недеља, 8. јун 2014.

majine corbe...

Teleća čorba


Meso za čorbu treba da bude prošarano, ne krto. I kosti su dobrodošle. Žilice u mesu će se raskuvati od dugog dinstanja na kratkom saftu i neće smetati pri jelu, a daće ukus i punoću. Kosti isto tako, neka se krčkaju sa mesom, pa ćemo ih izvaditi kasnije. Vrat je, u tom smislu, dobar izbor, uvek je prošaran i uvek ide sa koskom. Luk se dinsta na puteru, pa tu dođe meso i kreće duuuugo krčkanje, kao za gulaš. Kad je meso dobro mekano, onda stiže povrće, pa kad je i ono omekšalo, dodaje se voda, kuva zajedno još malo, i gotovo. Nije brz proces, jer dinstanje mesa traje, ali je potpuno nezahtevan u smislu nekog konstantnog nadzora. Neću reći da je ova čorba "kao kafanska", mislim da ne treba praviti poređenja te vrste, ali ću komotno reći da je vrhunska.



Sastojci:
500 g telećeg vrata sa koskom
1 glavica luka
1 veza zeleni (šargarepa i koren peršuna)
1 mali koren celera ili 1/2 srednjeg
pola veze peršuna
oko 30 g putera
2 kašike ulja
100 g kisele pavlake
1 žumance
so
biber

Postupak:
1. Luk iseckati sitno, posuti kašičicom soli, pa dinstati na mešavini putera i ulja, na tišoj vatri, dok ne omekša, ali da ostane beo.


2. Za to vreme meso odvojiti od koske i iseći ga na kockice, što sitnije. Spustiti meso i koske preko omekšalog luka, sipati jednu čašu vode, dodati dve kašičice soli i pola kašičice bibera, i na najtišoj vatri dinstati sve na kratkom saftu, kao gulaš, skroz poklopljeno, oko sat i po, uz povremeno mešanje. Ako primetite da je sva voda uvrila - dodajte još malo, tako da je stalno ima na dnu.


3. Šargarepu oguliti, deo ostaviti u komadima, deo iseckati na kolutiće. Koren peršuna oguliti i ostaviti ucelo. Celer oguliti i iseći na najsitnije kockice.


4. Kad je meso gotovo, dodati povrće i malo vode, pa zajedno dinstati još pola sata, poklopljeno. Nakon tog vremena sve naliti sa 1.5 do 2 litra vode. Kad provri kuvati desetak minuta i izmaći sa ringle. Probati, dodati soli i bibera ako treba. Izvaditi koren peršuna (ne mora, ja vadim) i koske (e, to mora :). Sa kostiju skinuti meso, ako ga još ima, pa vratiti u čorbu.


5. Kiselu pavlaku razmutiti sa jednim žumancetom i malo tečnosti od čorbe, pa sipati u čorbu i promešati. Na kraju dodati sitno seckan list peršuna. Po želji, može se dodati i malo soka od limuna, odmah, ili pri serviranju.


Ljuta krem čorba od šargarepe


U okviru igre FBI rukavice istražujemo Monikin blog Sweet Sensation. Već sam pisala kako ovo uopšte nije lak posao, jer je sve tako lepo prezentovano i objašnjeno, da bih najradije išla redom, samo kad bih imala jedan tromesečni godišnji odmor (pa tako na svaka tri meseca ;)

Dani su topli, čorba je lak obrok idealan za takve dane, ali ova čorba je vruća, i u pravom smislu je hot. Volim ljuto, mada ne previše. Svežu ljutu papriku ne smem ni da liznem, preljuta mi je. U restoranu šopsku salatu tražim bez ljute paprike. Kad je ipak dobijem, ne jedem ni nju, ni okolno povrće koje je paprika dodirnula. Ali malo tucane ljute paprike ravnomerno rasporedjene u nekom jelu ili preko roštilja, to volim.

Monikina krem juha od mrkve je zdravo ljuta. U receptu piše da treba staviti dve crvene ljute papričice. Ja ipak nisam smela i stavila sam samo jednu, i dooooobro je ljuto i ovako :) U receptu je naveden još i chilli i tabasco, ja sam to preskočila, iz straha da ne bude preljuto. Umesto pavlake za kuvanje upotrebila sam slatku pavlaku.

Svidja mi se. Komotno mogu da počnem i završim obrok sa jednom ovakvom čorbicom. Dodatno mi je pomogla da pročistim sinuse, prodisala sam momentalo, a patim se poslednjih nedelja zbog alergijske kijavice na raznorazne prolećne biljne procese.

Hvala, Monchi!



Ljuta krem čorba od šargarepe

Sastojci:
malo putera
malo ulja
1 veća glavica luka
500 g šargarepe
1-2 sveže ljute papričice
3 čena belog luka
700 supe ili vode
150 ml slatke pavlake (neutralne)
pola kašičice šećera
so
biber

Postupak:
1. Crni i beli luk iseckati sitno, šargarepu na kolutiće, papričice isto.
2. Prodinstati crni luk na mešavini putera i ulja, dodati šargarepu i papriku, posoliti. Nastaviti dinstanje na tišoj vatri oko 15 min. Po potrebi dodati malo vode. Dodati beli luk i čim zamiriše preliti supom, poklopiti sud i kuvati dok šargarepa potpuno ne omekša.
3. Skloniti sa vatre, ispasirati. Dodati pola kašičice šećera, na vrh kašičice bibera, dosoliti ako je potrebno. Dodati slatku pavlaku pa kuvati još par minuta. Servirati sa  malo slatke ili kisele pavlake i par komadića ljute paprike.

Paradajz čorba a la Srđan


 recept za prženice punjene paprikećufte u sosupasuljgrašakpaprikašbelu pileću čorbu, paradajz čorbu, pohuje meso, sprema ribu, smišlja neke sosove za testeninu...




Sastojci:
2 glavice luka
4-5 čenova belog luka
1 ravna kašičica soli
1 l soka od paradajza tipa Tomatino
1 l vode
3 kašičice šećera
1/3 kašičice bibera
sitna testenina za supu (zvezdice, slova...)
1 kašika brašna
2 jaja
malo svežeg francuskog peršuna

Postupak:
1. Crni luk iseći sitno, beli na listiće. U šerpi ugrejati tri kašike ulja, dodati luk i ravnu kašičicu soli, propržiti sve kratko, dok beli luk ne počne da rumeni. Doliti pola čaše vode i dinstati dok crni luk ne omekša.
2. Naliti litrom soka od paradajza i litrom vode. Dodati 3 kašičice šećera, i trećinu kašičice bibera. Kuvati do vrenja, dodati 2 kašike sitne testenine, nastaviti kuvanje na srednjoj vatri. Kad je testenina kuvana, razmutiti ravnu kašiku brašna sa malo vode i sipati u čorbu pa kuvati još kratko dok se malo ne zgusne.
3. Dva jaja razmutiti viljuškom i sipati u čorbu koja vri i mešati. Od jaja će se stvoriti "froncle" što je ok. Nastaviti kuvanje još nekoliko minuta pa skloniti sa vatre. Na kraju umešati malo sitno seckanog peršuna.
4. Svaku porciju ukrasiti grančicom francuskog peršuna prilikom serviranja. Služiti uz prepečen hleb.

Čorba od tikvica


Koje jelo od tikvica je vaš favorit?

Ja ih ubedljivo najviše volim pohovane. Valjda zato što su same po sebi nekako blage i neutralne, i traže nešto što će ih upotpuniti i dati kontrast. Mislim da im poh upravo to radi, naročito dok je topao i krcka, a unutra tikvica sočna. Volim da ih sečem na deblje kolutove, oko pola cm debljine, ne jako tanko jer se onda skoro i ne osete u pohu. Ne znam kako i zašto se desilo da mi prođe leto a ja tikvice pohovala nula puta, ali znam da ću pre ili kasnije morati jedan post da im posvetim.

musaka od tikvica mi je draga, onda klasične punjene tikvice, ili kao lađice... Dobre su i u vidu palačinki, ili u smesi za pileće faširane šnicle. Ustvari su jako zahvalne za kombinovanje upravo zato što su nenametljive, a vala i jeftine. Nisam ih nikad zamišljala kao punjenje za pitu/tart, pa probala neku varijaciju na ovaj Jelenin recept i jako mi se dopalo. Sirove tikvice do skoro nisam mogla da zamislim da ću jesti, a onda probala ove Bjankine smotuljke - e, to mi se baš baš jako svidelo.

Nedavno sam pravila ovu posve jednostavnu čorbicu. Ništa revolucionarno, baš obična i blaga čorbica, a opet fina. Samo je treba lepo začiniti da ne bude bezukusna. Sada nisam, a drugi put bih dodala sitno seckanu svežu ljutu papriku, na početku dinstanja. Recept je iz Velikog narodnog, izdanje 1967, strana 682.


Sastojci:
2 veze mladog luka, beli deo
2 tikvice, oko 700 g
50 g putera
1 kašika brašna
1 - 1.5 l vode
1 kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1/3 kašičice bibera
na vrh noža belog luka u prahu
na vrh noža muskatnog oraha
2 žumanca
1 dl kiselog mleka
1 veza mirođije

Postupak:
1. Beli deo mladog luka iseckati. Tikvice oguliti, izvaditi im sredinu i sačuvati, a ostalo iseckati na kockice.


2. Na puteru izdinstati luk i sredinu tikvica sa kašičicom soli dok ne omekšaju. Dodati punu kašiku brašna i propržiti zajedno. Naliti vodom, promešati. Kad provri dodati seckane tikvice, kuvati na tišoj vatri, polupoklopljeno, dok tikvice ne postanu skroz meke.


3. Začinitii - dodati kašičicu celerove soli, trećinu kašičice bibera, malo belog luka u prahu, malo muskatnog oraha, ili iskombinovati začine prema svom ukusu. Skloniti sa vatre pa umešati kiselo mleko razmućeno sa dva žumanca i jednu vezu sitno seckane mirođije. Služiti sa kiselim mlekom ili pavlakom i prepečenim hlebom, i sve posuti biberom.


Нема коментара:

Постави коментар