недеља, 8. јун 2014.

Džem od jagoda

Džem od jagoda


Volim džemove koji nisu potpuno glatki, već imaju komadića voća. Volim i kad nisu mnogo gusti. Ovaj ima obe pomenute osobine.

Jagode su u punoj sezoni i mislim da je stvarno uputno napraviti malo džema. To ja kažem najpre sebi, jer uvek nekako brinem samo o višnjama i kajsijama, a ostalo voće, pa... Može, i ne mora. A sad kažem i mladim domaćicama, pa i onima koje to nisu, ali nisu do sada pravile džemove - garantujem vam da ćete se osetiti baš nekako zadovoljno kad napravite svoj prvi džem. I ne samo prvi. Zaista, zaista... Ima nekog šarma i umirujuće patine u pripremi zimnice.

Nije džem samo za mazanje na hleb ili palačinke, već je onaj završni detalj preko sladoleda, ili preliv preko nekog blagog kolača, ili čizkejka, ili čak činilac nekog kiselo-slatko-ljutog sosa za meso...

Potrebna su samo dva sastojka, i manje od dva sata. Efektivnog rada nema više od pola sata. Od količine koja sledi dobije se 3-4 male tegle (one od Linolade). Male tegle su se meni pokazale kao zgodnije, jer jednom načet džem postaje sklon kvarenju, a manja količina će se brže potrošiti. Ako kojim slučajem napravite duplu meru Sanjinih odličnih američkih palačinki, a Sanjin blog nam je pod FBI istragom do kraja juna, računajte da je odmah otišla jedna teglica, dakle nema šta da stoji načeto :)


Džem od jagoda

Sastojci:
1.5 kg očišćenih i iseckanih jagoda
750 g šećera

Postupak:
1. Jagode dobro oprati, skinuti peteljke, odstraniti nagnječene primerke, ili odseći te delove. Samo zaista zdravo voće neka ostane. Iseckati jagode na komadiće, ne previše sitne. Izmeriti ih, staviti u veću šerpu, dodati šećera u količini upola manjoj od težine voća. Dobro promešati i staviti da se kuva.


2. Kad voćna kaša provri, smanjiti jačinu ringle na srednje-tišu, i kuvati uz povremeno mešanje dok se čorbast deo blago ne zgusne, tj. oko jedan sat. Penu koja se stvara tokom kuvanja skidati povremeno kašikom ili cediljkom. Vreo džem sipati u sterilisane teglice, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako, dok se džem u njima hladi.


Napomena:
Ako niste sigurni da li je gustina dobra, napravite test tako što ćete odvaditi kašiku-dve džema na tacnu, ohladiti ga do sobne temprerature (stavite na kratko u friz) i onda videti da li vam gustina odgovara. 

Нема коментара:

Постави коментар