петак, 27. јун 2014.

recepti bez slike....

DJUS OD POMORANDJE:

Sastojci 1kgnaranče 1kgšećera 10litvode 2limuntusa sol za namakanje naranči voda za namakanje naranči Priprema
1
Cijele naranče potopiti u vodu sa dosta soli, da budu potopljene, jer to izvuče gorčinu.Ostaviti do sutra ili24sata.Proliti tu vodu, uliti drugu sa soli i opet ostaviti.Kako se upotrebljava kora to se mora raditi da ne budu gorke.
2
E onda naranče izvadimo, isjeckamo na komadiće(s korom, naravno) i po njima pospemo limuntus, povremeno promiješati jer to opet stoji jedan dan.
3
Zakuhati 10l vode sa šećerom, ali dok to zakuha, naranče sa limuntusom izmiksati u stojećem mikseru(može se u mikser dodati one vode što kuha da se lakše miksaju)
4
To sad uliti u prokuhanu vodu, promiješati, pokupiti po površini komadiće ako se nije dobro miksalo pa to miks i vratiti.
5
Hlladiti, procijediti kroz čistu gazu prije ulijevanja u boce(mogu i plastične)i uživajte s prijateljima


Kocke sa višnjama
Za koru:
6 jaja
200 gr masti ili margarina
200 gr šećera
1 vanilin šećer
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
300-400 gr očišćenih višanja ( može i zamrznute)
Fil:
4 jaja
200 gr šećera
2 vanilin šećera
5 kašika brašna
5 dcl mleka
1 kesica želatina (10gr)
200 gr šlaga
2 dcl mleka
Preliv:
5 dcl soka od višanja
5 kašika šećera
1,5 kesica želatina
Umutiti 200 gr masti sa šećerom, vanilin šećerom, dodati 6 žumanaca, 250 gr brašna, prašak za pecivo i umućen sneg od 6 belanaca. Dve trećine mase staviti u pleh veličine 20x35 cm. U preostalu 1/3 mase dodati 1 kašiku kakaoa. Kašičicom stavljati tamnu masu na žutu i to kupice veličine oraha jednu do druge. Na ove kupice od tamnog testa staviti po 1 višnju.Peći na 180 stepeni.
Fil: Umutiti 4 jaja sa 200 gr šećera, 1 vanilom, 5 kašika brašna, dodati u 5 dcl vruća mleka i kuvati dok se ne zgusne. Jednu kesicu želatina i 4 kašike vode ostaviti da nabubri, dodati u vruć topao fil i malo izmešati da se želatin istopi. Fil ohladiti.Umutit 200 gr šlaga sa 2 dcl mleka i umešati u fil.Filovati pečenu hladnu koru.
Prokuvati 5 dcl soka od višanja sa 100-200 gr višanja. Želatin da nabubri u 5-6 kašika vode, dodati u prokuvan sok mešati da se želatin istopi i preliti kolač.

OBLANDE SA KISELOM PAVLAKOM
U posudu staviti 2 čaše šećera i 2 čaše kisele pavlake, izmešatii i ostaviti da se šećer istopi. U drugoj posudi istopiti na tihoj vatri 250 gr margarina, skinuti sa vatre pa dodati kiselu pavlaku sa šećerom i 300 gr mlevenog keksa Filovati oblande,nafilovane oblande ostaviti u frizider da se ohlade seci sutradan


BAKLAVA BEZ KORA:
Sastojci
2 jaja 200 gr secera 12 kasika mlijeka 12 kasika ulja 12 kasika griza 12 kasika brasna 200 gr mljevenih oraha 100 gr sjeckanih grozdjica 1/2 vrecice praska za pecivo 100 gr krupnije mljevenih oraha Zaljev(agda): 500 gr secera 4 dcl vode 1 limun
Priprema 1. Skuhati zaljev(agdu) tako sto cemo secer staviti u serpu, vodu nasjeceni limun na kolutove i kad prokuha pustiti da vrije 5 min i skinuti sa ringle.Zaljev dobro ohladiti(ja sam dok sam kolac mutila hladila u sudoperu hladnom vodom) 2. Jaja i secer dobro uraditi mikserom dok se secer skroz neizmuti i onda ostale sastojke polako doadavati i lagano rucno mjesati.Znaci doadatimlijeko, ulje, griz, brasno, 200 gr oraha, grozdjice, prasak za pecivo i sve lagano izmjesati rucno se izjednaci. 3. Pleh u kojem cemo pec baklavu pouljiti i pobrasnjati i sipati izjednaceno tijesto. 4. Odozgo preko tijesta posuti gr krupnije mljhevenih oraha. 5. Rernu zagrijatina 180 stepeni i peci baklavu 35 min. 6. Vrucu baklavu iz rerne zaliti hladnim zaljevom i ostaviti da stoji par sati dok se neohladi.

SNIKERS KOLAC
250g margarina umutiti penasto sa 200g secera u prahu ,potom dodati 350-400 g mlevenog keksa i 100 seckanog neslanog przenog kikirikija ,sve to dobro izmesati pa izliti na tacnu i formirati koru.....
Premazati koru sa medom 4-5 kasika i posuti sa 250g isekanog neslanog przenog kikirikija...ostaviti pola sata u frizider da se stegne ...napraviti glazuru od 250g cokolade sa kasikom margarina i malo mleka ili vode ( ja uzmem kasiku od margarina koji se stavlja u koru )....


Kolac sa borovnicama
4 jaja, 4 kasike secera, 5 kas. brasna, 4 kas ulja, 4 kas, mlijeka, 1/2 praska za pecivo, oko 3oo gr borovnica
Umutiti jaja i secer, dodati ulje i mlijeko, i postepeno brasno sa praskom za pecivo i borovnice
Borovnice su mi pale na dno, zato sto su iz zamrzivaca,,,,iako sam u njih stavila malo brasna,,,



Нема коментара:

Постави коментар