недеља, 8. јун 2014.

jednostavno i brzo...

 NAPRAVITE FANTASTIČNU LEDOLINU TORTU

SASTOJCI
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 12 žlica gustina (cca 110g)
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 10 dag bijele čokolade
  • 4 žlice šećera
  • kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač
PRIPREMA
Ledolina-torta
Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom. Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju. Uz ovaj bi fini desert idealno pasao voćni preljev ili slatko od višanja ili šumskog voća, što ja osobno ovaj put nisam imala prilike isprobati jer se torta prebrzo pojela.

NAJČOKOLADNIJA TORTA 

najcokoladnia-torta
Sastojci za biskvit:
  • 2 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml čokoladnog mlijeka
Sastojci za kremu:
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 400 ml mlijeka
  • 400 ml slatkog vrhnja (pavlake)
  • 150 g mliječne čokolade
  • 6 žlica šećera
Za dekoraciju:
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 100 g mliječne čokolade
PRIPREMA:
Jaja i šećer umutite, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju 2 žlice kakaa. Smjesu izlijte u namazan pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 15 minuta (provjerite čačkalicom da li je piškota pečena. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i kada se malo ohladi prelijte je čokoladnim mlijekom, koru ostavite sa strane. Puding skuhajte sa šećerom i mlijekom na uobičajen način i ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje umutite i pomiješajte sa ohlađenim pudingom i sve pomiješajte mikserom. Dio mliječne čokolade (50 gr) naribajte i pomiješajte u kremu. Ostatak čokolade (100 gr) otopite i lagano dodajte u kremu uz stalno miješanje sve mikserom muteći da se dobro sjedini. Smjesu ravnomjerno raspodijelite preko pečenog biskvita. Čokoladu i vrhnje stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Uklonite s vatre, malo ohladite i prelijte preko torte. Tortu ostavite nekoliko sati da se stegne. A onda skinite obruč sa kalupa za torte, izrežite na komade i poslužite.

KOLAČ LIJENE ŽENE 


SASTOJCI I PRIPREMA
lijena-zena-1
  • 15 dkg margarina
  • 25 dkg šećera
  • 4 žumanjca
  • 25 dkg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 dkg oraha, zapečenih badema ili lješnjaka
  • 2-3 štange čokolade
  • 2 dl mlijeka
Izmiješati margarin sa šećerom, dodati žumance, samljevene orahe, lješnjake ili badame (lješnjake i bademe obvezno malo popržite na laganoj vatri, «pustit» će lijep i intenzivan miris) i ostale sastojke. Pecite 40 min. na 180 ˚C.
lijena-zena-2
  • 4 bjelanjka
  • 20 dkg šećera
Dobro izmješati bjelanjce da postanu tvrdi snjieg te preliti sa 20 dkg “špinovanog šećera” (špinovani šećer – šećer prelijte sa 1/2 kavene žličice vode pa prokuhajte na laganoj vatri, pričekajte da voda malo ispari potom vrelu smjesu prelijte preko snijega od bjelanca). Staviti na gotov kolač.
lijena-zena-3
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice šećera
  • 10 dkg čokolade
  • 8 dkg maslaca
Preliti glazuru od čokolade preko bjelanjaka i staviti u hladnjak da se ohladi.

BRZI ČOKOLADNI KOLAČ .

SASTOJCI:
brzicokoladni01
  • 2 jaja
  • 1 čaša mlijeka (čaša=2 dl)
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša mljevenih oraha
  • 1/2 šalice ulja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 banane
  • 1 jabuka
  • 3 žlice kakao praha
  • 2 žlice čokolade u prahu
  • 2 žlice ruma
  • 2 vanilje
  • pola praška za pecivo
PRIPREMA:
brzicokoladni03
Jaja, šećer i vanilija šećer pomiješati sa mikserom te kada se smjesa dobro pomiješa postepeno dodavati ostale sastojke (jabuku naribati, a od banane napraviti kašu). Staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 40 minuta. Kolač ostavite petnestak minuta da se ohladi, potom ga prelijte sa:
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 5 žlica mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 2 žlice šećera
Po želji kolač možete ukrasiti sa mljevenim orasima.

ČOKOLADNE KOCKE

cokoladne-kocke3
SASTOJCI ZA KORU:
  • 1 čaša čvrstog jogurta
  • 100 ml ulja
  • 7 kašika brašna
  • 2 kašike tamnog kakaa
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • kašičica sode bikarbone
  • 100 ml hladnog mlijeka
  • izrendana kora 2 narandže
SASTOJCI ZA KREMU:
  • 0,5 l mlijeka
  • 300ml vode
  • 5 kašika šećera
  • 3 pudinga od čokolade
  • 100 gr tamne čokolade
ZA POLITI KORU:
  • sok od 2 narandže
PRIPREMA:
cokoladne-kocke1
  • Umutiti sve sastojke za tijesto, izliti u pleh i peći na 200 stepeni 15-20 min.
  • Iscjeđen sok od narandže preliti preko kore i pustiti da upije.
  • Mlijeko staviti da zavre sa šećerom, u vodu umutiti puding i skuhati u mlijeku.
  • Kada je kuhan puding, izlomiti čokoladu i izmješati da se otopi, vruću kremu sipati odmah preko kore i pustiti kolač da se skroz ohladi na sobnoj temp.
  • KOLAČ S PALAČINKAMA 

    kolac-s-palacinkama

    SASTOJCI:

    • oko 35-40 palačinki
    • 2 l mlijeka
    • 2 pudinga od čokolade
    • 2 pudinga od vanile
    • 20 kašika šećera
    • 200 g šlag kreme

    PRIPREMA:

    Ispeći palačinke. Prave se kao i svake druge, tu nema filozofije. Filovati ih pekmezom ili eurokremom. Poredjati palačinke u dubljem plehu. U 1 l mlijeka skuhati 2 pudinga od vanile i 10 kašika šećera. Preliti preko palačinki (odmah dok je vruće). Zatim poredjati još jedan red palačinki. Drugi puding skuhati isto, samo od čokolade i preliti. Ostaviti da se ohladi. Umutiti 200 g šlag kreme i ukrasiti kolač.
  • JEDNOSTAVAN BRZI ROGAČ KOLAČ

    5-570x403
    SASTOJCI:
    • 4 jajeta
    • 1 šolja (od 2 dl) šećera
    • 1/2 šolje mlijeka
    • 1 šolja otopljenog margarina ili putera
    • 1 šolje mljevenog rogača
    • 1 šolja brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 4 kašike kakaa
    • 5 kašika mljevenih oraha
    • 4 jabuke
    GLAZURA:
    • 100 gr čokolade za kuhanje
    • par kašika ulja
    PRIPREMA:
    Pjenasto umutiti jaja i šećer. Dodati mlijeko i otopljeni puter, postepeno sipati, miksajući svo vrijeme. Dodati kakao, mljeveni rogač, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve sjediniti. Na kraju dodati i oljuštene i narendane jabuke, kao i mljevene orahe.
    Smjesu sipati u margarinom premazan i brašnom posut pleh. Peći na 180°C oko 40 minuta.
    Pečen kolač ostaviti da se ohladi. Na pari otopiti čokoladu i ulje, pa preliti preko kolača. Kad se glazura stegne, rezati na parčad.

Нема коментара:

Постави коментар