среда, 14. мај 2014.

Začarana kuhinjica ...kolaci


Čupava Kata



Za testo:

250 gr margarina
4 kašike šećera
5 žumanca
400 gr brašna
1 prašak za pecivo
ektrat od vanile

Za fil:

5 belanca
250 gr šećera
3 kašike džema od šljiva ili kajsija
Margarin penasto umutiti sa šećerom, žumancima i ekstratom od vanile. U umućenu smesu dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobijeno glatko testo podelite na pola. Prvu polovinu testa rastanjite u tepsiju 22x33 u koju ste prethodno stavili papir za pečenje i tepsiju stavite u frižider, a drugu polovinu testa stavite u zamrzivač. Kada se druga polovina testa stegla, tada penasto umutite belanac sa šećerom. Onda lagano umešajte dzem od šljiva ili kajsije. Spremljeni fil premažite preko prve polovine testa koju ste rastanjili, a preko fila narendajte drugu polovinu testa na krupnu stranu rendeta. Dlanovima blago pritisnite preko narendanog testa. Tepsiju stavite u zagrejanu rernu. Pecite na 220 stepeni. Pečen kolač ostavite da se ohladi i hladan secite na kocke. 

Prijatno!!!


Šuster pita



Potrebno je:

250 gr masti
3 jaja
6 kašika šećera
250 gr vode
parče kvasca
1/2 kg brašna
oko 150 gr oraha
dzem od kajsija
100 gr čokolade

Umutiti mast sa 3 kašike šećera i 3 žumanca. Kada ste to penasto umutili, dodajte mlaku vodu u kojoj ste rastopili kvasac. Promešajte lagano, pa dodajte brašno koje ste prethodno prosejali. Ostavite testo desetak minuta da odmori. Podeliti testo na 5 jufkica. U pleh staviti alufoliju ili papir za pečenje, pa rastanjiti prvu koru. Preko kore namazati tanko dzem od kajsija. (ja nisam imala od kajsija, pa sam stavila od sljiva). Preko džema posuti mlevene orahe. Preko oraha, staviti sledeću razvučenu koru, zatim džem, orahe... i tako do poslednje kore. Preko zadnje kore ne stavljati džem i orahe, već umutiti penasto 3 belanca sa tri kašike šećera i to premazati. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada je pečeno ohladiti i odozgo premazati rastopljenom čokoladom. Seći na štanglice.

Napomena:

Testo za korice vam je lakše razvući preko najlon kese, pa tako sa najlon kesom prebaciti preko prethodne kore koju ste mazali dzemom i posluli orasima.


Mramorni kolač



4 jaja
1 čaša od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja
1 čaša jogurta
1 1/2 čaša od jogurta brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 kašika kakao
1 kašičica cimeta

šećer u prahu za posipanje

Umutiti penasto jaja i šećer. Dodati ulje u tankom mlazu i sve vreme mutiti mikserom. Dodati jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umućenu masu podeliti na pola. U jednu polovinu dodati kakao i cimet, a drugi deo nek ostane beo. Naizmenično u podmazan pleh sipati belu, pa tamnu masu. Kolač staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Kada je kolač pečen, ostaviti ga da se ohladi.

Kolač pre služenja posuti šećerom u prahu.



Šnenokle

Ovde su ukusi podeljeni, ili ih vole, ili ne vole. Kod mojih ukućana imaju odlično prolazno vreme ;)



5 jaja
1 litar mleka
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 vanilin šećera

Staviti šećer, mleko (odvojiti na stranu jednu šolju od donkafe) i vanilin šećer da provri, za to vreme umutiti čvrst šam od belanaca. U mleko koje vri spustati nokle od umućenog belanca i blago ih okrenuti kroz vrelo mleko. Odmah ih vaditi i slagati u činije. Kada ste skuvali sve nokle, u preostalo mleko koje i dalje vri dodajte umućen žumanac sa brašnom i mlekom koje ste odvojili. Na laganoj vatri ukuvajte krem. Ukoliko su vam se napravile grudvice, možete ih vrlo lako razbiti štapnim mikserom. Vreo krem prelijte preko naredjanih nokli. Ostvite ih da se ohlade i uživajte.


Ledene kocke



Za koricu potrebno:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 1/2 kašike kakaoa
  • prstohvat soli
  • 200 ml soka od kajsija


Za fil potrebno:
  • 1 1/2 litar mleka
  • 18 kašika šećera
  • 20 kašika brašna
  • 5 vanilin šećera
  • 375 gr margarina


Za preliv potrebno:

  • 200 gr čokolade
  • 4 kašike ulja

Jaja i šećer umutiti penasto. Brašno, kakao i prstohvat soli pomešati i lagano kašikom umešati u umućena jaja. U pleh dimenzije 37 x 20 staviti papir za pečenje i razliti umućenu masu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pečenu koricu ohladiti i tada je prliti sa sokom od kajsija.

Staviti 1 litar mleka da provri sa 18 kašika šećera i 5 vanile. Kada provri umešajte u to mleko razmućenih 20 kašika brašna sa 1/2 litra mleka. Na tihoj vatri ukuvajte kašicu da nema grudvica. Ukoliko vam se stvore gurdvice, možete ih razbiti štapnim mikserom za majonez. Vrelu kašicu sklonite sa ringle i odmah umešajte margarin. Mutite mikserom fil dok ne postane penast. Odmah tako vruć fil prelijte preko korice, a preko fila odmah premažite otopljenu čokoladu sa uljem. Kocke ohladite u frižideru i služite.

Prijatno!



Voćni kolač




- 3 jaja,
- 3 šoljice šećera, (nekadašnje male od crne kafe)
- 3 šoljice ulja
- 3 šoljice mleka
- 1 prašak za pecivo
- 7 šoljica brašna
- kora od narandže ili limuna
- vanilin šećer

-voće po želji (jagode, trešnje, višnje, maline, kupine…)

Umutiti jaja (posebno belanca, posebno žumanca), dodati šećer, ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo. Umućenu masu sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju. Preko razvučene mase poredjati voće po želji i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ja sam ovog puta stavila trešnje iz kompota. Kada se ohladi iseći i posuti vanilin šećerom.


Šareni kolač


Potrebno je:
3 jaja
1 ½ čaša od jogurta šećera
½ čaše od jogurta ulja
1 čaša od jogurta mleka
2 čaše od jogurta brašna
1 pzp
1 kašika kakaoa
I još je potrebno 3-4 kašike bilo kog džema

Za preliv:

4 kašike mleka
4 kašike šećera
100 gr čokolade


Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, zatim mleko i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati pola umućene smese u podmazan pleh i zapeći do pola. Zapečenu koru premazati džemom i preko džema sipati ostatak smese u koju ste prethodno dodali jednu kašiku kakaoa. Vratiti u rernu da se ispeče.
Spremiti prliv: Provreti mleko sa šećerom i u to rastopiti čokoladu. Pečen kolač preliti prelivom. Jas am ovog puta izostavila preliv.


Medenjaci


Ovaj recept mi je odavno dala moja koleginica Bilja. Medenjaci su predivni, mirisni, medeni... pravi medenjaci. Od kad imam ovaj recept, vise ne tragam za nekim novim i boljim, jer jednostavno ne mogu da verujem da bolji recept postoji.

3 jaja + 1 žumance
100 gr šećera
2 kašike ulja
4 pune kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica mlevenog karanfilića
700-750 gr brašna (količina brašna zavisi od toga koliko ste punili kašike sa medom i kolika su vam jaja)

Glazura:

1 belance
100 gr šećera u prahu
100 gr šećera
Malo vode

Prvo penasto umutiti 3 belanca i 100 gr šećera. Zatim dodati 4 žumanca i nastaviti mućenje. Dodati med i ulje i još malo mutiti kako bi penasto sjedinili sve sastojke. U umućenu smesu dodati brašno, sodu bb i karanfilić. Od svih sastojaka zamesiti mekano testo.
Jufku podelite na tri dela i od svakog dela napravite valjak prečnika 2,5cm i iseckajte parčiće debljine 1 cm. Od dobijenih parčića pravite kuglice i redjajte ih na pek papir koji ste stavili na pleh. Medenjake peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Ispečene medenjake stavite na rešetku da se ohlade.
Dok se kolačići hlade pripremite glazuru.
Savite 100 gr šećera sa malo vode da se ušpinuje. Dok se šećer špinuje, umutite jedan belanac sa 100 gr prah šećera, a onda u to dodajte u tankom mlazu ušponovan šećer.
Sve kolačiće stavite u dublji sud i preko njih sipajte umućenu glazuru od balanca. Lagano špatulom izmešajte sve kolačiće kako bi glazura obavila sve medenjake.
Na pleh stavite alufoliju i na nju naredjajte glazirane medenjake. Vratite ih u toplu rerunu na 50 stepeni da se glazura osuši.
Medenjake čuvati u kutiji ili pod zvonom.
 

Čokojafa


Za koricu je potrebno: 
-          12 belanaca
-          prstohvat soli
-          4 šoljice šećera
-          4 šoljice ulja
-          14 kašika brašna
-          2 praška za pecivo
-          100 gr rendane čokolade
-          kora od dve pomorandže
Za fil je potrebno:
-          12 žumanca
-          14 kašika šećera
-          Sok od dve iscedjene pomorandže
-          200 gr čokolade
-          375 gr margarina
I još je potrebno za ukrašavanje:
-          Oko 50-tak gr rendane čokolade
Penasto umutiti belanac, so i šećer. U umućena belanca dodati jednu po jednu šoljicu ulja i koru od rendane pomorandze. Nastaviti mućenje mikserom dok se sve lepo ne sjedini, a onda isključiti mikser i lagano umešati brašno, rendanu čokoladu i prašak za pecivo. Masu izručiti u pleh od električnog šporeta koji ste prethodno podmazali uljem i posuli brašnom. Koricu ispeći na 200 stepeni. Ispečenu koricu ostaviti da se ohladi.
Žumanca i šećer penasto umutiti, dodati sok od pomorandže i sve zajedno stavti da se skuva na pari. Pred kraj kuvanja, dodati čokoladu i margarin i mešati dok se ne istope. Dobijeni vrući fil preliti preko ohladjene kore. Ostaviti par minuta da se fil prohladi, a onda narendati čokoladu preko kolača. Ja sam ovog puta rendala euroblok (ostalo iz novogodišnjeg paketića ;) ).
Dobijeni kolač ostaviti da prenoći u frižideru. Sutradan ste dobili divan, sočan i mirisni kolač. 

Sočni kolač sa bundevom i jabukama

Posle dužeg vremena, evo me opet na blogu. 
Vraćam se sa ovim divnim sočnim kolačem neobičnog ukusa!


4 jaja
12 kašika šećera
6 kašika brašna
150 gr mlevenih oraha
1 pzp
100 gr pečene tikve
50 gr rendane jabuke
100ml ulja
100ml mleka
1 kašika limunovog soka
1/2 kašičice anisa
korica limuna
150 gr mlevenog šećera
sok od narandže
Mikserom umutiti pečenu tikvu, rendane jabuke, ulje i mleko, pa u tu umućenu masu dodati izmešano brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Na kraju lagano umešati varjačom penasto umućena jaja sa šećerom. Razliti smesu u pleh veličine 31x23cm preko pek papira i peći na 200 stepeni. Proveravati čačkalicom da li je kolač pečen. 
Kada je kolač ispečen, ostaviti ga da se prohladi. Prohladjen kolač izvaditi na poslužavnik, skinuti pek papir i premazati sa prah šećerom koji ste razmutili sa malo soka od narandže. Ostaviti kolač da se glazura malo prosuši i onda seći na kocke.

Čokoladne bananice

Dezert... ili ne... Za ovakve stvari ja imam običaj da kažem "šarena laža", jer ne treba ni puno namirnica, a ni puno rada oko njih. Ipak je dezert, jer svakako služi da se zasladite posle ručka. Velike su vrućine, i rerna se maksimalno izbegava. Ovo je bas jedan takav dezert. Da vas osveži, podigne šećer taman onoliko koliko treba, a da se pri tom ne umorite dok ga pripremate.



Potrebno je:

2 srednje banane
250 gr čokolade
2-3 kašike maslinovog ulja (može i suncokretovog)
papir za pečenje
šarene perlice za ukrašavanje

Banane očistite, narežite na kolutiće i svaki kolutić utopite u otopljenu čokladu na pari kojoj ste dodali ulje. Uvaljane kolutiće naredjajte na papir za pečenje. Pospite šarenim perlicama i ostavite i frižider par minuta da se čokolada stegne.

Нема коментара:

Постави коментар