субота, 28. јун 2014.

                                 Tiger-Cake:)

,,fini,kremasti,stari classic,u novom ""ruhu""..probajte ga i na ovaj nacin...

Tiger-Cake:)

Sastojci

  •   Za BIskvit:
  •  10 svijezih domacih jaja(po mogucnosti)
  •  20 vel. zlica secera
  •  18 vel. zlica brasna
  •  1/2 vrecice pudinga od vanilje
  •  1 vrecica praska za pecivo
  •   mlijeka malo po potrebi
  •   Za Kremu:
  •  1l. mlijeka
  •  3,5 vrecice pudinga d cokolade
  •  10 vel.zlica secera
  •  3 vel. zlice kakaa kvalitetnog za kolace
  •  100g. mlijecne cokolade
  •  100g. milka cokolade nougat
  •  125g. maslaca
  •  125g. margarina za kreme
  •  10 vel. zlica secera u prahu
  •   Za Glazuru:
  •   cokoladna glazura ili tuceno slatko vrhnje po zelji

Priprema

  1. 1
    Za Biskvit:Pijenasto mutite jaja sa secerom i vanilin secerom,pa dodajte brasno pomijesano sa praskom za pecivo i pudingom,po potrebi i malo mlijeka.Smijesu ,pecite na 220C 15-20 minuta.Kada se biskvit ohladi izrezite ga na kockice.
  2. 2
    Za Kremu:U mlijeku kuhajte puding,sa secerom i kakaom.U toplu kremu od pudinga dodajte cokolade ,pa sve dobro izmiksajte.Obadvije vrste maslaca izmiksajte sa secerom u prahu pa dodajte u toplu kremu.
  3. 3
    Formiranje torte:Biskvitne kockice i kremu skupa izmijesajte . kalup gdje ce te tortu oblikovati,stavite prozirnu foliju,pa smijesu,poravnaj te je,i ostavite u frizider preko noci da se dobro stegne .
  4. 4
    Naredni dan tortu prevrnite,skinite prozirnu foliju,i ukrasite po zelji cokoladnom glazurom ili slatkim tucenim vrhnjem.

                    Cokoladna torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pecnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. 2
    Kalup promjera 28 cm oblozite papirom za pecenje i lagano namazite margarinom.
  3. 3
    Raditi cemo tri biskvita svaki od gore navedenih sastojaka.
  4. 4
    Brasno, prasak za pecivo i kakao prosijemo.
  5. 5
    Mikserom umutimo 3 jaja sa secerom dok ne postane pjenasto i blijedo zuto. Dodamo ulje i sve malo promiksamo, zatim naizmjence ( smanjite mikser na najmanju brzinu ili spatulom umijesajte mjesavinu brasna i mlijeka ) dodamo mjesavinu brasna, kakaa i praska za pecivo i mlijeko.
  6. 6
    Izlijemo u pripremljen kalup i pecemo 20 – 25 minuta.
  7. 7
    Postupak ponovimo tri puta, tako da dobijete 3 kore.
  8. 8
    Dok se biskviti peku pripremite fil.
  9. 9
    Natrgajte bijelu i crnu cokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri mijesajte dok se sva cokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promijesajte dok se margarin ne otopi ,a smjesa postane glatka i sjajna.
  10. 10
    Neka malo odstoji jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako ce vam biti lakse raspodijeliti fil po torti.
  11. 11
    Sirup:
  12. 12
    Kuhajte secer i vodu 4 – 5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njmu rastopite 1 zlicu kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u secer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2 – 3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveze.
  13. 13
    Slaganje:
    Kora – sirup – fil – kora – sirup – fil – kora – sirup – fil!
    Vazno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje ce upijati. Nemojte sve odjednom. Ja sam sirup podijelila na tri priblizno jednaka dijela da mi bude lakse.
  14. 14
    Ja sam slagala kore u kalup sa mehanizmom, a tek sam sutra dan premazala cijelu tortu.
  15. Napomena!
    Ganache krema na samom pocetku bude rijetka ( topite cokoladu u vrhnju na laganoj vatri, nemojte da zakuha ), ali se u hladnjaku stisne! Neka vas to ne zabrinjava.
    Koristite tamnu cokoladu sa barem 52% kakaa, a bijela cokolada moze biti i Milka!
    Najbolje je da torta ostane preko noci u hladnjaku.


Нема коментара:

Постави коментар