четвртак, 28. август 2014.

sareni burek...mmmmmmmmmmm

                                 ŠARENI BUREK

Pita i pita ima raznih, ovo je još jedna verzija bureka. Kod mene ima recept za sjeckani burek, ali to je samo čisto meso. Ova varijanta je sa krompirom i ukusno je isto tako

Sastojci

  •  1 kg krompira
  •  500 gr teleće šnicle
  •  1 kom srednja glavica luka
  •  po potrebi ulje
  •  po želji biber i so
  • Za jufku

  •  500 gr brašna
  •  1/2 supena kašika soli
  •  malo ulja
  •  mlake vode za zakuhati tijesto
  • Za pomastu

  •  cca 100 ml mlijeka
  •  cca 30-40 gr putera

Priprema

  1. 1 TELETINA
    Prvo isjeckati meso. Ja uzmem čistu teleću šniclu, a ko voli masno, može uzeti i malo masnije teleće meso.
    Isjeckati ga sitno, staviti u zdjelu, pouljiti, dodati so i biber i ostaviti tako da odstoji. Ovo možete uraditi i dan prije i ostaviti u frižider.
    Ako pravite sa junetinom, onda obavezno uradite, jer će u protivnom meso biti tvrdo.

    Naravno, u ovo meso treba dodati sitno isjeckani luk.
  2. 2 NEUMORNA ZAKUHALA
    U zdjelu staviti brašno, dodati so, malo ulja i vodu. Zakuhati tijesto. Prebaciti na radnu površinu i dobro ga izraditi rukama. Oblikovati jednu veliku loptu, i podijeliti je na 5 malih.
  3. 3 PA JOŠ MALO
    Svaku lopticu razvući oklagijom kao za picu i ostaviti na kuhinjsku krpu. Premazati odozgo uljem i ostaviti da malo odmori dok vi pripremate ostalo.
  4. 4 Šareni burek
    Oguliti krompir, izrendati na krupnije rende, isprati u vodi da nema škroba i dobro ocijediti. Dodati u zdjelu gdje je meso i dobro izmiješati. Probati slanoću pa eventualno još malo dodati začina.
  5. 5 Šareni burek
    Jufku razvući i otkinuti krajeve. Na kraj jufke redati meso/krompir. Ja sam redala u tri razmaka da bi mi zvrkovi bili mali.
  6. 6 Šareni burek
    Zarolati pomoću stolnjaka ovako kao na slici.
  7. 7 Šareni burek
    Smotati svaku jufku u mali zvrk i redati u podmazan pleh. Svaki zvrk odozgo malo posuti sa uljem i pažljivo rukama premazati po površini.
  8. 8 Šareni burek
    Staviti da se peče u dobro zagrijanu rernu na 250 C na donju rešetku. Kad počne rumeniti dići je na srednju i peći dok ne porumeni skroz.
  9. 9
    Pred sami kraj napraviti pomastu od malo mlijeka i putera.
    Kad prokuha preliti pomoću kašike po svakom zvrku i vratiti još malo u rernu.
    U slučaju da je pita preslana (probajte je) - onda ne soliti pomastu, ako je neslana, možete dodati malo soli.
  10. 10 ŠARENI BUREK
    Ako radite sa faširanim mesom, onda nemojte miješati krompir i meso. Nego ovako kao na slici. U tom slučaju manje posolite meso, jer ćete posoliti i krompir, pa da ne bude onda preslano.

Posluživanje

Kod nas se pita služi sa jogurtom. Ili pavlakom.
Što se mene tiče - ne mora ništa.

                                 KROMPIR GULAŠ

Još jedno u nizu jela koje me uvijek vraća u djetinjstvo, jer ga je moja majka pravila. Lagano za napraviti, ukusno, ne zahtijeva puno vremena ni stajanja kraj šporeta. Postoje varijacije i na temu piletine,ali onda bude pileći paprikaš. Idealno za mlade domaćice, jer nema puno mudrovanja. Dan ranije možete pripremiti sve, pa sutradan samo kad dodjete s posla staviti krompir i doraditi. Gulaš bez krompira se isto tako može i zalediti pa odlediti kad vam treba i dovršiti.

Sastojci

  •  300 gr teleće šnicle
  •  2-3 kom mrkva srednje veličine
  •  malo korijena celera i peršuna
  •  list i grančice celera i peršuna
  •  3-4 krompira srednje veličine
  •  po želji so/vegeta, mljeveni biber
  •  1 supena kašika paradajz pirea, ili svježi paradajz

Priprema

  1. 1 KROMPIR GULAŠ
    Meso isjeći na kockice. Ja pošto ne volim masno i meso sa žilicama, koristim čistu teleću šniclu. Ko voli nek stavi ono šareno. Može i neko drugo meso, ali ako je junetina - onda se treba ipak malo više skuhati, jer će se desiti da vam ostane tvrdo.

    U dublju tavu staviti ulje i na zagrijano ulje staviti meso. Izdinstati dok ne promijeni boju sa svih strana.
  2. 2 KROMPIR GULAŠ
    Dodati mrkvu i peršun isječeno na tanke kolutove, i celer isto sitno isjeći. Dodati grančice peršuna i celera. Pobiberiti, staviti začine i još malo dinstati.
  3. 3 KROMPIR GULAŠ
    Kad se počne lijepiti za tavu dodati samo malo vode i pustiti da lagano krčka. Sve ovo raditi na laganoj vatri. Na kraju dodati supenu kašiku paradajz pirea, ili pelata ili jedan svježi paradajz, oguljen i isječen na sitno.
  4. 4 KROMPIR GULAŠ
    Kad je meso skoro mekano dodati krompir isječen na komade. Izmiješati i još malo dinstati.
  5. 5 KROMPIR GULAŠ
    Sve ovo preliti sa toplom vodom i ostaviti da krčka dok voda ne uvri, a krompir upije sve i bude skuhan.
    Provjeriti još jednom je li slano i ako treba dosoliti.
    Dodati list sjeckanog peršuna na kraju.
  6. 6
    Naravno da prije dinstanja mesa treba izdinstati luk, ko voli nek doda i bijelog. Pošto ja luk ne koristim, kod mene je ovako.

                                 ĆUŠPAJZ

Jelo koje svi pojedemo, ali na dva načina. Ovo je način na koji svi vjerovatno prave, ali ja ne, jer ima bijelog luka. Ja pravim sebi drugačije, a ovako mom mužu jer je ovo njemu pravi ćušpajz.  

Sastojci


Priprema

  1. 1 ĆUŠPAJZ
    Špinat dobro oprati, koristiti samo listove.
    U šerpu staviti vode da provri i staviti špinat unutra. Ne treba dugo kuhati, samo 2-3 minute i izvaditi u cjediljku da se ocijedi.
    Isjeckati što sitnije na dasku.
  2. 2 ĆUŠPAJZ
    Bijeli luk isjeckati ručno ili u ovoj spravici.
  3. 3 ĆUŠPAJZ
    U tavi ugrijati ulje i staviti brašno. Malo propržiti i odmah dodati bijeli luk. Paziti da ne zagori, nemojte da bude jaka vatra (meni uvijek izgori, hehe)
  4. 4 ĆUŠPAJZ
    Dodati špinat, promiješati i zaliti mlijekom.
    Lagano miješati dok mlijeko ne uvri i na kraju posoliti.

Нема коментара:

Постави коментар