уторак, 3. јун 2014.

jagode....

Kolač sa jagodama i čokoladom


Sastojci:
jagode

Za koru:
200 grama keksa,koristila sam petit keks drobljeni
100 grama maslaca
50 grama topljene čokolade
1 kašika ruma
2 kašike vode
5 kašika mljevenih oraha

Fil:
300 ml kiselog vrhnja-pavlake
300 ml vrhnja za šlag
10 grama želatina
6 kašika hladne vode
3 kašike soka od limuna

Glazura:
200 grama čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag

Način pripreme:
Sve sastojke za koru stavite u zdjelu i rukom ih sjedine,ako se masa rasipa slobodno još malo dodajte vode i nakon toga u kalup br.26 u koji ste stavili papir za pečenje stavite tijesto i formirajte koru.
Jagode one veće isjecite na ploške i poredajte oko kalupa sa unutrašnje strane a preko kore poredajte jagode ako su vam krupnije onda ih slobodno polovite.
Vrhnje za šlag malo umutite,dodajte mu i kiselo vrhnje i sok od limuna pa još malo mutite i na kraju želatin koji ste predhodno potopili u vodi i kad je nabubrio kratko ga zagrijete da se otopi i dodate u vrhnje.Sad još malo mutite da dobijete jednu finu kremu i nanesite je na jagode.
Na pari otopite čokoladu sa vrhnjem za kuhanje ,kad dobijete lijepu glatku čokoladnu kremu skinite je sa toplote i nakon par minuta dok se malo rashladi nanesite je na bijelu kremu.Kolač ostavite na par sati da se ohladi,naravno skinite obruč ukrasite ga i uživajte u njegovom lijepom ukusu.

 Rafaelo kocke sa jagodama







Sastojci

kora

5 belanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
100 gr. kokosa
1 kašikica praška za pecivo
3 dcl. hladnog mleka za prelivanje pečene kore

žuti fil

1/2 l. mleka
5 kašika gustina ili brašna
5 žumanaca
2 vanilin šećera
7 kašika šećera
200 gr. maslaca ili margarina
100 gr. šećera u prahu

fil od jagoda

500 gr. jagoda
200 gr. šećera
2 pudinga od jagode
2,5 dcl. vode

2 šlaga

Priprema

Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg, umešati brašno, kokos i prašak za pecivo i peći u podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji dimenzija 20x30 cm. oko 15 minuta na 180 stepeni. Vruću koru, čim se izvadi iz rerne, preliti hladnim mlekom. Ostaviti da kora dobro upije mleko pa tek onda filovati.

žuti fil
Umutiti žumanca, gustin, šećer i vanilin šećer sa malo mleka i zakuvati u vrelo mleko. Kuvati nekoliko minuta uz mešanje pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa sjediniti sa filom tako što dodajete postepeno fil u maslac stalno muteći mikserom.

fil od jagoda

jagode malo izmiksati u blenderu da ostanu sitniji komadići pa staviti da se kuvaju sa šećerom. Kuvati na jačoj vatri oko 5 minuta. Od 2,5 dcl vode odvojiti malo da se umuti puding, dodati i kašiku šećera, a ostatak vode sipati u jagode. Kada prokuva dodati puding i kuvati minut-dva. Kada se malo prohladi, posle nekoliko minuta, sipati preko kore. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne pa naneti i žuti fil. 

 Mousse torta sa jagodama








Sastojci

1 pakovanje piškota

250 gr. bele čokolade
3 jaja srednje veličine
2 kašike šećera
5 dcl. mlečne slatke pavlake
10 gr. želatina u prahu
1 dcl. vode

oko 500 gr. jagoda
šlag ili umućena slatka pavlaka za dekoraciju

Priprema

Jaja i šećer penasto umutiti i kuvati na pari desetak minuta uz mešanje. Skloniti sa pare, dodati čokoladu i izmešati da se dobije fina glatka smesa. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati prethodno nabubren u vodi i malo zagrejan želatin i smesu sa belom čokoladom, sve dobro izmiksati.
Piškote umakati u mleko i rasporediti u kalup za torte prečnika 24 cm. Preko piškota rasprediti cele jagode, naneti fil i ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, u frižider.
Pre vađenja torte iz kalupa proći prethotno nožem uz ivicu obruča da se torta lepo odvoji.
savet - posuda za kuvanje jaja na pari treba da je debljeg dna i ivica da ne bi došlo do zgrušavanja jaja ili žumanaca, zavisi šta se sprema, dno posude ne sme dodirivati vrelu vodu. Ako slučajno primetite male grudvice u smesi, skloniti sa pare i proći fil kroz cediljku za supu.

 Kapri torta sa jagodama








Sastojci

kora

7 belanaca
14 kašika šećera
1 kašika sirćeta

žuti fil

1/2 l. mleka
180 gr. gr. šećera
75 gr. brašna
7 žumanaca
2 vanilin šećera
250 gr. maslaca ili margarina

fil sa jagodama

5 dcl. soka od jagoda
3 pudinga od jagoda
400 gr. jagoda
200 gr. šećera

3 šlaga za dekoraciju

Priprema

Belanca mutiti mikserom velikom brzinom, postepeno sipati šećer neprestano muteći. Dodati i sirće i mutiti dok ne postane čvrst sneg.
U plitku tepsiju ili na poleđinu tepsije srednje veličine staviti papir za pečenje. Rasporediti sneg od belanaca i sušiti u prethodno zagrejanoj rerni na 100 stepeni oko 1,5 sat.
Ostaviti da ohladi pa odvojiti papir.


Žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno razmutiti sa malo mleka, ostalo mleko staviti da prokuva. Zakuvati smesu od žumanaca u vrelo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući, nekoliko minuta.
Staviti preko vrelog fila najlon membranu, foliju,da se ne uhvati korica, i ostaviti da se skroz ohladi.
Maslac umutiti penasto, dodavati postepeno fil i mutiti mikserom. Rasporediti preko ohlađene kore.


fil sa jagodama

Jagode izmiksati u blenderu ili sitno iseckati.
Pudinge, nekoliko kašika šećera i oko 1,5 dcl soka izmešati. Ostatak soka, jagode i šećer kuvati nekoliko minuta pa zakuvati puding. Kuvati dva, tri minuta, ostaviti da se ohladi pa rasporediti preko žutog fila Dok se hladi, fil povremeno promešati da bude kremast kada se ohladi da bi mogao da se nanese na žuti fil. 

 Bele kocke sa jagodama


Sastojci

podloga

250 gr. mlevenog keksa Oreo
80 gr. maslaca

krem

250 gr. krem sira tipa Philadelphia
120 gr. bele čokolade
2,5 dcl. slatke pavlake
1 konzervica od 397 gr. slatkog gustog kondenzovanog mleka
10 gr. želatina u prahu + 4 kašike vode

300 gr. seckanih jagoda
šlag za dekoraciju

Priprema



Pripremiti kalup dimenzija 20x20 cm. Ja obložim folijom da bih kasnije mogla sve zajedno da izvadim na dasku u lakše i lepše isečem.
Mleveni keks i istopljen maslac sjediniti i rasporediti u kalup pritiskajući blago smesu da bude glatka i ravna površina. Ostaviti u zamrzivač dok se ne pripremi krem.

Želatin i vodu izmešati i ostaviti desetak minuta da nabubri pa blago ugrejati da se otopi.
Belu čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Slatku pavlaku umutiti.
Spojiti sir i kondezovano mleko i umutiti mikserom da se dobije fina krema. Dodati čokoladu, izmiksati, dodati umućenu slatku pavlaku i želatin i lagano izmešati.
Polovinu kreme staviti na podlogu od keksa, rasporediti iseckane jagode i preko staviti ostatak krema.
Ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći, da se krem lepo stegne i da se sjedine ukusi.

RECEPT ZA DOMAĆE KONDENZOVANO MLEKO - klik na fotografiju


 Kremasto - čokoladni kolač sa jagodama

Savršen ukus čokoladno-bademastog dela, sa puno krema i voća, ovaj kolač je spoj kome niko ne može da odoli. Iskombinovala sam ga tako da svi budu prezadovoljni, i ljubitelji čokolade i oni koji više vole voćne kolače. Pogledajte fotografiju, pogledajte sastojke... Napravite ovaj kolač, jednostavan po načinu izrade, pustite druge da vas hvale i uživajte... :)


Sastojci

- za čokoladnu koru

220 gr. čokolade, ja sam stavila mlečnu kuverturu
175 gr. maslaca
100 gr. sitno mlevenog badema
2 kašike brašna
2 kašike mleka
140 gr. šećera
5 jaja
malo soli

- beli krem za filovanje u sredini

200 gr. krem sira tipa Philadelphia
200 ml. slatke pavlake
4 kašike šećera
oko 200 gr. svežih jagoda

- za premaz
domaća marmelada od jagoda

- za ukrašavanje

2 šlaga
sveže jagode


Priprema

Čokoladu i maslac zajedno istopiti na pari.
Jaja i ostale sastojke ručno izmešajte da se dobije homogena smesa. Znači, jaja ne mutiti mikserom kao za patišpanj, samo izmešati sa ostalim sastojcima. Dodati prohlađenu istopljenu čokoladu sa maslacem i izmešati.

Tepsiju dimenzija 28x23 cm. podmazati i posuti brašnom i sipati smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 25-30 minuta.
Kora mora ostati sočna i meka, kada se ohladi da ima teksturu kao neki dobar čokoladni fil, nemojte je zato prepeći i presušiti.

Ostaviti da se ohladi i preseći uzdužno na dva dela.

- za krem
ukutiti slatku pavlaku sa šećeromu u čvrst sneg. Umešati lagano i krem sir da se dobije lep krem.

- filovanje

jednu koru namazati sa 3-4 kašike marmelade od jagoda, rasporediti fil. staviti na njega sitno iseckane oko 200 gr. jagoda. Preko staviti i drugu koru, premazati je marmeladom i zatim šlagom. Ostaviti u feižideru preko noći da se sve lepo stegne i da se sjedine ukusi.
Neposredno pre služenja ukrasiti kolač jagodama.

Ja marmeladu pravim tako što u blenderu izmiksam oko 300 gr. jagoda, da ostanu mali komadići, dodam upola manje šećera, oko 150 gr. i kuvam oko 25 minuta. Dobije se jedna manja teglica marmelade. Držim u frižideru, mi to brzo potrošimo, za palačinke, sa kiflicama i sl. 

 Strawberry Pie - prhka pita sa filom od jagoda



Ovaj kolač je tako dobar spoj prhkog testa i kremastog fila sa jagodama. Preporučila bih da se jagode ne seku na jako sitne komadiće, čak ako imate manje jagode ostavite ih cele.


Sastojci

prhko testo

300 gr. oštrog brašna
175 gr. maslaca
4 kašike šećera u prahu
2 žumanca
2 kašike jako hladne vode

punjenje

600 gr. jagoda
100gr. šećera
1 kašika meda
50 gr. gustina


Priprema





Izmešati brašno i hladan maslac sitno isečen, ja to radim u blenderu, zatim dodati šećer u prahu, žumanca i vodu, umutiti mikserom (žice za testo). Dobiće se jedna rastresita smesa, domesiti rukama u glatko testo. Ne treba dugo da se mesi, u nekoliko poteza. Testo uviti u najlon foliju i ostaviti sat vremena u frižider.

Odvojiti oko jednu trećinu testa za trakice a ostatak testa rastanjiti na brašnom posutoj podlozi dimenzija kalupa za tart, ovde sam pravila u četvrtastom 28x18 cm.
Testo rasporediti u kalup i staviti preko nekoliko listića hladnog maslaca.

Jagode iseckati, nemojte previše sitno, posuti šećerom, medom i gustinom. Sve izmešati i sipati preko testa. Gore napraviti mrežicu od trakica testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.

Na fotografijama je kolač sečen i fotografisan vruć, kada se ohladi fil je kompaktaniji ali je i dalje fine i kremaste teksture.

 Cheesecake - torta od sira sa jagodama


Sastojci

150 gr. piskota
200 r. sira mascarpone
250 gr. secera u prahu
150 gr. jagoda koje ce se izmiksati u blenderu + oko jos 300 gr.
5 dcl. slatke pavlake
6 listica zelatina
2 dcl. mleka za umakanje piskota i 1 dcl gotovog preliva od jagoda

za dekoraciju
nekoliko jagoda
preliv od jagoda
ili neka druga dekoracija, po zelji

Priprema

Piskote umakati u mleko u koje je dodat preliv od jagoda, tako ce dobiti jos lepsi ukus, redjati u kalup precnika 26 cm.

Listice zelatina staviti u hladnu vodu da omeksaju (oko 10 minuta) a zatim ih zagrejati u 1 dcl. vode da se otope. Ne treba da prokuva.

Mikserom umutiti mascarpone i secer u prahu i dodati 150 gr. jagoda izmiksanih u blenderu.
U tu smesu sipati slatku pavlaku i umutiti ali paziti da se krem ne stegne previse, prestanite sa mucenjem kada bude kao gusci jogurt. Sipati otopljeni zelatin koji se malo prohladio, izmesati.
Preko piskota u kalupu staviti nekoliko kasika krema, poredjati jagode i sipati preko ostatak krema.
Ostaviti u frizider nekoliko sati da se krem dobro stegne.

Jagode za dekoraciju umucite u glikoza sirup ako mozete da ga nabavite, tako ce zadrzati boju i dobice lep sjaj.

 Cheesecake u casama

Veoma jednostavan a tako ukusan i osvezavajuci desert kome mozete dodati sveze voce,vocne prelive, karamel, cokoladu...po zelji.




Sastojci
500 gr. pavlake
200 gr. krem sira
10 gr. zelatina
sok od jednog limuna
5 kasika secera

Priprema
Zelatin staviti u malo hladne vode da nabubri. Sok od jednog limuna i kasiku vode zagrejati, dodati zelatin, izmesati da se otopi i ostaviti da se prohladi.
Mikserom umutiti pavlaku, sir i secer, dodati limunov sok sa zelatinom, sipati u case i ostaviti nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne. Dekorisati vocem, vocnim prelivima ili necim drugim, po zelji.
Na fotografijama su gotovi prelivi od jegode i karamel.
 

 Cheesecake-vanila kockice


Sastojci

- vanila krem

110 gr. secera
50 gr. gustina
30 gr. pudinga od vanile
500 ml. mleka + 100 ml
40 gr. maslaca
2 zumanca
2 kasikice vanila ekstrakta

- cheesecake krem

5 gr. zelatina (1,5 kasikica)
2 kasike vode
300 gr. krem sira Philadelphia
200 ml. slatke pavlake
80 gr. secera

oko 100. gr. keksa

Priprema

- vanila krem
Gustin, secer, puding i 100 ml. mleka izmesati da se dobije glatka smesa, bez grudvica. Zakuvati u 500 ml. mleka. Kuvati 2-3 minuta, skloniti sa vatre, dodati razmucena zumanca i omeksali maslac, dobro izmesati, dodati i vanilu, pa kuvati na umerenoj temperaturi jos nekoliko minuta. Jos vruce izliti preko keksa natopljenog u mleku ili neke druge podloge, po zelji. Ostaviti da se ohladi.

-cheesecake krem
Zelatin i vodu zagrejati malo da se zelatin istopi. Sir, secer i slatku pavlaku u tecnom stanju (ne treba je prethodno umutiti)mesati mikserom oko 5 minuta,srednjom brzinom, da bi se dobila glatka i srednje gusta krema. Sipati zelatin, sve dobro izmesati pa premazati preko ohladjene vanila kreme.

Drzati u frizideru pre sluzenja najmanje 4 sata. 


Нема коментара:

Постави коментар