четвртак, 19. јун 2014.

Sarena torta

       Sarena torta

Konacni izgled zavisi od Vase maste….sve je moguce : torta, rolat, srce.

Sastojci

  • Biskvit

  •  6 jaja
  •  6 zlica secera
  •  6 zlica brasna
  •  pola zlicice praska za pecivo
  •  2 zlicice kakaa
  •  malo ekstrakta maline
  • Krema

  •  1 litra mlijeka
  •  10 zlica brasna
  •  10 zlica secera
  •  2 vrecice vanilije secera
  •  250 grama maslaca
  •  2 zlice secera u prahu
  •  150-200 grama sarenih zele bombona
  •  100 grama grozdjica namocenih u malo ruma
  • Za dekoraciju

  •  400-500 ml tucenog slatkog vrhnja

Priprema

  1. 1
    Biskvit
  2. 2
    Odvojite bjelanjke od zumanjaka. Izradite bjelanjke u cvrsti snijeg, dodajte secer, te na kraju jedan po jedan zumanjak i jos kratko miksajte. Rucno dodajte prosijano brasno pomijesano sa praskom za pecivo.
    Podijelite smjesu u 3 posudice. U jedan dio pomijesajte prosijani kakao, u drugi metnite malo ekstrakta od maline da dobije lijepu roznu boju. Treci dio ostaje zuti. Biskvit po bojama sipati u tepsiju oblozenu papirom za pecenje. Boje ne mijesati, nego prvo sipati jednu boju, u sredinu drugu i na kraju trecu. Nije bitno da li je biskvit ravan. Biskvit ispeci, ohladiti i izrezati u kockice velicine 2×2cm. Ne mora biti perfektno, jer se to nece vidjeti kad se metne u tortu.
  3. 3
    Krema
  4. 4
    Brasno izraditi bez grudvica sa mlijekom, koliko treba. Ostatak mlijeka staviti kuhati sa secerom i vanilijom. Kad zakipi, malo odmaknuti sa “vatre” i sipati mjesavinu brasna i mlijeka. Mijesati i vratiti kuhati. Dobro prokuhati kremu, da se poslije ne bi osjetio okus brasna. Pri kuhanju kremu dobro do dna mijesati i pri tome stalno vrtiti posudu u kojoj kuhate. Kad sipate secer u mlijeko da se kuha, nemojte ga mijesati, na taj nacin ce mlijeko dobiti plavicastu boju i manje ce zagarati.
    Kremu ohladiti uz stalno mijesanje da se ne uhvati kora. Pjenasto izraditi maslac sa secerom u prahu i pomijesati ga sa kremom.
  5. 5
    U jednu vecu posudu ili najbolje u veliku tepsiju metnuti kremu, malo ju rasiriti. Po kremi staviti biskvit isjecen na kocke, isjeckane zele bombone i grozdjice namocene u rumu, malo istikati visak tekucine. Ja osobno ne mecem grozdjice, jer moji ne vole, ali je jako fino sa njima.
    Sve to njezno pomijesati sa rukama da se biskvit ne bi poceo kidati i praviti formu po zelji. Kalup obloziti pozirnom folijom.Ja sam pravila u kalupu za tortu, ali isto tako je lijepo kao rolat. Jednostavno na tacni rukama oblikujete oblik rolata.
    Prednost ovog kolaca je u tome da zavisi od vase maste kakav oblik ce imati.
    Tortu ohladite ( najbolje preko noci ) i namazite tucenim slatkim vrhnjem i dekorirajte po zelji.              torte album ll
  6.              

Нема коментара:

Постави коментар