уторак, 24. јун 2014.

                                 Kilimandžaro


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Priprema kore:
  2. 2
    Umutiti dobro mikserom posebno žumanca, posebno belanca, sa po jednakom količinom šećera (po 90 gr) pa ručno lagano mešajući sjediniti. U tu smesu postepeno dodavati, ručno mešajući, prethodno pomešano brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo. Zatim dodati i razmekšali margarin.
  3. 3
    Peći oko 40 minuta na srednjoj temperaturi (kod mene 180 C) u velikom kalupu za torte (najmanje 26 cm) koji ste obložili masnim papirom.
  4. 4
    Ohlađenu koru prerezati vodoravno pa gornji deo kore izrezati na 16 jednakih kriški.
  5. 5
    Priprema fila:
  6. 6
    Potopiti listove želatine u hladnu vodu.
  7. 7
    U multipraktiku malo usitniti mandarine ili narezati na kockice.
  8. 8
    Umutiti slatku pavlaku sa 50 gr šećera u prahu.
  9. 9
    Želatinu dobro rukom ocediti i otopiti mešajući u 1 dl vruće vode (ne ključale) pa dodati u umućenu slatku pavlaku i dobro promešati. U to još dodati 2/3 količine usitnjenih mandarina. Celu smesu izručiti u posudu kupolastog oblika (gornjeg promera nešto manjeg od promera kalupa za tortu u kome ste pekli koru) obloženu prozirnom folijom i staviti u frižider da se ohladi i stegne.
  10. 10
    Ohlađeno izvrnuti na celu okruglu koru, skinuti foliju i lagano utisnuti 16 kriški kore koje ste prethodno poprskali sokom mandarina iz konzervi.
  11. 11
    U otvor na vrhu staviti preostalih 1/3 mandarina i posuti ostatkom šećera u prahu.
KILIMANDŽARO TORTA
Sastojci
Kora
5 kom jaja
180 gr šećera
100 gr brašna
30 gr gustina
30 gr kakaoa
1 prašak za pecivo
50 gr margarina/putera
Fil
1 konzerva veća kompota od marelica
5 dl slatke pavlake
0,75 l. voćnog jogurta od marelice
100 gr šećera u prahu
2 želatina (20 gr.)
1 vanilija
Priprema
1
Priprema kore:
2
Umutiti dobro mikserom posebno žumanca, i puter sa po 90 gr. šečera posebno belanca, sa po 90 gr šečera, pa ručno lagano mešajući sjediniti. U tu smesu postepeno dodavati, ručno mešajući, prethodno pomešano brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo.
3
Peći oko 40 minuta na srednjoj temperaturi (kod mene 180 C) u velikom kalupu za torte 28 cm koji ste obložili masnim papirom.
4
Ohlađenu koru prerezati vodoravno pa gornji deo kore izrezati na 16 jednakih kriški.
5
Priprema fila:
6
Potopiti želatin u hladnu vodu po uputi na vrečici.
7
Marelice narezati na kockice, s tim što ćete ostaviti 5-6 polutki za ukrašavanje.
8
Umutiti slatku pavlaku .
9
U vočni jogurt staviti šečer i vaniliju.
10
Želatin otopiti ,a ni slučajno da proključa.
Dodati ga u umučenu pavlaku ,pa spojiti sa vočnim jogurtom i šečerom
11
U to lagano izmješati na kockice izrezane (osim onih za ukrašavanje) marelice.
12
Cjelu smjesu izručiti u posudu kupolastog oblika (gornjeg promera nešto manjeg od promera kalupa za tortu u kome ste pekli koru) obloženu prozirnom folijom i staviti u frižider da se ohladi i stegne.
13
Ohlađeno izvrnuti na cjelu okruglu koru koju ste dobro natopili sokom iz kompota, skinuti foliju i lagano utisnuti 16 kriški kore koje ste prethodno umakali u preostali sok iz kompota .
14
U otvor na vrhu staviti preostale marelice i posuti šećerom u prahu.
Torta je veoma dekorativna, lagana i osvežavajuća.
Rađeno po ovom recept sa izmjenama i dopunama.
http://www.coolinarika.com/recept/kilimandzaro/#content_info

Нема коментара:

Постави коментар