среда, 25. јун 2014.

Menopauza


menopauzaMenopauza, završetak menstruacije, prouzrokovana je opadanjem sposobnosti jajnika da luče dva hormona — estrogen i progesteron.

I estrogen i progesteron poznati su po svojoj ulozi u seksualnosti i reprodukciji, ali oba obavljaju i široki spektar drugih, vrlo važnih, zadataka u organizmu. Estrogen je, recimo, uključen u gotovo sve, od održavanja kolesterola na normalnom nivou i grade kostiju, do pamćenja i učenja. Progesteron, koji proizvode i jajnici i nadbubrežne žlijezde, također je od suštinskog značaja za izgradnju kostiju i spolnog nagona, a uz to je i prirodno sredstvo za smirenje koje pomaže ženama da izađu na kraj sa stresom.
U menopauzi, cjelokupna količina estrogena u organizmu opada za oko 80 procenata i, mada ga jajnici više uopće ne proizvode, izvjesna količina estrogena još uvijek pristiže iz nadbubrežnih žlijezda i masnog tkiva. Proizvodnja progesterona praktično se u potpunosti prekida i mnoge žene osjećaju gubitak ovog hormona kao akutni problem.
Najočigledniji efekti smanjene količine estrogena (a ujedno i oni koji izazivaju najviše nervoze) jesu valovi vrućine i nesanica. Među oboljenja do kojih kod nekih žena dolazi usporedo s godinama, a koja najveći broj istraživača povezuje sa gubitkom ovih ženskih hormona, spadaju osteoporoza, propadanje zuba, bolesti srca, artritis, povećan nivo kolesterola i podložnost frakturama kostiju.
Jasno je da estrogen i progesteron imaju veoma važnu ulogu u zdravlju i dobrom stanju žena. Oko 15 posto žena u postmenstrualnom životnom dobu uzima hormone (kombinaciju estrogena i progesterona), kako bi nadoknadila hormone koje njihova tijela više ne proizvode. Terapija nadoknađivanjem hormona pokazala se kao zaštita od srčanih oboljenja i osteoporoze, dviju ozbiljnih bolesti, koja može da ublaži neprijatne simptome menopauze. Mnoge žene kažu da se uslijed te terapije osjećaju bolje — mnogo bolje te ne pomišljaju na prekidanje hormonske terapije.
Međutim, terapija nadoknađivanjem hormona ne odgovara svim ženama. Mada su koristi od nadoknade hormona općepoznate, ova terapija ima i svojih nezgodnih strana. Tu spadaju povećani rizik od raka dojke, mogućnost obolijevanja žučne kese, dobijanje u težini, osjetljivost grudi, krvarenje iz materice i zadržavanje tečnosti.
Mada se istraživači generalno slažu da je terapija nadoknađivanjem hormona u potpunosti sigurna kada se estrogen i progesterom uzimaju zajedno, ima mnogo žena koje, iako su odgovarajući kandidati za ovu vrstu terapije, radije biraju da probleme koji nastaju prirodnim putem rješavaju prirodnim sredstvima.
Što treba učiniti? Pogledajte koji su prirodni izvori hormona, upoznajte se pobliže sa ljekovitim biljkama, zdravom ishranom i promijenite način života.

Vitamini dobri za postmenstrualne tegobe

Vitamin E — Vitamin E se već više od pedeset godina koristi kao sredstvo za liječenje valova vrućine. Kao potentan antioksidant, on također može da pomogne ženama u postmenstrualnom periodu, tako što ih štiti od bolesti srca, koje su na prvom mjestu liste uzroka smrti kod žena.
Vitamin C – Vitamin C može da doprinese jačanju kapilara i smanjivanju efekata vazomotornih poremećaja, koji mogu da proizvedu te iritirajuće valove vrućine.
B-kompleks — Multivitaminsko-mineralna formula koja sadrži sve glavne B-vitamine i vrlo je važna za kontroliranje stresa.
Kalcij i vitamin D – Kalcij je mineral kojeg u ljudskom organizmu ima više nego svih ostalih minerala. Gruba procjena glasi da se oko 99 procenata od ukupnog tjelesnog kalcija nalazi u zubima i kostima. Kalcij je oruđe za kontrakciju mišića, zgrušavanje krvi i očuvanje ćelijskih membrana, a igra i kritičnu ulogu u normalnom funkcioniranju srca. Ovo je veoma važno, jer bolesti srca se kod žena u postmenstrualnom periodu javljaju u velikom broju slučajeva.
Jedan od svakako najtežih efekata menopauze je slabljenje strukture kostiju, uslijed čega lako dolazi do fraktura (lomova), krivljenja kičme i ispadanja zuba.
Ženama u menopauzi savjetuje se uzimanje dodatka kalcija, mada taj dodatak nije loše uzimati ni prije ulaska u menopauzu.
Dobri prirodni izvori kalcija su, svakako, djelomično obrano mlijeko i jogurt, sokovi i cerealije sa dodatkom kalcija, losos i sardine sa kostima i melasa. Vitamin D poboljšava apsorpciju kalcija u organizmu, a magnezij izgleda da reguliše njegov protok između ćelija.
Izbjegavajte kola-napitke koji sadrže fosfate: ti minerali crpe kalcij iz organizma. Kofein i alkohol također mogu da smanje apsorpciju kalcija.
Magnezij — Ovaj mineral je neophodan za snažne kosti, kao i za očuvanje zdravlja srca. U jednom važnom ispitivanju žena sa blago povišenim krvnim pritiskom, koje je financirala holandska Fondacija za bolesti srca, dodaci magnezija uspješno su korigirali krvni pritisak kod ovih žena, a da nisu uzimale nikakav drugi lijek.
Uz to, magnezij može da spriječi rezistentnost na inzulin, to jest, nesposobnost djelotvornog iskorištenja inzulina za pretvaranje glukoze u energiju. U slučaju rezistentnosti na inzulin, nivo glukoze raste, što može da dovede do dijabetesa i bolesti srca.

Blagotvorno ljekovito biljeginseng

Sibirski ginseng — Ono na što se žene u menopauzi najčešće žale jeste konstantan osjećaj umora. Sibirski ginseng, koji je vrlo sličan azijskom ginsengu, odličan je tonik koji potpomaže u podizanju nivoa energije. Sve vrste ginsenga bogate su fitoestrogenima i stoga mogu da pomognu u ublažavanju menopauzalnih simptoma. U nekim rijetkim slučajevima, ginseng može da stimulira oblaganje materice, koje dovodi do krvarenja nalik menstrualnom, na sličan način kao što to čini pravi estrogen. Ukoliko kod vas dođe do bilo kakvog neredovnog krvarenja za vrijeme menopauze, svakako se obratite svom ljekaru ili prirodnom iscjelitelju i napomenite mu da upotrebljavate ginseng.
Dong kvaj — Već vjekovima Kineskinje upotrebljavaju dong kvaj kao sredstvo za liječenje širokog spektra ženskih ginekoloških problema. Moderni istraživači su potvrdili njegovu vrijednost kada je riječ o akutnim simptomima menopauze prouzrokovanim hormonalnim promjenama. Bogat je mineralima i vitaminima A, B12, E i još nekima, a upotrebljava se i za liječenje nesanice, jedne od posljedica menopauze koja najviše iscrpljuje žene.
Viteks — Poznata također i kao plod čednog drveta, ova biljka ima reputaciju da stabilizira nivoe hormona. Viteks je sastavni dio mnogih biljnih formula dizajniranih za tretiranje simptoma menopauze.
Anis, morač (divlja mirodija), korijen sladića i crvena djetelina – Sve ove biljke sadrže fitoestrogene, čime može da se objasni njihova tradicionalna upotreba za povećanje količine mlijeka kod majki koje doje. Mada svaka od njih ima tek blagu estrogensku aktivnost, mogu da pripomognu u ublažavanju nekih od neprijatnosti koje menopauza izaziva, naročito ako se ukopmponuju sa ostalim fitoestrogenskim biljkama i namirnicama.
Među namirnice bogate fitoestrogenima spadaju i lucerka, jabuke, ječam, mrkva, trešnje, leblebije, bijeli luk, ovas, grašak, krumpir, pirinač, raž, pšenica i, naročito, slatki krumpir.

Нема коментара:

Постави коментар