четвртак, 19. јун 2014.

bolje od krempite....

                Mon chéri

Nije crvenkapica…nije ni klasicna krempita…ali je jedan od najboljih kolaca koje sam dosada probala 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Linsato tjesto tanko razvaljano ispecite u obrnutoj strani lima. Neka bude iste velicine koje ce biti i kolac. Prije pecenja izbockajte tjesto vilicom da vam kora ostane ravna.
  2. 2
    Za biskvit zajedno stavit u zdjelu jaja, secer i ulje i mutiti mikseom oko 5-7 minuta odk se smjesa ne zapjeni i malo naraste. Zatim dodati mlijeko a potom i brasno pomjesano sa praskom za pecivo. Smjesu izlijte u dobro podmazan i brasnom posut lim velicine 30×25 cm i pecite oko 10min. na umjerenoj vatri. Dok se biskvit pece, primpremite nadjev.
  3. 3
    Ocjeditei visnje, od pola litre soka iz kompota odvojite pet zlica i izmjesajte s tri zlice gustina. Preostali dio soka stavite da prokuha. Ako sok nije dovoljno sladak, dodajte jos secera po svom ukusu. U prokuhali sok izlijte mjesavinu soka i gustina i dalje mjesajte na peci da se zgusne. Odmah zatim umjesajte i visnje i dok je nadjev jos vruc prelijte ga preko pecenog biskvita. Poravnajte nadjev i ostavite da se hladi dok pripremite kremu.
  4. 4
    Za kremu namociti zelatinu u hladnu vodu. Zumanjke i puding izmjesati u malo hladnog mlijeka, a preostali dio mlijeka stavit na pec sa secerom da prokuha. Uzavrelo mlijeko izlijte u mjesavinu zumanka i pudinga pa kuhajte na peci neprestano mjesajuci dok se krema ne zgusne.
  5. 5
    Kuhanu kremu skiniti sa peci. Zelatinu koju smo namocili izvadit iz vode i umjesati u jos vrucu kremu da se otopi. Preostala cetiri bjelanjka umutiti u cvrsti snjeg sa 2-3 zlice secera pa i njega dodati kremi dok je jos vruca. Neka se krema do kraja ohladi.
  6. 6
    Izmiksajte slatko vrhnje i odvojite 2-3 zlice da imate poslje za posluzivanje) i spojite ga sa ohladjenom kremom. Dobro izmjesati muckalicom ili na najsporijoj brzini mikserom i odmah istresti na ohladjeni nadjev od visanja. Dobro poravnajte i stavite na hladno da krema ocvrsne. 

  7.                             

                  Mon chéri by Billi

    ...popratit ću Billin recept s nekoliko slika jer ovaj mrak kolač zaslužuje svoj prostor i na mojoj cool-ki... Još jednom Billi hvala ti!  

    Mon chéri by Billi

    Sastojci

    •   Billin cool kutak

    Priprema

    1. 1 Mon chéri by Billi
      Koristila sam svježe domaće višnje pa sam ih prokuhala dok nisu omekšale.

    2. 2 Mon chéri by Billi
      ...nakon čega su završile na biskvitu...
    3. 3 Mon chéri by Billi
      Krema je prefina i mogla bi se jesti i s nekim voćem i piškotama.
    4. 4 Mon chéri by Billi
      ...ali je ovaj puta završila na kremi od višanja prema Billinim uputama :)

    5. 5 Mon chéri by Billi
      ...malo poravnavanja...

    6. 6 Mon chéri by Billi
      i lisnato narezano na kocke...
    7. 7 Mon chéri by Billi
      I evo ga!
    8. 8 Mon chéri by Billi
      Billi, hvala ti na ovom super receptu na koji sam slučajno naišla i trebao bi ići u recept dana jer je jednostavno savršen!

Нема коментара:

Постави коментар