четвртак, 8. мај 2014.

zdrav obrok...



ZDRAV I BRZ DORUČAK


Pripremite uveče za sutradan na sledeći način:
10006975_584550128308089_5958212819911167132_n
  • U staklenu teglicu naspite ovsene pahuljice i zalijte ih sa mlijekom, jogurtom ili kefirom. Po želji zasladite medom ili vočem.
  • Zatvorite poklopcem i ostavite u frižider.
  • Sutradan pojedite za doručak ili užinu.
Zgodno je ponijeti sa sobom na posao.
Nutricionisti se kunu u ovo jelo nazivajući ga rudnikom bogatstva za organizam. Ovsene pahuljice je najbolje uvrstiti u jelovnik za doručak ili užinu, bogato je ugljenim hidratima, vlaknima, vitaminima i izuzetno su blagotvorni za stomak (varenje), izgled kože, a poseduju i umirujuće dejstvo na naše nerve. Pola šolje ovsenih pahuljica sa pola šolje obranog mlijeka i pola šolje jogurta ili kefira ima 190 kalorija.
zdrav-brz-dorucak2

 Super ukusne mješavine sa zobenom kašom



Ove mešavine sa zobenom kašom možete napraviti za čas, držati u teglicama u frižideru danima i tako imati uvek spreman doručak za posao ili zakusku kada poželite nešto zdravo i lepo.
Ideje smo pronašli na Monikinom blogu TheYummyLife, a ove zakuske ne smete propustiti jer su mega uksune, pune zdravih vlakana i nutrijenata. Kombinacija je mnogo, ali preporučuje se da zbog zdravlja i bolje probave u mešavine ubacite chia i lanene semenke.

Osnovni recept

Potrebno vam je:
  1. Zobene pahuljice
  2. Grčki jogurt (ili obični, ali u tom slučaju koristite manje mleka)
  3. Mleko
  4. Semenke (chica ili lanene)
  5. Teglica od oko 250 ml
(Obično koristite 1/4 šolje zobenih pahuljica, 1/3 šolje mleka i ¼ šolje grčkog jogurta).
sa zobenom kašom

Sipate prvo pahuljice u teglicu, pa mleko, pa jogurt i na kraju semenke. Od zaslađivača je najbolje da koristite med. Stavite poklopac na teglicu, pa dobro protresite. Otvorite, ubacite voće po želji, malo promešajte kašikom, pa ponovo poklopite. Ostavite u frižideru preko noći da pahuljice omekane i da se ukusi sjedine. Ukoliko ne koristite banane ova mešavina može u frižidru stajati i do 4 dana.

Monika predlaže sledeće kombinacije, koje možete dodati osnovnom receptu: sveži mango, med i ekstrakt badema; borovnice i javorov sirup; pire od jabuka, cimet i med; banane, kakao u prahu i med; banane, puter od kikirikija i med (rok trajanja do 2 dana).
sa zobenom kašom

Semenki stavljate 1 do 2 kašičice i isto toliko kašičica zaslađivača (meda ili javorovog sirupa). Ekstrakte ubacujete u sasvim malim količinama (1/4 kašičice obično), a voća ¼ šolje (a može i više, koliko vam stane u teglicu).

Нема коментара:

Постави коментар