петак, 29. август 2014.

IZ MOJE KUHINJE

       Sočni kolač sa jabukama


Jednostavan i ukusan...
Sastojci:
1 jaje
2 šolje rendanih jabuka
½ šolje šećera
1 šolja griza
1 šolja mljevenih oraha
1 šolja grožđica ili brusnica
½ šolje ulja
1 ½ šolje mlijeka
1 prašak za pecivo

Glazura:
100 grama čokolade za kuhanje
½ šolje mlijeka
2 kašike maslaca
4 kašike šećera

Način pripreme:
Jabuke izrendati.Griz sastaviti sa praškom za pecivo,dodati orahe i grožđice.Sastaviti mlijeko i ulje.Šećer i jaje umutiti,dodati ulje sa mlijekom,jabuke i suhe sastojke.Masu istresti u malu tepsiju ili kalup i peći na 200 stepeni oko 35-40 minuta.
Za glazuru otopiti sve sastojke i preliti preko kolača.

       Argentinski ćevap

  • Argentinski ćevap
Brz i ukusan ručak....
Sastojci:
300 gr mljevenog mesa
300 gr krompira
1 jaje
2 česma bijelog luka
peršun
biber
so
začin od sušenog povrća
soda bikarbona

Način pripreme:
Obarite krompir, narendajte ga na najkrupnije rende. Kada se ohladi, pomiješajte ga sa mljevenim mesom, dodajte jaje, sjeckani bijeli luk, peršun, so,biber, začin od sušenog povrća i na vrh noža sodu bikarbonu. Dobro umijesite, formirajte ćevape i pecite na vrelom ulju dok ne porumene. Služite ih uz krompir,povrće,gljive...

       Ćufteta u saftu


Ukusne ćufte ili ćufteta...uh kako ih volim za ručak!
Sastojci:
5oo grama mljevenog mesa
100 grama riže ili bulgura
1 glavica crvenog luka sitno isjeckanog
2 česma bijelog luka protisnuti na presicu
1 jaje
so
biber
crvena paprika
malo hljebnih mrvica
brašno

Za saft:
2 kašike maslaca
2 kašike brašna
paradajz sos
voda
začin od sušenog povrća
biber
peršunov list

Način pripreme:
U meso dodati sve sastojke ,ako dodajete rižu ili bulgur predhodno ih malo prokuhati da omekšaju.Praviti loptice,uvaljati ih u brašno i dodavati saftu koji več kuha.
Otopiti maslac i na njenu blago propržiti brašno,dodati paradajz sos i vodu od prilike oko 1 l vode.Kad prokuha dodati zaćin od sušenšg povrća,biber,peršunov list i pripremljena čufteta pa lagano ih kuhati oko pola sata.
U prilogu dodati pire krompir.

Нема коментара:

Постави коментар