петак, 18. јул 2014.

za Jelance...

                                 Naranča kocke

Osvježavajući kolač od želea od naranče i kreme od sira..

Sastojci

  •  biskvit: 4 jaja
  •   100 g šećera
  •   1 limun šećer
  •   150 ml ulja
  •   100 ml soka od naranče
  •   100 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
  •   250 g oštrog brašna
  •   pola paketića praška za pecivo
  •   2 žlice soka od limuna
  •  Žele: 900 ml soka od naranče
  •   100 g gustina
  •   3 žlice šećera
  •  krema: 500 g svježeg sira sa vrhnjem -Vindija
  •   200 g dukatos jogurta okusa naranča-cimet
  •   200 ml vrhnja za šlag meggle
  •   1 žlica likera od naranče
  •  Žele za preljev: 250 ml soka od naranče
  •   3 žlice gustina
  •   1 žličica likera od naranče
  •   1 žlica šećera

Priprema

  1. 1
    Pripremite biskvit.
    Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
    U žumanjke dodajte šećer 50g+ limun šećer i tucite na najjačoj brzini dok ne dobijete svijetlu kremastu smjesu oko 3-4 min.
    Dodajte u tankom mlazu ulje,sok od naranče,sok od limuna,a zatim uspite jogurt.
    Sjedinite pa dodajte brašno+ prašak za pecivo.
    Bjelanjke istucite sa preostalih 50g šećera i mrvicom soli koju dodate kad se zapjene u čvrst snijeg.
    Pola snijega dodajte miksajući na najmnjoj brzini,a ostatak umiješajte ručno.
    Ispecite od ove smjese 3 kore.
    Stranice kalupa ne mastite,koristite pek papir za dno i kalup odvojivih stranica.
    Pecite svaku koru na 170C-25 min. ili na 180C-15 min. zavisi ovašoj pećnici.
    Kalup je okrugli 26 cm.

  2. 2
    Pripremite žele.
    Na srednju vatru stavite kuhati sok od naranče i šećer.
    Oduzmite 150 ml soka od ukupne količine i razmutite gustin.
    Ulijte u sok i kuhajte dok se ne zgusne.
    Vrući žele odmah prelijte po svakoj kori.
    Zadnju koru koju ste ispekli ostavite u kalupu i na nju prelijte žele.
    Stavite kore prelivene sa želeom hladiti u hladnjku da se žele stisne.
    Ja sa kora nisam skidala pek papir,tek na kraju kad sam slagala tortu.
  3. 3
    Pripremite kremu.
    Istucite vrhnje za šlag.
    U drugoj posudi pomiješajte jogurt i sir,liker.
    Koristite jedan cijeli jogurt i 50g koji su vam ostali od jogurta koji smo koristili u pripremi biskvita.
    Lagano umiksajte tučeni šlag.
    Pazite da prethodno šlag ne pretučete,jer ćete dobiti grudastu smjesu kad dodate u sir.
  4. 4
    Izvadite kalup iz hladnjaka i premažite kremu od sira na žele.
    Poklopite drugom korom(odstranite prije papir za pečenje sa kore) s tim da biskvitna strana ide dolje,žele gore..
    Na nju isto nanesite kremu od sira,ponovite postupak i sa trećom korom.
    Premažite i teću koru sa kremom od sira.
    Stavite tortu u hladnjak da se stisne.
    Najbolje ostaviti da prenoći,a ujutro staviti žele ili bijelu glazuru,kako želite po vašem izboru.
  5. 5
    Na vrh torte možete staviti glazuru od bijele čokolade ili žele od naranče.
    Ja sam stavila žele.
    U soku od naranče ukuhate razmućeni gustin.
    Kad se zgusne smjesa maknuti sa vatre umiješati liker od naranče i prelijte po dobro ohlađenoj torti.
  6. 6
    Možete je rezati kao tortu,ja sam je za promjenu rezala na kocke.
    Kolač je dosta visok negdje oko 7,5-8 cm.

         ‘Melba’ Cheesecake


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Otopiti maslac, dodati piškote i dobro umešati. Kad se malo prohladi umešati čokoladu.
  2. 2
    Na tanjir za tortu staviti papir za prečenje pa preko okvir okrugle forme vel. 26 cm. Na dno staviti masu od piškota dobro je poravnati i utapkati. Ostaviti da se hladi u hladnjaku.
  3. 3
    Za sirni nadev, potopiti želatin. Sireve umutiti sa šećerom i vanilin šećerom kao i lim. sokom i na ribanom korom. Želatin ocediti i rastopiti u malo zavrelog soka od kompota. Želatin najpre izmešati sa 3 kaš. mase od sira, pa zatim to umešati i ostatak kreme snažno mešajući. Krem izručiti na podlogu i poravnati, vratiti natrag u hladnjak.
  4. 4
    Za voćni nadev, potopiti želatin. Ocediti ga i izmešati sa malo zavrelog soka da se otopi. Pa ga umešati u prethodno izmiksane breskve (2 polovine ostaviti za dekoraciju) sa sokom i šećerom. Masu naneti preko sira i pustiti da se steže oko 2-3 sata.
  5. 5
    Za drugi voćni nadev izmiksati maline sa šećerom i sokom, pa zatim masu procediti. Izmerite 250 ml oceđene mase (ukoliko fali dodati malo soka od kompota). Prah za preliv izmešati sa 2 kaš. šećera, umešati kašu od maline i spremiti preliv po uputstvu sa kesice. Gotov preliv naneti preko bresaka.
  6. 6
    Tortu ostaviti da se polako steže u hladnjaku još oko 2-3 sata. Pre serviranja dekorisati preostalim breskvama i čokoladnim ornamentima

  7.   

           Fantazija Cheesecake sa lemon curd

    Sastojci

    •  Podloga: 275 gr integralna keksa ( digestive )
    •   85 gr putera/margarina ( rastopiti )
    •  Krema: 900 gr philadelphia
    •   250 gr creme fraiche ( moze i kisela pavlaka/vrhnje)
    •   250 gr secera
    •   3 zlice brasna
    •   3 jaja
    •   1 zumanjak
    •   1 zlica vanilije ekstrakt
    •  lemon curd: 3 zumanjka
    •   200 gr secera
    •   sok od 2 procedjena limuna ( 100 ml )
    •   korica od jednog limuna
    •   60 gr putera/margarina
    •  I jos: 200 ml slatkog vrhnja

    Priprema

    1. 1
      Izvagati sve potrebne sastojke za cheesecake.
    2. 2
      Pripremiti okrugli kalup za torte ( 24 cm ), nauljiti malo podlogu i stranice kalupa ( prsten kalupa koji se skida ).
    3. 3
      Ukopcati pecnicu da se zagreje na 180 stupnjeva.
    4. 4
      Samleti kekse i rastopiti puter. Pomesati zajedno samlevene kekse i rastopljeni puter.
    5. 5
      Mrvicastu masu od keksa i puetera utisnuti u dno kalupa i stranice kalupa. Staviti u zagrejanu pecnicu na 180 stupnjeva i peci podlogu 9 minuta. Ostaviti sa strane da se prohladi.
    6. 6
      Pojacati pecnicu na 230 stupnjeva da se zagreje.
    7. 7
      Izmiksati krem sir i creme fraiche. Dodati jaja, , zumanjak,brasno, secer, vanilije ekstrakt. Izmiksati tek toliko da se poveze. Smesu istresti na podlogu od keksa, poravnati i peci 10 minuta na 230 stupnjeva. Smanjiti teperaturu na 110 i peci jos 30 minuta. Iskopcati pecnicu i ostaviti vrata od pecnice malo otvorena i neka cheesecake bude u pecnici 2 sata.
    8. 8
      Ostaviti cheesecake na hladno da se stisne.
    9. 9
      Za lemon curd zumanjke, secer, sok od svezeg procedjenog limuna kuvati dok se ne zgusne na slabijoj temperaturi. Kada se zgusne ukloniti sa ringle i odma umiksati puter. Procedeti kroz sitnu cediljku. Prohladiti.
    10. 10
      Ohladjeni cheesecake izvaditi iz frizidera. Premazati sa lemon curd i dekorisasti slagom od slatke pavlake.
    11. 11
      Izmiksati slatko vrhnje u cvrst slag.

  8.                            

Нема коментара:

Постави коментар