субота, 31. мај 2014.

Sladoled i ledene kocke...

                                 Sladoled


Sastojci

  • Potrebno:

  •  1 1/2 l. mlijeka
  •  17 kasika secera
  •  6 jaja
  •  6 kasika brasna
  •  + arome u bocicama
  •   (rum,vanilija,banana,kivi,jagoda,...)

Priprema

  1. 1
    U veliku serpu stavite mlijeko sa 5 kasika secera da provri.
    Posebno umutite pijenasto jaja sa 12 kaska secera dok ne pobijele,na kraju dodajte brasno.
    Kad mlijeko prokuva odmah sipajte masu od jaja i nista se ne mijesa.Kad pocne masa da se dize(a to je brzo) skida se sa sporeta i skinuto se odmah izmijesa zicom da se sijedini masa.
    Posle toga se sipau posudice i dodajte se aroma.
    Prohladite ga na sob.temperaturi pa u zamrzivac.U toku hladjenja par puta promijesajte.

    Sladoled kocke


Sastojci

Priprema

  1. Biskvit
  2. 1
    Pećnicu zagrijati na 175*C.
  3. 2
    Bjelanjke i šećer mutiti dok snijeg ne postane gust i sjajan. Umiješati brašno i sve dobro promiješati.
  4. 3
    Smjesu za biskvit izliti u kalup za torte promjera 24 cm ili u lim za pečenje cca. 24×24 cm.
  5. 4
    Biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175*C 10-15 minuta.
  6. 5
    Još topli biskvit preliti s 300 ml vrućeg mlijeka i staviti hladiti.
  7. Krema
  8. 1
    Na pari dobro izraditi žutanjke i šećer tako da smjesa postane pjenasta i gusta.
  9. 2
    U ohlađenu kremu umutiti 250 gr margarina za kreme.
  10. 3
    Kremu podijeliti na dva jednaka dijela.
  11. Krema od vanilije
  12. 1
    S 50 ml mlijeka pomiješati puding od vanilije i šećer i dobro ga promiješati da ne ostanu grudice.
  13. 2
    250 ml mlijeka zakuhati pa u njega umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne.
  14. 3
    U ohlađeni puding umiješati polovicu kreme od žutanjaka i sve dobro promiješati.
  15. Krema od čokolade
  16. 1
    S 50 ml mlijeka pomiješati puding od čokolade i šećer i dobro ga promiješati da ne ostanu grudice.
  17. 2
    250 ml mlijeka zakuhati pa u njega umiješati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne.
  18. 3
    U još topli puding umiješati čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi.
  19. 4
    U ohlađeni puding umiješati polovicu kreme od žutanjaka i sve dobro promiješati.
  20. Na ohlađeni biskvit najprije nanijeti kremu od vanilije, zatim kremu od čokolade i na vrh staviti tučeno slatko vrhnje ili šlag pjenu.                             

    ČokoLadne ledene kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti jaja, dodati šećer, otopljen maslac, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom zatim naribanu čokoladu. Sipati u pleh 35×25 cm i peći na 200 C
    Prokuvati vodu i šećer oko 10 min. i preliti ohlađen biskvit.
    Za kremu odvojiti malo mlijeka pa u njemu razmutiti gustin. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa u njega sipati razmućen gustin i kuvati da se zgusne, pa ga ohladiti.
    Pjenasto umutiti maslac pa mu dodati ohlađenu kremu i mutiti da se masa izjednači.
    1/4 kreme (ili manje, samo toliko da se premaže)  premazati preko ohlađenog biskvita. U ostatak kreme umiješati istopljenu čokoladu pa premazati preko bijele kreme.
    Istopiti čokoladu sa malo ulja i preliti kolač, ili posuti kakaom.

     Ledene kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanjak i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.
  2. 2
    U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.
  3. 3
    Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.
  4. 4
    Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.
  5. 5
    Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.
    Biskvit ohladiti.
  6. 6
    Od žutanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.
  7. 7
    Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.
  8. 8
    Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.
  9. 9
    Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.
  10. 10
    Prije posluživanja kolač dobro ohladiti (najbolje je ostaviti ga u hladnjaku preko noći).                         

      Ledene kocke

    Prvi u mojoj svesci, dobila sam ga od komsinice kad sam se udala i mojima je nekako postao omiljen.
    Dodaj recept u
    Castim za hiljadarku!!!

    Sastojci

       Priprema

    1. 1
      Umutiti patispanj od navedenih sastojaka, sipati u podmazan duguljasti pleh i peci oko deset minuta.
    2. 2
      Za sirup staviti secer i vodu da provri, malo ukuvati i preliti preko hladnog patispanja.
    3. 3
      Fil: Od litre mleka oduzeti malo i razbiti brasno, a ostatak staviti sa secerom da provri. Umesati brasno i skuvati krem, pa staviti 3 vanilice i ostaviti da se ohladi.
    4. 4
      Posebno umutiti margarin sa limunovim ekstraktom ili korom od limuna i sjediniti sa hladnim kremom.Dobro umutiti i premazati patispanj.
    5. 5
      Za glazuru otopiti cokoladu, malo mleka i malo ulja i premazati preko fila.
    6. 6
      Dobro ohladiti i seci na kocke.

    Posluživanje

    Napomena: Do sad sam ih uvek pravila po receptu, ali sam sad izvrsila neke promene pa da napisem. Stavila sam 5 kasika gustina i 9 kasika brasna u fil, cini mi se da mi nikad nisu bile lepse nego sada, tako da preporucujem da probate i ovaj nacin. U glazuru sam dodala kasiku meda, malo mleka, 3-4 kasike otprilike i ulja isto toliko, i naravno cokoladu, sve odokativno, i super je, sece se lepo,  ne puca.

    Sladoled na moj nacin


Sastojci

  •  7 kom. jaja
  •  250 gr. secera
  •  3 kesice slaga
  •  1 casa kis.pavlake ili milerama
  •  po zelji ekstrat

Priprema

  1. Umutiti jaja sa secerom.Kad su jaja dobro umucena dodati pavlaku i prethodno umucen slag.Dodati po ukusu ekstrat.Ja podelim na dva dela, pa u jedan dodam ekstrat od banane a u drugi malo ljubicaste boje za kolace i malo ruma i pravac hladnjak.

    Krem sladoled


Sastojci

Priprema

  1. 1 krem
    Umutiti jedno celo jaje i tri žumanca sa šećerom i vanilom da masa postane penasta. Dodati mleko i staviti da se kuva na pari uz stalno mešanje varjačom. Kada varjača počinje da ostavlja trag kroz krem skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi.
  2. 2 Krem sladoled
    Dok se krem hladi, umutiti slatku pavlaku sa 1 kašikom šećera. Umešati šlag u krem mešajući pokretima odozdo prema gore.
  3. 3 Krem sladoled
    Sipati u posudu, poklopiti i staviti u zamrzivač da se rashlađuje najmanje 5 sati.
  4. 4
    Sladoled od čokolade: čim krem od jaja i mleka sklonite sa vatre dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se potpuno ne istope u kremu.
    Sladoledu se može obogatiti aroma tako što se u krem masu doda prstohvat cimeta ili strugane korice pomorandže.

 Ledena fantazija u zagrljaju šarlote


Sastojci

  • Za roladu:

  •  4 jaja
  •  80 g šećera
  •  1 limun šećer
  •  1 vanilin šećer
  •  3 žlice tople vode
  •  100 g oštrog brašna
  •  20 g kukuruznog škorbnog brašna - Gussnela Dolcela
  •  ½ žličice praška za pecivo
  •  200 g džema od jagoda
  • Za šarlotu:

  •  400 ml slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
  •  1 Ledena fantazija sladoledni desert - okus vanilija
  •  1 Ledena fantazija sladoledni desert - čokolada
  •  2-3 žlice džema od jagoda

Priprema

  1. Za roladu:

  2. 1
    Jaja, (smeđi) šećer, limun šećer i vanilin šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete gustu smjesu. Dodajte toplu vodu, brašno pomiješano s Gussnelom i praškom za pecivo te lagano promiješajte.
  3. 2
    Lim za pečenje veličine 40×30 cm obložite papirom za pečenje i u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-12 minuta.
  4. 3
    Pečeni kolač odmah uvijte zajedno s papirom za pečenje, prekrijte vlažnom krpom te ostavite da se ohladi.
  5. 4
    Ohlađeni biskvit premažite džemom od jagoda pa uz pomoć odvojenog papira zarolajte. Roladu zamotanu u papir za pečenje ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
  6. ____________
    Napomena:
    Ako koristite arome umjesto limun i vanilin šećera dodajte još 2 žlice šećera.
  7. Za šarlotu:

  8. 1
    Ohlađenu roladu narežite na ploške debljine 1,5 cm. Manji kalup za torte fi 20-24 cm ili zdjelu u obliku polukugle obložite prozirnom prijanjajućom folijom, pa složite ploške rolade jednu do druge.
  9. 2
    Za kremu od vanilije u 200 ml hladnog vrhnja za šlag dodajte sadržaj vrećice Ledene fantazije - okus vanilija. Kratko promiješajte električnom mješalicom najmanjom brzinom, a zatim nastavite miješati najvećom brzinom 3 minute. Ponovite isti postupak s Ledenom fantazijom - čokolada.
  10. 3
    U pripremljeni kalup stavite kremu od vanilije, dodajte u sredinu džem od jagoda - po želji malo pomiješajte, pa rasporedite kremu od čokolade.
  11. 4
    Ostavite šarlotu u zamrzivaču da se dobro stisne a potom ju izvadite - okrenite, na tanjur za posluživanje.

Posluživanje

Prije posluživanja, izvadite šarlotu iz zamrzivaža 15-30 minuta dok se vanjski omotač rolade ne odmrzne.


   White dream


White dream

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pravila sam okruglu tortu, u plehu precnika 28 cm.
    Napravite  dve korice od po 4 belanca, 4 kasike secera i 4 kasike brasna.
    I jednu od 4 belanca, 4 kasike secera, 3 ipo kasike brasna i kasicicom kakao.

    Pecite u prethodno zagrejanoj rerni.
    Kada se ohlade, svaku koricu natopite mlekom.
  2. 2
    Zumanca sa 12 kasika secera umutite mikserom, pa skuvajte na pari.
     Kada se ohladi, dodajte margarin i vanilin secere.
  3. 3
    Posebno umutite slatku pavlaku.
  4. 4
    Na dno stavite belu koricu, pa zuti fil, zatim tamnu koru, zuti fil, i preko njega pavlaku. Onda belu koru, zuti fil.  Onda premazite celu tortu pavlakom,  i ukrasite po zelji,  mrvicama,  vocem,  rendanom cokoladom,  kako volite.
  5. 5
    Torta je atraktivna,  ukusna, topi se.
    Tako bela i lagana dobila je naziv beli san.

     Sočne bele kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    belanjke umututi u čvrst sneg, pa polako kašiku po kašiku dodavati šećera, kad se dobro umuti, isključiti mikser i dodati brašno i pecivo, i polako izmešati, sipati u pleh i peći na srednjoj temperaturi.
  2. 2
    mleko uzavreti i sipati umućena žumanca koja su pomešana sa brašnom ,šećerom i vanil šećerom, kad se ohladi dodati umućen margarin.
  3. 3
    kad se kora ispeče odmah je preliti sa hladnim mlekom.
  4. 4
    kora -preliv-krema-šlag.                             

Нема коментара:

Постави коментар