четвртак, 08. мај 2014.

volim cokoladu...

       Torta "cokoladna"


Sastojci

Priprema

 1. 1 biskvit
  Biskvit: Odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca i 2 kašike šećera.Posebno umutiti žumanca i 3 kašike šećera. U umućena žumanca dodati otopljenu čokoladu, kakao, pa sve umutiti. Dodati mljevene orahe, brašno i mljevenu plazmu, pa sve sjediniti. Zatim, pažljivo dodati i snijeg od bjelanaca. Sipati u kalup, obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C. Na isti način pripremiti još jednu koru.
 2. 2 krema
  Sirup: Dok se biskvit peče, skuhati sirup. Sjediniti vodu, šećer i vanilin šećer, pa na laganoj vatri kuhati 1 minutu. Maknuti sa vatre, pa dodati 1 kašiku ruma (može i bez).
  Krema: Na pari umutiti žumanca i 5 kašika šećera. Dodati izlomljenu čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti sa vatre. Ohladiti. Posebno izmiksati puter i prah šećer, pa dodati čokoladnoj kremi. Dobro izmiksati.
 3. 3 krema
  Posebno umutiti snijeg od 3 bjelanca i 3 kašike šećera. Dodati snijeg u kremu, pa sjediniti. Ostaviti kremu u frižider, da se malo stegne. Odvojiti 1/3 kreme.
 4. 4 torta
  Biskvit premazati sirupom, pa premazati kremom. Preko staviti drugi biskvit, premazan sirupom. Ostaviti u frižider par sati, da se krema stegne. Zatim skinuti ivicu kalupa.
 5. 5 parče
  Cijelu tortu premazati odvojenom 1/3 kreme, pa preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti da se glazura stegne, pa rezati na parčad!

Нема коментара:

Постави коментар