недеља, 29. јун 2014.

Kulinarstvo

Popara

Slika

Попара се може правити и само на води, па да буде лепа, али ако се прави на млеку још је боља и укуснија. Ваља је правити овако: млеко да проври, са исто толико воде. Бајат, стари хлеб се исече на коцкице, па се стави да се кува, не више од десетак минута, али стално треба мешати да не загори. Док се попара кува, узме се друга посуда и загреје се стари преврели кајмак и у то се преспе скувана попара. Попара се одмах изнесе на сто, јер ваља док је вруће, а ко воли може да дода још сира или кајмака по жељи.
Kaчамак са сиром и кајмакоm

Slika

У једну литру посољене воде која ври сипа се полако пола киле кукурузног брашна, непрестано мора да се меша да не остану грудвице. Кад се брашно добро укува на тихој ватри, а то је за двадесетак минута, остав се на топлом да се прокрчка још пола сата. Овако спремљен качамак служи се на овај начин:
У једну малу чинију прво се сипа слој качамака, па онда слој сира и кајмака, па опет качамак и сир и кајмак. Ко воли другачије, укусно је и ако се само на врх тањира са качамаком метне пуна кашика кајмака и сира. Неки пре тога додају и млеко. У сваком случају, ово је укусно и хранљиво јело.
Proja

Slika
Кукурузно брашно се метне у суд за мешање, посоли се по укусу и дода маст, пет целих јаја и једну шољу ладног млека. Све заједно се промеша једно десетак минута, а по потреби се дода још млека да маса постане ређа. Плех у којем се пече проја треба намазати машћу, па спустити припремљену смешу и пећи је на умереној ватри. Кад проја почне да румени, онда се исече ножем на четвртке. Да се нож не би лепио за смешу, умачите га у растопљену маст. Онда се проја брати у рерну док не буде готова, а најбоље је служити проју уз подварак, сарму или кисео купус.
 
ЦИЦВАРА

Slika

Када вода прокључа,додати со и маст додати кукурзно брашно и мешаш,додаш кајмак и сир
мешаш док маст непочне да избија на врх , онда скинеш са ватре и додаш јаја и измешаш све
потом вратиш јој пар минута на ватру и мешаша све време

одлично са киселим млеком

Нема коментара:

Постави коментар