субота, 12. јул 2014.

Dana...

 Kokos pita






Ko voli kokos, evo jednog brzog i ukusnog kolača

Potrebno je:

Za kore:
2 jaja
100 gr šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
200 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo

Za fil:
1 litar mleka
200 gr šećera
7 kašika griza
200  gr kokosa

Za glazuru:
150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Prvo napraviti fil: U 1 litar mleka staviti šećer i griz i kuvati dok se ne zgusne ( neće to biti mnogo gusto da vas ne buni jer se dodaje kokos pa će dati gustinu) i u toplo dodati kokos.

Umutiti 2 jaja sa 100 gr šećera. dodati 1 dcl ulja, 1 dcl mleka, 100 gr brašna, 2 kašike kakaoa i prašak za pecivo.
Jednu polovinu mase staviti u pleh veličine 20 x 35 cm , prethodno obložen papirom. Peći 10- ak minuta na 180 stepeni  da se malo zapeče, staviti preko topao fil, pa drugu polovinu mase za kore, vratiti u rernu i dopeči sve na 170 stepeni 15- ak minuta.
Ostaviti da se ohladi i staviti glazuru.
Istopiti čokoladu sa uljem preliti kolač ostaviti da se čokolada stegne ali ne do kraja, pa posuti kokosom.












 Štanglice sa čajnim kolutićima





Još jedne fine štanglice

Potrebno je:

400 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina
50 gr čokolade
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevena keksa
2 lista većih oblandi ( veličina 17 x37 cm)
500 gr čajnih kolutića
100 gr žele bonbona ili 3-4 krem bananice
2 dcl mleka
1 kašičica kafe

Priprema:

U posudu staviti 400 gr šećera i 2 dcl vode. Kuvati dok se šećer ne istopi, dodati 50 gr čokolade i 250 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i umešati 200 gr mlevenih oraha i 200 gr mlevena keksa.

Jednu polovinu tople mase staviti na 1 list oblande. Preko fila staviti red čajnih kolutića potapanih u 2 dcl mleka u koje smo dodali kafu.

U šupljine čajnih kolutića staviti seckane žele bonbone ili seckane krem bananice. Preko čajnih kolutića stavimo drugu polovinu fila. Preko fila staviti drugi list oblande.
Preko složena kolača staviti neku tacnu opteretiti nečim teškim ( može knjiga) i ostaviti da se ohladi. Seći na štanglice.




Urmašice




Od svih načina na koje pravim urmašice, ove su mi najukusnije. Sačuvaju  oblik prilikom pečenja i nalivanja sirupa a i dobro uspevaju i onima koji nemaju  iskustva u kuvanju.Kao meru koristim čašu od jogurta ( čaša od 180 ml). Od ove količine testa izadje 34 urmašice. Ove urmašice su posne pa su idealne i za vreme posta.

Potrebno je:

2 čaše ulja
1 čaša piva
3 kašike kokosa
700 gr glatkog brašna
1 prašak za pecivo
jezgra oraha

Za sirup:

600 gr šećera
6 dcl vode
1/2 limuna

Priprema:

U posudu staviti ulje i pivo da se zagreje i baci jedan ključ. Skinuti sa vatre i dodati kokosovo brašno, glatko brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešati i ostaviti da se ohladi.




 Kad se ohladi testo podeliti na 2 dela. Jedan deo podeliti na 17 delova, i drugi deo na 17 delova.
Deliće testa razvaljati na dlanu staviti na rende, unutar testa jezgro oraha i napraviti urmašicu.





Urmašice redjati na pleh.





Peći na 200 stepeni 30 minuta, da dobiju svetlo braon boju.

U medjuvremenu napraviti sirup.
U posudu staviti šećer i vodu, kad provri kuvati 5 minuta. Pri kraju dodati kriške 1/2 limuna.
Pečene tople urmašice preliti toplim sirupom i ostaviti da upiju sirup i da se ohlade.


Oblande sa kiselom pavlakom

 
Brzo a jako ukusno

Potrebno je:

1 paket većih oblandi
2 čaše kisele pavlake (čaša od 180 gr)
2 čaše šećera
300 gr mlevene plazme keksa
250 gr margarina ili malaca

Priprema:

U posudu staviti 2 čaše kisele pavlake i 2 iste te čaše šećera, izmešati i da malo stane da se šećer istopi.
U drugoj posudi istopiti na tihoj vatri 250 g margarina, skinuti sa vatre dodati kiselu pavlaku sa šećerom i 300 g mlevene plazme.
Filovati veće oblande, opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohlade.



Нема коментара:

Постави коментар