvetom i ostaviti tako 10 minuta. Kad se malo ohladi iseći na kocke i poslužiti. Pita je lepa i topla i hladna.
Recept je isproban sa bloga „La cuisine creative“ sa nekim malim izmenama. U originalu se ređaju u filuju po četiri kore i uvijaju u rolat. Tako dobijete tri rolata, sa različitim filovima. Ja sam pitu ređala klasično, ne kao rolate, tako da su svi filovi bili spojeni u jednoj piti.

Pita od jogurta


pita sa jogurtom
Potreban materijal:
500g tankih kora za pitu
500ml jogurta
300g sira
200ml ulja
3 jaja
1 kesica praška za pecivo
ulje, so
Priprema:
Jaja umutiti žicom za mućenje. Dodati ulje, jogurt i izrendani sir (možete koristiti i domaći sitan sir). Dodati prašak za pecivo i so po ukusu, pa sjediniti sve sastojke žicom za mućenje. U nauljenu tepsiju staviti četiri kore za pitu, ali tako da im krajevi vire van tepsije (kasnije se preklapaju preko nafilovane pite) i naneti malo fila od jogurta. Sledeće tri kore za pitu zgužvati i staviti preko fila. Malo poprskati uljem pa staviti ponovo fil i ponavljati postupak dok se sav fil i kore ne utroše. Kore koje vire iz tepsije preklopiti preko nafilovane pite. Poprskati pitu sa malo ulja i staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200C nekih 40 minuta. Dok lepo ne porumeni. Gotovu pitu izvaditi iz rerne, poprskati sa malo vode i ostaviti da s prohladi. Seći i četvrtine ili osmine, po želji i poslužiti uz jogurt.

Niška posna banica sa belim kukuruznim brašnom – FBI rukavice

niska posna banica sa belim kukuruznim brasnom
Potreban materijal:
500g kora za pitu
200g belog kukuruznog brašna (ne palente)
150ml suncokretovog ulja
250ml mlake vode
1 kašičica soli
12g praška za pecivo
100ml vode i 100ml suncokretovog ulja za premazivanje
Priprema:
Pomešati belo kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, 150ml ulja i 250ml mlake vode da se dobije gušća masa. Pomešati vodu i ulje za premazivanje i staviti sa strane. Ostaviti 2-3 najdeblje kore da budu poslednje. U nauljen manji pleh u kome pečete pite ređati prvo nekoliko praznih kora, tako što svaki list premažete sa mešavinom ulja i vode. Onda na svaku drugu koru razmazati dobru punu kašiku fila, ali pre fila i tu koru premazati mešavinom ulja i vode. Sa korama koje ste sklonili sa strane pokrijte pitu i podvucite krajeve ispod nje tako da je lepo zašuškana. Na kraju je iseći na kocke. Peći na 200C oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati je sa 1-2 kašike mešavine ulja i vode, pa vratiti u rernu na još koji minut. Pitu držati van frižidera.
Recept je isproban po Jeleninom receptu, u sklopu igrice „FBI rukavice“ koju je pokrenula mamajac.
Ja volim ovakve starinske recete i mogu vam reći da je ova pita stvarno odlična. Posebne pohvale je dobila i od mog mlađeg sina, koji je najviše pojeo parčeta od svih.
  

Pita sa mesom

Pita sa mesom
Potreban materijal:
fil I
3 jaja
2dl jogurta
120g griza
1dl ulja
so
fil II
450g mlevenog mešanog mesa
1 praziluk
1 jaje
1 kašičica aleve paprike
1 kašika griza
20g parmezana
250g šampinjona
1dl ulja
mešavina začina
potrebno je još:
500g kora za pitu
Pita sa mesom
Priprema:
Sjediniti u posebnoj posudi jaja, ulje, jogurt i griz. Dodati soli po ukusu i dobro izmešati da se svi sastojci sjedine. Praziluk iseckati na kockice, šampinjone iseći na listiće. Na malo ulja prodinstati praziluk da omekša, dodati zatim mleveno meso uz povremeno nalivanje vode dok ne omekša. Pred kraj dodati šampinjone i začine po ukusu i dinstati dok sva tečnost ne ispari. Pripremljen fil skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Filu dodati zatim griz, jaje i parmezan. Promešati. Prvu koru poprskati uljem i preklopiti drugom korom. Zatim drugu i treću koru premazati sa malo prvog fila, preklopiti četvrtom korom i premazati sa malo drugog fila. Urolovati i staviti u pleh za pečenje. Ponavljati postupak dok se sav materijal i kore ne utroše. Malo prvog fila ostaviti za premazivanje gotovih rolata pre pečenja. Od navedenih namirnica dobiju se tri rolata. Rolat peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 35 minuta.
Pita je slična ovoj koju ja inače često pravim, videćete da su vrlo male razlike. Ovaj recept sam našla i isprobala iz časopisa „Dobra hrana“.

Palenta pita


palenta pita
Potreban materijal:
2 jaja
1 šolja brašna
1 šolja kukuruznog brašna-palente
pola šolje pšeničnog griza
2 šolje mleka
so
200g šunke narezane na listiće
200g trapista
1 prašak za pecivo
Priprema:
Umutiti jaja i mleko pa dodati lagano brašno pomešano sa praškom za pecivo, palentu i griz. Sir narendati na krupnije rende i 100g dodati smesi, a ostatak ostaviti sa strane. Namastiti pleh pa pola smese izliti i poređati šunku. Staviti zatim drugi deo umućene mase. Pitu peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 45 minuta. Pečenu, vruću pitu posuti ostatkom narendanog trapista.
Napomena: Šolje su od 200ml.
Ovu pitu pravila sam po Verinom receptu. Ujedno je to moja prijava za ovaj krug igrice za blogere kulinare sa prostora bivše SFRJ pod nazivom „FBI rukavice“ koju je osmislila mamajac. Pita je baš onako kako sam i očekivala da bude. Jednostavna i brza za pripremu, sve bez greške i jako ukusna. Najviše pohvala dobila je od mog sina drugenca Vuka. Njemu se posebno svidela, morala sam da ga zaustavim u jednom trenutku da se ne prejede. Da ne poveruje čovek!

Нема коментара:

Постави коментар