уторак, 3. јун 2014.

čorba

 Krompir krem čorba






SASTOJCI

500 gr. krompira, izmeriti očišćen krompir
1 srednja glavica luka
1 srednja šargarepa
1 maggi kocka za supu
manja vezica peršunovog lista
so, biber
ulje
1,5 l. vode

150 ml. slatke pavlake, mlečne
1 kockica maslaca

                                                                           PRIPREMA






Luk i šargarepu iseći na kockice i propržiti nekoliko minuta na vrelom ulju. Dodati krompir sečen na krupnije kockice, sipati vodu, dodati začine i peršunov list. Peršunov list uvezati koncem i na kraju kuvanja ga izvaditi i skloniti.
Kuvati na srednjoj temperaturi oko 35 minuta ili dok se krompir ne skuva. Nemojte kuvati na jakoj vatri jer tečnost može naglo isparavati tako da na kraju neće biti dovoljno.

Kuvano povrće izdvojiti i sa malo supe izmiksati u blenderu ili sve odmah zajedno izmiksati štapnim mikserom.
Kašu vratiti u tečnost, dodati slatku pavlaku i vratiti da prokuva. Kada prokuva dodati i kockicu hladnog maslaca i kuvati još 2, 3 minuta.
Služiti uz kockice prepečenog tost hleba.

 

 Bela corba



Sastojci
400 gr. mesa (pileceg, juneceg, svinjskog)isecenog na manje delove

1,5 l. vode
1 glavica luka
2 sargarepe
1 kasika brasna
persunov list
kasika vegete
so, biber
3 kasike ulja
1 zumance
3 kasike pavlake
2 kasike sveze cedjedjenog limunovog soka

Priprema
Luk iseci na sitne kockice i staviti da se dinsta na ulju. Dodati sargarepu takodje iseckanu na kockice, dinstati nekoliko minuta dok ne omeksaju. Dodati meso, proprziti ga, posuti jednom punom kasikom brasna, izmesati i zatim doliti toplu vodu.Kada prokuva, dodati zacine i persunov list i ostaviti da se kuva na umerenoj temperaturi oko sat vremena. Kada je skuvana skinuti sa vatre i dodati zumance i pavlaku.
Umutiti zumance sa pavlakom, sipati malo corbe, razmutiti i vratiti u corbu.
Ako zelite kiseliju corbu, dodajte joj limunov sok.

 Krompir corba



Sastojci
2 veca krompira
1 crvena paprika
1 glavica luka
1 sargarepa
1 paradajz
1 kocka za supu
ili kasikica vegete
2 kasike ulja
1,5 l. vode
so, biber

Zaprska
2 kasike ulja
1 kasika brasna
pola kasikice aleve paprike

Priprema
Krompir, papriku i sargarepu iseci na kockice, paradajz izrendati. Luk proprziti na ulju, dodati ostalo povrce, dinstati jos tri, cetiri minuta, dodati vrelu vodu i kuvati dok se povrce ne skuva, oko 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodati zaprsku od ulja, brasna i paprike, ostaviti da kuva jos nekoliko minuta, skinuti sa vatre i dodati 2 pune kasike pavlake. Pre sluzenja posuti sitno seckanim persunovim listom.

 Krem supa od paradajza



Sastojci

1,5 kg iseckanog paradajza
1 glavica luka
2 cesnja belog luka
4 case vode
1 kasika paradajz koncentrata
1 kasika secera
1 maggi kocka povrce ili kasika vegete
1 kasika ulja
1 casa slatke pavlake

Priprema

Izdinstati iseckan luk na ulju, dodati i sitno seckan beli luk, dinstati jos malo, dva minuta, pa dodati paradajz, koncetrat paradajza, vodu i zacine i kuvati dvadesetak minuta na srednjoj temperaturi. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Supu izmiksati u blenderu, dodati slatku pavlaku i pre sluzenja podgrejati jos malo. 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар