среда, 16. јул 2014.

Od naše čitateljice koja se skriva iza pseudonima Hannum dobili smo hrpu zanimljivih recepata, i to sve do jedan isproban u njezinoj kuhinji i detaljno opisan. Danas iz te bogate zbirke izdvajamo recept za šekerpare, jednu ne osobito razvikanu, ali finu slasticu, nalik hurmašicama. Uživajte!
Sastojci:
    Tijesto:
  • 250 g putera,
  • šoljica i po (za bosansku kafu) šećera u prahu,
  • 4 šoljice griza,
  • 2 jaja,
  • pola kašikice (za čaj) sode bikarbone,
  • pola kasikice (za čaj) praška za pecivo,
  • 1 kesica vanilin šećera,
  • 1 kašika iscijeđenog limuna,
  • 6 šoljica brašna,
  • jedno žumance za premaz

  • Agda:
  • 4 čaše vode,
  • 4 čaše šećera,
  • malo iscijeđenog limuna
Priprema:
Puter, koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, šećer i jaja dobro izmiješati. Dodati ostale sastojke i napraviti tijesto.
Od tijesta odvajati male loptice (malo veće od oraha) i raditi ovalne oblike 1 cm debljine, s tim da krajevi moraju biti špicastog oblika (kao na slici).
Redati u pouljenu tepsiju, ostavljajući po malo razmaka. Premazati umućenim zumancetom pa išarati donjom stranom viljuške – povlačiti linije po premazanom dijelu, ne stvarati udubljene linije, nego blago povlačiti samo da ostane trag.
Peći u rerni zagrijanoj na 190 stepeni dok ne porumene odozgo.
Izvaditi iz rerne i zaliti mlakom agdom. Poklopiti i ostaviti na hladno da upiju.
Recept poslala: Hannum

TULUMBA 



tulumba-nizNaša čitateljica Hannum poslala je recept za tulumbe, s vrlo detaljno opisanim postupkom izrade. Tu su također napomene i “cake” koje će i onima koji se prvi put upuštaju u avanturu izrade tulumbi pomoći da budu zadovoljni ishodom. Sastav:
    Tijesto:
  • 4 jaja ako su krupnija, ako su ona sitnija onda 5 komada,
  • 2 čaše vode / 400ml,
  • pola čaše ulja,
  • 250 g brašna,
  • prstohvat soli,
  • 2 male kašike šećera,
  • 1 l ulja za przenje

  • Agda:
  • 1 kg šećera,
  • 3 čaše vode / 600ml,
  • par kolutica limuna
  • Napomena: Agdu treba oripremiti dan ranije i ostaviti je da stoji makar preko noći, da se skroz ohladi. Ovaj detalj je veoma važan!

Priprema:
U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati brašno. Miješati konstantno drvenom kašikom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Nakon toga neko opet miješa drvenom kašikom, a ja sam koristila mikser, i brže je i lakše, tako da preporučujem – ne dangubite, koristite mikser!
Znači, dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije neka mekša svilenkasta struktura tijesta.
Tim tijestom napuniti špric za tulumbe. Sad bih vam ja “trebala” reći, ako nemate špric za tulumbe koristite neki koji imate za šlag ili…, ali neću. Isprobala sam i tu varijantu sa špricom za šlag i nije mi se svidjelo nimalo, jer su tulumbe jako male. Prepržene su i krckave, zato što nemaju kapacitet da narastu i budu mesnate i iznutra. Zato preporučujem, ako želite prave tulumbe, nabavite pravi špric za njih. Ja imam plastični i, koliko sam vidjela, zahvalniji je od ostalih(drvenih,limenih) jer se može lijepo oprati.
Nasuti litar ulja u dublju šerpu ili veću, dublju tavu (kod mene je bila tava). I ovo da naglasim jer je važno – u hladno ulje istiskivati tulumbe iz šprica.
Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka imaju mjesta za plivanje.Kad ste završili sa istiskivanjem, stavite šerpu na ringlu, uključenu na 3, a kad vidite da se počnu pržiti, i da se same okreću, smanjiti negdje između 3 i 2.
Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove.
Vrele tulumbe vaditi šupljikavom kašikom i direktno potapati u agdu. U agdi neka odstoje sve dok se ne isprži sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju.
Između svake nove ture ulje u kojem se prži mora se prvo prohladiti, pa tek onda špricati novu turu. Znači, isključiti ringlu, izmaknuti šerpu s uljem i ostaviti nekih desetak minuta da se hladi. Ako nemate toliko vremena onda makar 5 minuta, jer se tulumbe moraju špricati u prohlađeno ulje, zbog same forme tulumbe. Tada se ne raspadnu i ne morate žuriti da vam jedna izgori dok vi istisnete drugu. Mnogo je lakše i ugodnije baratati s prohlađenim uljem.
Kad napravite novu turu, vratiti šerpu na ringlu, uključiti između 2 i 3 (jer je ringla još topla od prve ture tako da nema potrebe za zagrijavanjem) i pržiti do kraja.
Kad je sve završeno, tulumbe su u tepsiji pa se mogu zaliti ostatakom agde.
Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.
Napomena: Ovdje navedene količine dovoljne su za nekih 40 komada tulumbi.

MILKA TORTA: Vrlo zanimljiva i vrlo ukusna slastica, gotova za samo pola sata!


milka-torta
Fantastična milka torta koju nije potrebno peći, što će vam uštediti vrijeme, ali i energiju. S druge strane dovoljno je ukusna da zadovolji i najstože napce.
Sastav:
    ● 1 l mlijeka
    ● 10 žlica šećera
    ● 3 vrećice pudinga od vanilije
    ● 30 dkg mliječne milka čokolade
    ● 10 dkg bijele milka čokolade
    ● 500 ml slatkog vrhnja za šlag
    ● petit keks
Priprema:
U 200 ml mlijeka razmutiti 3 vrećice pudinga od vanilije te šećer. Preostalih 800 ml mlijeka zagrijati na pećnici te dodati smjesu pudinga i šećera, kuhati koju minutu, a nakon što je gotovo podijeliti na dva jednaka dijela.
U jedan dio staviti mliječnu čokoladu, a u drugi bijelu čokoladu. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti slatko vrhnje za šlag pa 1/4 dodati u prvi dio kreme, a isto toliko i u drugi dio kreme.
U odabranu posudu na dno poslagati petit keks namočen u mješavinu mlijeka i ruma, na njega rasporediti kremu s bijelom čokoladom, na nju istresti i ravnomjerno rasporediti pola preostalog slatkog vrhnja za šlag.
Na šlag slagati petit keks namočen u mlijeko i rum te na njega istresti i rasporediti prvo kremu od mliječne čokolade, a zatim preostalo slatko vrhnje za šlag s kojim ujedno treba i ukrasiti tortu. Dodatno ju možete ukrasiti po želji.
Izvor: Cafe.hr

Нема коментара:

Постави коментар