недеља, 8. јун 2014.

kremasti kolac....

ZAGREBAČKE KOCKE 


P7250007
SASTOJCI:
Za biskvit:
  • 5 jaja
  • 25 dag šećera
  • 20 dag brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • ,5 dl vruće vode
  • 1/2 praška za pecivo
Priprema biskvita:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.
Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i peći na 180℃ 30 min.
Za kremu:
  • 1 l mlijeka
  • 18 dag brašna
  • 6 žumanjaka
  • 15 dag šećera u prahu
  • 1 margarin ili maslac
Priprema kreme:
Od litre mlijeka odvojiti 3 dl a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se krema kuhati.
Miksati žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha.
U ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti mikserom.
Za šaum:
  • 6 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
Priprema Šauma:
Miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući.
Prebaciti u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio i da se masa prilično zgusnula.
ZAVRŠNA PRIPREMA:
Ohlađen biskvit premazati kremom i šaumom te preliti čokoladnom glazurom, koju možete i dekorativno nakapati po kolaču. Biskvit je dobro prije nanošenja kreme namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!
Pogledajte ovaj recept u slikama:
Ashampoo_Snap_2014.06.08_09h58m40s_002_

FANTAZIJA KOCKE


fantazija-kolac
Za biskvit:
  • 14 bjelanjaka
  • 30 dg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dg mljevenih oraha
  • 2 vrhom pune žlice krušnih mrvica
Za kremu:
  • 1 l mlijeka
  • 14 žumanjaka
  • 30 dag šećera
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 2 pudinga od vanilije
  • 5 žlica grisa
  • 1 margarin (25 dag)
  • I još: 250 ml slatkog vrhnja za šlag
PRIPREMA:
P3070113
Biskvit:
  • Istući bjelanjke u čvrsti snijeg.
  • Dodati šećer, i malo pomalo orahe i mrvice.
  • Izliti smjesu na veliki lim na papir za pečenje, poravnati pa peći u pećnici na 160℃ oko 50 min. Bitno je peći koru polako, jer će inače biti premekana i neće se dobro ispeći.
  • Sa pečenog biskvita odlijepiti papir za pečenje ( polako i pažljivo jer je kora dosta ljepljiva a tanka, pa morate biti oprezni da se ne strga) pa ga prerezati na dva jednaka dijela.
Krema:
  • U većem loncu na pari zakuhati 7 dl mlijeka.
  • U posebnoj zdjeli miksati pjenasto žumanjke, šećer i vanilin šećer, razrijediti sa 3 dl mlijeka, polako usipati i pudinge i gris.
  • Uz miješanje uliti tu smjesu u zakuhalo mlijeko, pa kuhati dok se krema ne zgusne (oko 15 min).Dobro bi bilo miješati mikserom dok se krema kuha, da se ne bi stvorile grudice.
  • U ohlađenu kremu umiješati izrađeni margarin.
Kolač složiti redom na pladnju:
  1. kora
  2. krema
  3. kora
  4. krema
  5. slatko vrhnje za šlag

ČOKOLADNE KOCKE S JAGODAMA 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Za biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 dkg otopljene čokolade za kuhanje
  • 3 žlice mlijeka
Za kremu:
  • 1/2 l mlijeka
  • 7 žlica brašna
  • 15 dkg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 15 dkg margarina
  • 1/2 kg jagoda
Za ganache:
  • 4 dl vrhnja za šlag
  • 20 dkg čokolade sa kuhanje
PRIPREMA:
priprema-kolac-jagode-cokolada
1. Za biskvit razdvojiti žumanjke i bjelanjke pa miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, kakao i otopljenu čokoladu te mlijeko. Na kraju kuhačom umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izliti na papir za pečenje u lim za pečenje (38×22 cm), poravnati te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC 30 minuta. Pečeni biskvit iskrenuti iz lima, kada se prohladi skinuti papir za pečenje pa ga prerezati po pola kako biste dobili dvije kore.
2. Za kremu odvojiti 2 dl mlijeka pa pomiješati sa šećerom i brašnom. Ostatak mlijeka zakuhati pa kada provrije polako uliti smjesu sa brašnom i šećerom. Kuhati uz neprestano miješanje 5-6 minuta. Krema je gotova kada se lijepo sjedini i zgusne. U ohlađenu kremu umiješati prethodno mikserom izrađen margarin.
3. Jagode sitno nasjeckati.
4. Za ganache zagrijati u lončiću vrhnje za šlag, dodati čokoladu natrganu na kockice pa uz miješanje zagrijavati na laganoj vatri. Ne smije provrijeti! Ganache je gotov kada se sva čokolada otopi i kada smjesa postane ravnomjerno smeđa. Prohladiti uz povremeno miješanje.
5. Izrada: prvu koru biskvita vratiti u lim u kojem se biskvit pekao, premazati polovicom kreme, složiti preko nje jagode, prekriti jagode ostatkom kreme pa poklopiti drugom korom biskvita. Sve skupa preliti tekućom čokoladnom ganache kremom. Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi a potom u hladnjaku.

ČOKOLADNA BOMBA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • 5 jaja
  • 12 dag šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
  • 20 dag margarina
  • 20 dag čokolade za kuhanje
ZA ČOKOLADNI PRELJEV:
  • 7 dcl vrhnja za šlag
  • 30 dag čokolade za kuhanje
PRIPREMA:
Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.
Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.
Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.
U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivom ganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.
Poslužiti rezano na kocke, na desertnom tanjuriću. Uz ovaj super čokoladni okus idealno bi bilo poslužiti i žlicu-dvije posebno tučenog slatkog vrhnja.

ČOKOLADNI ROLAT SA BANANAMA: MAČIJE OČI


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Za biskvit:
  • 6 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1/2 praška za pecivo (puna čajna žličica)
Za kremu:
  • 3 jaja
  • 12 dag šećera
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 2 vanilin šećera s aromom ruma
  • 15 dag margarina ili maslaca
  • I još: 4 banane

 PRIPREMA

1. Za biskvit: odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa miksati prvo žumanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, prašak za pecivo i kakao te dobro sjediniti. Na kraju lagano umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu na papir za pečenje u velik lim. Peći u pećnici zagrijanoj na 180ºC 20 minuta. Izvaditi iz pećnice pa još vrući biskvit zamotati u roladu zajedno s papirom za pečenje. (radite ovo kuhinjskom rukavicom ili uz pumoć krpe kako se ne biste opekli) Pustiti da se tako zamotan biskvit ohladi.
Ashampoo_Snap_2014.04.03_07h46m48s_001_
2. Za kremu: miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenasto. Tada masu prebaciti u lončić na paru pa kuhati punih 10 minuta na jakoj pari uz stalno miješanje. Krema se uslijed ovoga neće odmah stvrdnuti ali tako reba biti. Maknuti s pare pa u još vruću kremu dodati čokoladu natrganu na komadiće i miješati dok se sve skupa lijepo ne sjedini. U prohlađenu kremu umiješati posebno izrađen margarin ili maslac.
3. Sada roladu odmotati, pažljivo odstraniti papir za pečenje pa sa 2/3 kreme premazati ravnomjerno. Sa svake strane biskvita složiti po 2 banane (ako ste kupili banane koje su jako zakrivljene tada ih prerežite i tako nekako složite da budu u nekom redu jedna iza druge. Za ovo vam je potrebno 4 banane. Postaviti roladu na pladanj tako da zamotana strana bude prema dolje, (prije toga onaj spoj malo ‘zalijepite’ sa manjom količine kreme da se ne razdvaja, premazati ostatkom kreme i rashladiti.

CRNAC BEZ JAJA 

crnac-bez-jaja-32aec4df0ce3a70c81dc14258a0eee42_view_lZa biskvit:
  • 3 jogurta (3×180 g)
  • 300 g pšeničnog glatkog brašna tip 550
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 kašikice sode bikarbone
  • maslac za premazivanje lima
Za glazuru:
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 120 g šećera
  • 120 ml mlijeka
PRIPREMA
crnac-bez-jaja-2-8708c837da8bb9be5f6795c0afd222d4_view_l
  • Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte električnom miješalicom 2-3 minute.
  • Smjesu izlijte u lim veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
  • Maslac zakipite, maknite s vatre, umiješajte čokoladu lomljenu na kockice, šećer i mlijeko pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
Kolač poslužite sa šlagom, a u sezoni možete poslužiti i s bobičastim voćem po želji.
Ukoliko Vam se žuri, tada možete koristiti mjericu od jogurta pa će ona iznositi 3 jogurta, 3 čaše od jogurta brašna, 2 šećera, 1 ulja, 3 velike žlice kakaa, 10 žlica mlijeka.

Нема коментара:

Постави коментар