недеља, 08. јун 2014.

lagani rucak...

Prolećni đuveč
Prolećni đuveč

Sastojci

Priprema 
      U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to. Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom. Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite.

Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.

Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo. 
Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.
Bela pileća čorbica
Bela pileca corbica
  • Priprema

    Težina:


    1. Uvek kada spremam jela sa piletinom, ja je prvo obarim, a jelo zalijem vodom u kojoj se kuvalo meso tj.  supom.
      Dakle, u otprilike 1l vode staviti meso i obariti ga.

    2. Za to vreme iseckati crni luk, sargarepu, celer i paskanat i praziluk.
      U serpu sipati ulje onoliko koliko je dovoljno da se oblije dno serpe, moze i malo vise po ukusu ( tako me ucila mama, ali ja volim da je masnije).
      Proprziti crni luk i sargarepu, pred kraj dodati praziluk, jos malo proprziti pa dodati opran pirinac i zaliti supom. Dodati i celer i paskanat, i iscepkano meso na sitnije ili krupnije, kako volite. Kada pravim sa belim mesom obicno ga iseckam na kocke, a batak uglavnom iscepkam na delove.
      Posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinac ne skuva. Povremeno promesajte, pirinac je brzo kuvan, pazite da se ne uhvati za dno serpe. Po potrebi dodajte malo vode, treba da ima tecnosti, nikako da bude suvo pre stavljanja u rernu. Na kraju stavite i malo seckanog persuna.

    3. Ukljucite rernu da se zagreje, pa kad je pirinac kuvan stavite da se malo zapece, ne previse.
    4. Sastojci
     1,5 lvode
  •  1manji pileci file
  •  1 vezazeleni ( sargarepa, paskanat, celer, koren persuna)
  •  1 glavicacrnog luka
  •  1jaje
  •  2 kasikebrasna
  •  vegeta, so, biber
  •  seckani persun, list celera
  • Pilav sa piletinom
  • Pilav sa piletinomSastojci1 komad pileceg mesa (belo ili batak)
    Težina:

    Jednostavno

    1. Uvek kada spremam jela sa piletinom, ja je prvo obarim, a jelo zalijem vodom u kojoj se kuvalo meso tj.  supom.
      Dakle, u otprilike 1l vode staviti meso i obariti ga.

    2. Za to vreme iseckati crni luk, sargarepu, celer i paskanat i praziluk.
      U serpu sipati ulje onoliko koliko je dovoljno da se oblije dno serpe, moze i malo vise po ukusu ( tako me ucila mama, ali ja volim da je masnije).
      Proprziti crni luk i sargarepu, pred kraj dodati praziluk, jos malo proprziti pa dodati opran pirinac i zaliti supom. Dodati i celer i paskanat, i iscepkano meso na sitnije ili krupnije, kako volite. Kada pravim sa belim mesom obicno ga iseckam na kocke, a batak uglavnom iscepkam na delove.
      Posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinac ne skuva. Povremeno promesajte, pirinac je brzo kuvan, pazite da se ne uhvati za dno serpe. Po potrebi dodajte malo vode, treba da ima tecnosti, nikako da bude suvo pre stavljanja u rernu. Na kraju stavite i malo seckanog persuna.

    3. Ukljucite rernu da se zagreje, pa kad je pirinac kuvan stavite da se malo zapece, ne previse1 komad pileceg mesa (belo ili batak)


Нема коментара:

Постави коментар