недеља, 8. јун 2014.

Boston cream pie

Osim što izgleda privlačno ovako nesavršena, ova je torta iako ima dva sloja biskvita i između je jedan red kreme, dosta i sočna. Naime, biskvit se priprema nešto drugačije nego što je to uobičajeno. Jaja se ne razdvajaju na bjelanjaka i žumanjaka, a zadnji sastojak koji se dodaje u smjesu nije brašno već šalica kipućeg mlijeka. Takav način pripreme je tipičan za američki sponge (spužvasti) biskvit i odličan je jer bikvit nije suhonjav već mekan i nešto drugačije strukture.
A o bostonskoj kremi, varijanti slastičarske kreme tj. creme de la patisserie, ne treba trošiti riječi jer vjerujem da ste već upoznali ovu divnu kremu koja u ovoj varijanti sa slatkim vrhnjem postaje još ukusnija i svilenkastija.

Dodala sam joj još i nešto sjeckanih jagoda u sredinu


krema:
3 žumanjka
1/4 šalice šećera
2 žlice gustina
1 šalica (250ml) mlijeka
1 žlica maslaca
1 žličica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
100ml vrhnja za šlag

Mikserom izmiješati žumanjke, šećer i gustin.
U lončić sa debelim dnom staviti kuhati mlijeko. Neposredno prije vrenja maknuti sa vatre i otprilike 1/3 mlijeka uliti miješajući u smjesu sa jajima. Dobro izmiješati i vratiti u lončić sa mlijekom. Kuhati na slaboj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne, otprilke 2-3 minute. Maknuti sa vatre, umiješati maslac. Dodati ekstrak vanilije i ostaviti da se ohladi, oko 2 sata. Neposredno prije slaganja torte vrhnje istući u čvrsti šlag i umiješati ga u hladnu kremu.

biskvit:
1 i pol šalica glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
pola šalice (125ml) mlijeka
4 žlice maslaca
3 jaja
150g šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije

Pećnicu ugrijati na 180°C. Kalup promjera 24cm namastiti malsacem i pobrašniti.
Promiješati brašno, prašak za pecivo i sol. 
U mali lončić uliti mlijeko i maslac i staviti grijati na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Maknuti sa vatre.
U posudu za miksanje staviti jaja i tući ih mikesrom dok smjesa ne pobijeli, oko 1 minute. Postepeno dodavati šećer i ekstrakt vanilije i miksati oko 6 minuta, dok se smjesa ne utrostruči. 
Postepeno dodavati brašno i lagano ga umiješati velikom žlicom. Mlijeko vratiti na vatru i neposredno prije vrenja makuti ga sa vatre i odjednom uliti u smjesu jaja i brašna te polako velikom žlicom sve umiješati u glatku smjesu. 
Uliti u pripremljen kalup za torte i peći 20-25 minuta. 
Ohladiti desetak minuta i izvaditi iz kalupa. 
Nožem prerezati biskvit na dva dijela. 

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
100ml vrhnja za šlag

U malom lončiću ugrijati vrhnje pa dodati nasjeckanu čokoladu. Miješati dok smjesa ne postane glatka.

Na tanjur za posluživanje stavite donji dio biskvita, namažite kremom, poklopite drugim dijelom biskvita i prelijte glazurom. Nemojte mazati glazuru oko kolača već pustite da sama curi. 
Po želji, prije nego što nanesete kremu možete staviti 100g nasjeckanih jagoda.

Нема коментара:

Постави коментар