среда, 18. јун 2014.

  Shubertova torta

Fina torta,bez trunke brasna.Bademi,orasi,cokolada,pekmez od kajsija su komponente koje je obogacuju.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Priprema prve kore:
    U dubljoj posudi dugo mutiti 100gr maslaca,dodati 4 zumanca i 70gr secera,pa opet zajedno dobro umutiti.Tome dodati 80gr neoljustenih i samlevenih badema i 60gr strugane cokolade,a na kraju cvrsto ulupan sneg od 4 belanca. *A
  2. 2
    Testo izliti u podmazan okrugli kalup(moj je bio 24cm) i peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 180 nekih 35-40 min. u zavisnosti od pecnice.Najbolje je proveriti cackalicom.Peceno testo ohladiti,a potom izvaditi iz kalupa i preseci na pola.
  3. 3
    Priprema druge kore:
    1 celo jaje,4 zumanceta,100gr secera dugo mutiti,zatim dodati 80gr samlevenih oraha i 20gr mlevenog keksa.Na kraju dodati cvrsto ulupan sneg od 4 belanca.Testo izliti u podmazan kalup i peci,kao i prvu koru.Kalup je iste velicine kao i za prvu koru.Peceno testo ohladiti,a potom izvaditi iz kalupa i preseci na pola. *B
  4. 4
    Priprema kreme:
    100gr secera umutiti sa 4 zumanca ,125ml slatke pavlake i malo vanilinog ekstrakta.Masu kuvati na najslabijoj vatri,dok se ne zgusne.Kad je gotova ohladiti je.Ohladjenu masu potom sjediniti s 140gr maslaca,koji je prethodno umucen sa 50gr secera.Sve lepo jos jednom izmutiti.  *C
  5. 5
    Slaganje torte:
    Na tacnu za serviranje staviti prvi list kore sa cokoladom i bademima,premazati je pekmezom od kajsija,namazati nadevom,pa onda staviti list kore od oraha,premazati pekmezom,pa nadevom.Onda opet kora od badema i cokolade,pekmez,nadev.Zavrsiti korom od oraha.Ako vam je ostalo nesto nadeva,premazati ga sa strane torte,a odozgo staviti cokoladnu glazuru ili cokoladni ganache.
    Ja sam stavila ganache,a pravila sam ga od 200gr cokolade za kuvanje i 150ml slatke pavlake.Pavlaku zagrejati (ne sme da provri) i u nju dodati cokoladu izlomljenu na kockice.Sve lepo izmesati dok se cokolada ne istopi.Ohladiti i premazati tortu.
  6. 6
    Tortu dobro ohladiti u frizideru.

Posluživanje

NAPOMENA:
*A:
U receptu nije bilo naznaceno koliko se dugo mute maslac i zumanca,pa sam ih ja mutila nekih 5 minuta.Mislim da je trebalo duze,jer mi se testo nije dovoljno diglo da bih ga mogla preseci.Sad da li je to razlog ili ne,nisam tacno sigurna,ali mislim da igra vaznu ulogu.
*B:
Za ovu koru sam duze mutila i lepo se kora digla,ali je nisam presekla.
Tako da kad sam slagala tortu,stavila sam koru od cokolade,pekmez polovinu kreme,drugu koru,pekmez,krema i onda cokoladni ganache.
*C:
Od preostalih belanaca mozete napraviti ovaj divan rolat http://www.coolinarika.com/recept/rolat-od-kokosa-sa-kremom-od-manga/. Nama se jako svideo pa ga zato i preporucujem :).

Нема коментара:

Постави коментар