понедељак, 7. јул 2014.

abesinci

       MICIKA ILI SLAVONSKE KOCKE


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Mikserom miksati maslac i secer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodati prosijano brasno, mljevene orahe, 1/3 snijega od bjelanjaka i izmjesati najmanjom brzinom miksera. Na kraju dodati ostatak snjega i spatulom rucno izmjesati da se svi sastojci povezu . Dobicete dosta gustu smjesu koju treba ravnomjerno rasoprediti u kalup 30x20 cm, koji prvo premazete sa maslacem zatim pospete sa brasnom.
    Peci na 180*C, oko 20 min. Biskvit ostaviti u kalupu da se skroz ohladi.
  2. 2
    Za prvu kremu dobro izmiksati secer ( ako je secer grudvicast, prvo ga prosijte ) i zumanjke u gustu masu. Preliti preko ohladjenog biskvita, poravnati i staviti u zagrijanu rernu na 50*C - 70*C da se susi oko 50 mi. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
  3. 3
    Za drugu kremu u jednu serpicu staviti kavu/mlijeko i secer i zagrijati na laganoj vatri dok se secer ne istopi. Zatim dodati mljevene orahe i jos kratko drzati na vatri uz mjesanje. Skinuti sa vatre i umjesati maslac. Ostaviti da se ohladi, zatim premazeti preko  prve kreme. Na kraju sve posuti sa mljevenim orasima.
  4. 4
    Kolac je dosta sladak, zato uvijek smanjim klicinu secera u biskvitu i drugoj kremi. Secer ne smanjujem u prvoj kremi, jer bi bila rijetka i ne bi se dovoljno osusila.
  5. 5 MICIKA ILI SLAVONSKE KOCKE
    Po nepisanom pravilu, kolac se izrezuje u obliku polumjeseca. Meni ne polazi zarukom da ih tako uredno izrezem, zato ih sjecem na tanje i uske kocke.

            Limun polumjeseci

Recept moje mame, ostao je nepromijenjen više od 30 godina, a još uvijek se sjećam njegovog okusa i mirisa iz mojeg djetinjstva. Jednostavan, izdašan, a saftan, mekan, mirisan. Kad pravim ovaj kolač, sjetim se mame, mirisa njenih limuna, koje mi svake godine bere na svojim stablima. Jednoga dana, znam, to će biti samo sjećanje, evo spremam ga ovdje da ostane što duže tu i miriše i vama.
limun polumjeseci

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmutite snijeg od bjelanjaka, ostavite sa strane.
  2. 2
    Mutite maslac, jaja i šećer pjenasto, dodajte ostale sastojke i snijeg.
  3. 3
    Podmažite pleh dimenzija 30×30 cm, uljem i brašnom, u njega izlijte smjesu.
  4. 4
    Pecite na 180°C oko 20 minuta, ili dok se ne uhvati rumena korica na kolaču.
  5. 5
    Režite vruće u obliku polumjeseca, rezačem za išlere ili čašom.
  6. 6
    Pospite šećerom. Poslužite hladne.

Нема коментара:

Постави коментар