четвртак, 01. мај 2014.

sitni kolaci....

 Sitni mrsni kolači -16 kolača


Vreme slava je već odavno počelo .Svaka vredna domaćica koja sama sprema slavu zna koliko su bitni kolači i kako su neodoljivi kada se na kraju ručka stave na sto.Ima raznih vrsta što mrsnih što posnih i svaki je kolačić lep i ukusan na svoj način.Volim da ih spremam za moje goste i još više volim kada mi tacna ostane prazna , to mi je znak da im se dopadaju i da ono što je dobro ne treba menjati.
1. Rolat od banane
2. Bananice
3. Jafa štanglice
4. Puslice
5. Orah kuglice
6. Keks kolač
7. Susamice
8. Kikiriki štanglice
9. Vanilice
10. Grilijaš sa orahom
11. Crne kuglice od maline
12. Štanglice sa lešnik karamelama
13. Bajadera od kestena
14. Starinske ovgice
15. Čupavci
16. Salama sa keksom

1. Rolat od banane

Sastojci :

300 gr mlevenog keksa
250 gr šećera u prahu
2 kašike kakaa
250 gr margarina
1 banana

Penasto umutiti margarin i šećer u prahu , dodati keks i smesu podeliti na dva dela.U jedan deo dodati kakao a u drugi ispasiranu bananu.Na foliji staviti crni deo rastanjiti , naneti svetli deo i rasporediti po crnom delu pa urolati.Kada se stegne seći na tanje komade.

2. Bananice

Sastojci :

     600 gr šećera
     3 kesice želatina
     300 ml vode
     1 ekstrat od banane

    Preliv :

     150 gr čokolade
     malo ulja

 600 gr šećera skuvati sa 200ml vode dok se ne rastopi šećer, nekih 4, 5 minuta.
U 100ml vode sipati  želatin.
Kada se šećer istopi  sirup sipati u plastičnu duboku posudu i dodati natopljeni želatin pa mutiti oko 20 minuta  dok ne postane gusto , dodati pola ekstrata jo[ malo mutiti i sipati u podmayan pleh pa preliti istopljenom ;okoladom sa malo ulja.



3. Jafa štanglice

Sastojci :
2 x po

250 gr šećera
7 kašika vode
125 gr margarina
150 gr mleka u prahu
200 gr mlevenog keksa
300 gr jafa keksa

Ušpinovati šećer i vodu , dodati margarin i kada se istopi skloniti sa šporeta i umešati mleko u prahu i keks.Masu preručiti u pleh i rastanjiti , preko poređati jafu i još jedan deo kore.Postupak ponoviti kao kod donje kore.

4. Puslice


Sastojci :

3 belanca
300 gr šećera
1 kašika sirćeta

Pomešati belanca sa šećerom i sirćetom pa mutiti viljuškom dok se šećer ne istopi i dobije jako gusta masa.Smesu sipati u špric za tortu pa pomoću njega istiskivati manje puslice ili pomoću manje kašike vaditi kupice i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.Rernu zagrejati na 150 stepeni , staviti pleh i sušiti puslice pazeći da ne potamne.

5. Orah kuglice

Sastojci :

50 gr margarina
200 gr šećera u prahu
200 gr rendane čokolade
200 gr mlevenih oraha
2-3 kašike meda

Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa postepeno dodavati rendanu čokoladu , orahe i med.Sve dobro sjediniti , praviti kuglice i uvaljati u mlevene orahe.


6. Keks kolač

Sastojci :

6 žumanaca
6 kašika šećera
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
100 gr otopljene čokolade
75 komada keksa

Umutiti žumanca sa šećerom pa kuvati na pari i kada se dobro ukuva skloniti i ohladiti.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu , sjediniti sa žumancima i dodati otopljenu čokoladu.
Svaki keks umakati u vruće mleko i ređati na tacnu 25  komada , premazati filom opet 25 komada - fil - 25 komada - fil i posuti sa malo mlevenog keksa.


7. Susamice

Sastojci :

300 gr šećera
250 gr margarina
300 gr šećera u prahu
3 žumanca
2 cela jaja
400 gr susama
2 lista oblande

Karamelisati šećer pa dodati margarin i mešati da se istopi.Penasto umutiti šećer u prahu sa žumancima i jajima pa kada šećer i margarin počnu da ključaju dodavati smesu od jaja i mešati da se sve sjedini.Na kraju dodati susam još malo promešati i staviti između dva lista oblande.


8. Kikiriki štanglice

Sastojci :

300 gr šećera
malo vode
250 gr margarina
200 gr mlevenog keksa
300 gr mlevenog kikirikija

Glazura :

100 gr čokolade
malo ulja
100 gr seckanog kikirikija

Ušpinovati šećer sa malo vode ( koliko da ogrezne ) pa kada provri dodati margarin , otopiti i skloniti sa šporeta i umešati keks i kikiriki.Smesu rastanjiti i preliti sa otopljenom čokoladom i malo ulja.Preko glazure naneti seckani kikiriki.


9. Vanilice

Sastojci :

100 gr masti
2 jaja
100 gr šećera
brašno po potrebi
marmelada po izboru
šećer u prahu za valjanje

Penasto umutiti mast ,šećer i jaja.Dodati brašno da se dobije srednje tvrdo testo.Izručiti masu na radnu površinu i mesiti kako bi se dobilo glatko testo.
Rastanjiti testo oklagijom i pomoću modlice ( ili rakijske čašice ) vaditi male kružiće i ređati u ne podmazan pleh.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći , pazeći da puno  ne potamne.
Pečene kolačiće izvaditi iz rerne,  spajati po dve sa marmeladom i uvaljati u prah šećer.


10. Grilijaš sa orahom

Sastojci :

300 gr šećera
250 gr margarina
300 gr šećera u prahu
3 žumanca
2 cela jaja
300 gr seckanog oraha
2 lista oblande

Karamelisati šećer pa dodati margarin i mešati da se istopi.Penasto umutiti šećer u prahu sa žumancima i jajima pa kada šećer i margarin počnu da ključaju dodavati smesu od jaja i mešati da se sve sjedini.Na kraju dodati orahe još malo promešati i staviti između dva lista oblande.



11. Crne kuglice od maline

Sastojci :

100 gr čokolade
1 kašika vode
100 gr mlevenog lešnika
100 gr kokosa
200 gr šećera u prahu
ekstrat od maline

Glazura  :

150 gr čokolade
malo ulja

Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa vodom pa postepeno dodavati šećer u prahu lešnik , kokos i ekstrat.Skloniti sa špreta , praviti kuglice i svaku preliti sa glazurom  od čokolade.


12. Štanglice sa lešnik karamelama

Sastojci :

300 gr šećera
3 jaja
200 gr lešnik karamela
250 gr margarina
400 gr mlevenog keksa
50 gr euroblok čokolade

Umutiti šećer i jaja pa staviti da se kuva .Na pola kuvanja dodati karamele i kuvati na tihoj vatri da se istope pa dodati margarin i njega otopiti i ostaviti da pusti jedan ključ pa skloniti sa šporeta i dodati keks. Smesu preručiti u pleh i rastanjiti pa preko kore narendati euroblok čokoladu.


13. Bajadera od kestena

Sastojci :

250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
malo ruma
500 gr kesten pirea
50 gr čokolade

Penasto umutiti margarin i šećer , dodati kesten i rum , sve dobro sjediniti i preručiti u pleh pa rastanjiti.Preko kolača narendati čokoladu.


14. Starinske ovgice

Sastojci :
Kore :

10 kašika masti
10 kašika šećera
2 jaja
1 pecivo
brašno

Fil :

4 kašike šećera
4 kašike brašna
0,5 l mleka
250 gr margarina
100 gr mlevenih oraha

Penasto umutiti mast i šećer , dodati jaja ,pecivo i brašno da se dobije ne puno tvrdo testo.Podeliti na 4 loptice svaku rastanjiti oklagijom i peći na 200 stepeni.
U mleko staviti šećer i brašno pa kuvati da se dobije gusta masa.Skloniti sa špreta ohladiti i sjediniti sa predhodno umućenim margarinom i šećerom u prahu.Filovati sve korice i odozgo posuti orasima.


15. Čupavci


Testo:

3 jaja
13 kašika ulja
10 kašika šećera
100 ml. mleka
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Smesa za umakanje :

150 gr margarina
150 gr čokolade
150 ml mleka
150 gr  šećera
kokosovo brašno za valjanje

Izmutiti belanca u čvrst sneg
Dodati kašiku po kašiku šećera i nastaviti sa mućenjem.
Dodati žumanca i dalje mutiti.
Dodati ostale namirnice,izmutiti i sipati u nauljenu tepsiju.
Peći na 180 stepeni dok biskvit ne bude gotov.
Gotov biskvit ohladiti pa iseći na kocke.
Pomešati sve navedene sastojke za krem i mešati dok se margarin i čokolada ne otope.
Ohlađene kocke uzimati viljuškom,namočiti u krem pa uvaljati u kokos.



16. Salama sa keksom

Sastojci :

150 gr čokolade
1 kašika tople vode
150 gr  margarina
100 gr šećera
200 gr izlomljenog keksa
1 kašika skuvane kafe
kokos

Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa vodom dodati kafu , margarin i šećer istopiti i skloniti sa šporeta pa dodati keks i preručiti na foliju i oblikovati salamicu.Kada se malo stegne posuti je kokosom i ostaviti da se skroz ohladi.

 Sitni posni kolači - 16 vrsta

Jako volim da pravim sitne kolače a najviše se radujem ovima jer ih spremam za moju krsnu slavu Sv. Nikola.Radujem se spremanju slave jer za mene je ona svetinja i nešto najlepše što slavimo pored Božića i Uskrsa.Svaki kolač koji napravim je priča ukusa za sebe.Svi oni su na svoj način lepi što za oko , što za usta , deca im se raduju a stariji ih baš nešto i ne zaobilaze.Kolači su kruna svakog slavlja i bez njih slave ne prolaze.

 1.Jadro oblanda sa suvim smokvama
2.Rozen štanglice
3. Kuglice od keksa i čokolade
4.Kolumbove kuglice
5.Maruš pita
6.Rozen karamela
7.Bonžita
8.Šarena oblanda
9.Jafa šnite
10.Bajadera
11.Višnje u čokoladi
12.Šumska tajna
13.Sladoledići
14.Medene praline
15.Rolat od ratluka
16.Trouglovi od susama

Jadro oblanda sa suvim smokvama

Sastojci :

500 gr suvih smokvi
 200 gr suvog grožđa
 400 gr šećera
2 dl vode
 250 gr mlevenih oraha
250 gr šećera u prahu
250 gr margarina
 4 lista oblandi

Suve smokve i grožđe samleti na mašini za meso.Šećer i vodu ušpinovati pa skloniti sa šporeta i umešati mleveno suvo voće, promešati , dodati mlevene orahe pa podeliti na dva jednaka dela i svaki deo staviti između dva lista oblande.Penasto umutiti margarin i šećer u prahu pa staviti između dve filovane oblande.

Rozen štanglice

Sastojci :

4 korice za rozen tortu
 300 gr šećera
300 gr mlevenih oraha
 pola čaše vode
2 kašike džema od kajsije

Glazura :

2 šolje šećera u prahu
 5 kašike vrijuće vode
3 - 5 kapi ekstrata od jagode ili maline

Špinovati šećer i vodu , skloniti sa špšoreta i dodati orahe i džem od kajsije.Kada se malo prohladi filovati korice. Pomešati šećer u prahu i vodu pa mešati drvenom kašikom dok masa ne postane ujednačena i gusta , dodati ekstrat ,promešati i naneti na korice.Kada se kolač stegne seći na štanglice.



Kuglice od keksa i čokolade

Sastojci :

200 gr margarina
150 gr šećera u prahu
200 gr mlevenog keksa
4 kašike ruma
2 - 3 kašike marmelade od kajsije

Preliv :

100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja.

Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu , dodati keks i rum. Sve lepo sjediniti i praviti kuglice.Zagrejati marmeladu i svaku kuglicu  njome premazati i ostaviti da se osuši.Rastopiti čokoladu sa uljem pa svaku kuglicu umočiti u nju i ostaviti da se stegne.Kada se čokolada stegne kuglice staviti u papirne šeširiće .


Kolumbove kuglice

Sastojci :

250 gr šećera
150 gr margarina
5 kašika kakaa
200 gr mlevenog keksa
200 gr kokosa
1,5 dl vode

Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i kakao pa mešati da se sve otopi .Skloniti sa šporeta .Dodati keks i kokos , praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.


Maruš pita

Sastojci za kore :

300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 šoljica od kafe ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi

Fil :

300 gr šećera
2 kašike marmelade od kajsije
pola čaše vode
300 gr mlevenog keksa

Glazura:

150 gr šećera u prahu
1 kašika vrele vode
1 kašika ruma


Pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu .dodati ulje i zamesiti sa kiselom vodom. Testo podeliti na četiri jednaka dela .Svaki deo rastanjiti što tanje u četvrtastu koru i peći na 180 stepeni pazeći da korice ne izgore.
Pečene korice kada  se ohlade   biće tvrde ali prilikom filovanja i 2 -3 dana dok odstoje opustiće se i biti meke.
Šećer i vodu špinovati dok se ne pojave mehurići , skloniti sa šporeta i umešati keks i marmeladu.Ostaviti da se malo ohladi , ne skroz , i filovati kore.
Šećer u prahu pomešati sa vrelom vodom ,drvenom kašikom mutiti dok se ne dobije gusta i ujednačena masa. Dodati rum , promešati i naneti na pitu.


Rozen karamela


Sastojci :

400 gr šećera
500 ml vode
250 gr margarina
100 gr čokolade
300 gr mlevenog keksa
pakovanje kora za rozen tortu

Glazura :
200 gr bele čokolade
2 - 3 kašike ulja

Karamelisati šećer ( zagoreti šećer do boje meda ) ,sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi. Margarin i čokoladu  iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu.
Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.


Bonžita

Sastojci :

8 kašike meda
100 gr šećera u prahu
100 gr čokolade
250 gr margarina
200 gr pečenog susama
100 gr seckanih oraha
250 gr čar na dar ( kakao flips )

U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.


Šarena oblanda

Sastojci :

2 lista oblande
marmelada od kajsije
350 - 400 gr celog keksa

Fil :

250 gr šećera
2 dl vode
250 gr margarina
2 kašike kakaa
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevenog keksa

Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks.
Ušpinovati vodu i šećer , umešati kakao i margarin.Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks.
Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.Ostaviti da kolač stegne i seći na štanglice.


Jafa šnite

Sastojci :
Kore :

300 gr brašna
150 gr šećera u prahu
1 kafena šoljica ulja
1 kesica praška za pecivo
kisela voda po potrebi

Fil :

300 gr šećera
1/2 čaše vode
300 gr mlevenog keksa
1 rendana zaleđena pomorandža

Glazura :

150 gr čokolade
2-3 kašike ulja


Sastaviti brašno , šećer u prahu , prašak za pecivo i ulje pa sve zamesiti sa kiselom vodom da se dobije glatka masa.Testo podeliti na dva jednaka dela i svaki razvući što tanje i peći na 180 stepeni , vodeći računa da kore ne izgore.
Špinovati šećer i vodu pa skloniti sa ringle , umešati mleveni keks i rendanu pomorandžu .Ostaviti da se malo prohladi pa filovati kore.
Otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača.
Kolač seći sutradan , pošto će korice kada odstoje da budu mekše i lepo će se seći.


Bajadera

Sastojci :

600 gr šećera
16 kašika vode
250 gr margarina
300 gr mlevenog keksa
300 gr mlevenih oraha
100 gr čokolade

Glazura :

100 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja

Ušpinovati šećer i vodu, dodati margarin i kada se istopi umešati keks i orahe pa podeliti masu na dva jednaka dela .U jedan deo staviti čokoladu i mešati da se istopi.Od prvog svetlog dela napraviti dva pa jedan deo rasporediti na tacnu , potom staviti tamni deo , preko njega svetli i preliti glazurom.



Višnje u čokoladi

Sastojci :

200 gr čokolade
100 gr margarina
višnje iz slatka

Kuglice :

50 gr ratluka
malo prah šećera
malo kristal šećera za valjanje kuglica

Otopiti čokoladu sa 50 gr margarina ( ostaviti 2 kašike za fil ) i napuniti korpice do pola.Staviti po jednu jednu višnju i preliti je čokoladom.Ostaviti da se stegne.Od ratluka i prah šećera umesiti testo i praviti male kuglice pa uvaljati u kristal šećer.Ostatak margarina penasto umutiti , dodati ostavljene 2 kašike otopljene čokolade , napuniti špric za tortu i istiskivati po malo fila i na vrh staviti kuglicu od ratluka.


Šumska tajna

Sastojci :

1 pakovanje rafaelo kuglica od oblande
1 dl vode
150 gr šećera
125 gr margarina
150 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenog lešnika
100 gr žele bombona

Glazura :

50 gr čokolade
2 - 3 kašike ulja

Ušpinovati šećer i vodu pa dodati margarin i mešati kako bi se otopio.Skloniti šerpu sa šporeta i u vruće umešati mleveni keks, mleveni lešnik i sitno seckane žele bombone.Sve lepo sjediniti ,napuniti oba lista rafaelo oblande i spojiti .Ostaviti da se stegne pa seći na kocke.
Otopiti čokoladu sa uljem pa svaki vrh rafaelo kocke umočiti u nju


Sladoledići

Sastojci :

1 list oblande
150 gr čokolade
100 gr sitno seckanih žele bombona
100 gr mlevenog badema

Oblandu omekšati nakvasenom krpom pa seći kvadratiće 5 x 5 cm i uvijati u male fišeke pa ostaviti da se malo prosuše.Otopiti čokoladu i puniti fišeke do pola , staviti žele bombone i ostaviti da se stegne.Svaki stegnuti kornet umočiti u otopljenu čokoladu pa uvaljati u badem.


Medene praline

Sastojci :

125 gr margarina
200 gr bele čokolade ili crne
3 kašike meda
50 gr suvih brusnica
50 gr suvog grožđa
50 gr badema
50 gr kornfleksa

Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.


Rolat od ratluka

Sastojci :

200 gr roze ratluka
200 gr šećera u prahu

Fil :

100 gr margarina
100 gr šećera u prahu
50 gr otopljene čokolade

Umesiti ratluk i šećer i oklagijom razvući u četvrtastu koru.Penasto umutiti margarin i šećer , dodati otopljenu čokoladu , sve dobro sjediniti i premazati koru.Urolati i uvaljati u kristal šećer.



Trouglovi od susama

Sastojci :

300 gr pečenog susama
400 gr belog ratluka ( vanila )
200 gr šećera u prahu
200 gr čokolade

Umesiti ratluk sa šećerom u prahu , dodati susam i čokoladu i sve dobro umesiti pa staviti u trouglast kalup da se stegne.

 Posni slavski kolači - 14 vrsta

Sa Sv. Nikolom se završava sezona slava za ovu godinu .Po nekima je ova slava teška za spremanje a po nekima nije zato što pada u postu i što je malo teže ukombinovati jelovnik .Svake godine trudim se da se na stolu nađu neki novi specijaliteti što za predjelo , što za  sam kraj kolači.Pored novih sorta neizbežni su neki stari provereno dobri kolači koji su rado viđeni među novitetima.U svakom slučaju kao kruna svake slave a tako i moje su ovi sitni kolači koji su pobrali simpatije svih mojih gostiju i koji su se smazali u slast.


1.Čoko-bele kuglice 2.Kesten štanglice 3.Šarena oblanda 4.Mak rozenka 5.Posni grilijaš 6.Jaffa bajadera 7.Kikiriki štanglice 8.Čokoladne rolnice 9.Alva kocke 10.Kornfleks medena srca 11.Bonžita 12.Karamel rozenka 13.Punjene urme 14.Salamica sa suvim voćem


- Čoko-bele kuglice -
Sastojci :
100 čokolade 5 kašika ulja 150 gr ratluka 150 gr kokosa malo šećera u prahu pola kafene šoljice vruće vode
Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos .Praviti kuglice.Otopiti čokoladu sa uljem i do pola puniti papirne korpice , staviti kuglicu i ostaviti da se stegne.
- Kesten štanglice-
Sastojci :
500 gr kesten pirea 400 gr šećera 200 gr mlevenih oraha 200 - 300 gr mlevenog keksa 200 gr margarina 100 gr čokolade 2 lista oblande voda
Šećer preliti sa malo vode i špinovati, dodati margarin i čokoladu pa kada se sve otopi skloniti sa šporeta umešati kesten, orahe i keks i ravnomerno rasporediti između dva lista oblande.
- Šarena oblanda -
Sastojci :
2 lista oblande marmelada od kajsije 350 - 400 gr celog keksa
Fil :
250 gr šećera 2 dl vode 250 gr margarina 2 kašike kakaa 150 gr mlevenih oraha 150 gr mlevenog keksa
Oba lista oblande namazati marmeladom i poređati ceo keks. Ušpinovati vodu i šećer , umešati kakao i margarin.Mešati da se sve otopi i sjedini pa dodati orahe i keks. Na jedan list oblande naneti fil pa preko njega staviti drugi list oblande tako da ceo keks bude do fila.
- Mak rozenka -
Sastojci :
250 ml vode 300 gr šećera 400 gr mlevenog maka 200 gr mlevenog keksa 2 kašike marmelade od kajsije 3 kesice vanilin šećera 250 gr margarina kore za rozen tortu
Glazura :
250 gr šećera u prahu 3 kašike mlake vode parče margarina
Šećer , vanilin šećer i vodu staviti da provri pa dodati margarinda se otopi.Skloniti sa šporeta , umešati mak , keks i marmeladu pa vratiti na šporet i kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta.Filovati korice vrućim filom pa preliti glazurom.Šećer u prahu penasto umutiti sa margarinom i vodom u kompaktnu gustu masu.
- Posni grilijaš -
Sastojci :
2 manja lista oblande 300 gr šećera 4 kašike meda 250 gr margarina 200 gr mlevenog keksa 200 gr susama
Karamelisati šećer pa redom dodavati med , margarin , keks i susam pa vruće staviti između dva lista oblande.
-Jaffa bajadera -
Sastojci :
1 Sloj :
400 gr šećera 3dl vode 200 gr margarina 100 gr čokolade 500 gr mlevenog keksa 100 gr mlevenih oraha
2 Sloj :
150 gr šećera 2 dcl vode 1 zamrznuta sitno rendana narandža 50 gr margarina 200 gr mlevenih oraha
Glazura:
150 gr čokolade 6 kašika ulja 1 list velike oblande
Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati margarin i čokoladu pa istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe. Sve dobro izmešati i toplu masu staviti na jedan list velike oblande. U posudu staviti šećer, vodu i jednu rendanu zamrznutu narandžu. Kuvati na vatri 5-6 minuta, dodati 50 gr margarina da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Ovu masu dok je topla stavimo preko prvog sloja i ostavimo da se hladi. Kad se ohladi stavimo glazuru: Istopimo na tihoj vatri čokoladu i ulje i preliti kolač.
-Kikiriki štanglice
Sastojci :
250 gr šećera kafena šoljica vode 250 gr margarina 400 gr mlevenog keksa 200 gr mlevenih oraha 200 gr mlevenog pečenog kikirikija
Glazura:
150 gr čokolade 6 kašika ulja 50 gr seckanog kikirikija
Šećer i vodu ušpinovati pa dodati margarin i kada se otopi dodati keks , orahe i kikiriki , promešati i oblikovati koru. Otopiti čokoladu i ulje , preliti kolač i posuti kikirikijem.
- Čokoladne rolnice -
Sastojci :
150 ml vode 100 gr šećera 100 gr margarina 200 gr mlevenih oraha 200 gr mlevenog keksa pakovanja čokoladnih mrvica
Glazura :
150 gr čokolade 6 kašika ulja
Vodu , šećer i margarin sjediniti i staviti na šporet da provri pa dodati keks i orahe i skloniti da se prohladi.U mlaku smesu dodati mrvice promešati i praviti valjčiće.Svaki valjčić preliti otopljenom čokoladom i uljem i ostaviti sa se stegne.
- Alva kocke -
Sastojci :
150 gr alve 150 gr pečenog kikirikija 120 gr margarina 200 gr mlevenog keksa
Glazura :
200 gr čokolade
Otopiti margarin pa dodati alvu , keks i kikiriki.Sve dobro sjediniti i formirati koru.Čokoladu otopiti i preliti preko kolača.
- Kornfleks medena srca -
Sastojci :
125 gr margarina 200 gr bele čokolade 3 kašike meda 50 gr suvih brusnica 50 gr suvog grožđa 50 gr badema 50 gr kornfleksa
Sastaviti margarin , med i čokoladu pa otopiti na tihoj vatri.Voće i kornfleks sitno iseckati.U silikonski kalup za praline ( ili papirne korpice ) , staviti po malo otopljene smese , naneti po malo seckanog voća i prekriti sa još malo otopljene smese.Ostaviti na hladnom da se praline stegnu.
- Bonžita -
Sastojci :
8 kašike meda 100 gr šećera u prahu 100 gr čokolade 250 gr margarina 200 gr pečenog susama 100 gr seckanih oraha 250 gr čar na dar ( kakao flips )
U dublju šerpu sastaviti med i šećer u prahu pa mešati na tihoj vatri da se sve otopi.Dodati čokoladu i margarin i kada se i to otopi i sjedini sa medom ,umešati susam , orahe i čar na dar.Pustiti da jedno dva - tri ključa provri , skloniti sa šporeta i izručiti u pleh .Po želji preliti sa glazurom od 100 gr otopljene čokolade i malo ulja.
- Karamel rozenka -
Sastojci :
400 gr šećera 500 ml vode 250 gr margarina 100 gr čokolade 300 gr mlevenog keksa pakovanje kora za rozen tortu
Glazura : 200 gr bele čokolade 2 - 3 kašike ulja
Karamelisati šećer ( zagoreti šećer do boje meda ) ,sipati vodu i nastaviti sa kuvanjem dok se šećer ne otopi. Margarin i čokoladu iseći na kockice i staviti u karamel i mešati da se sve otopi i lepo sjedini pa skloniti šerpu sa šporeta i umešati keks.Rozen korice filovati vrućim vilom ,zadnju ostaviti nenafilovanu. Pripremiti glazuru : čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri i glazirati koru.
- Punjene urme -
Sastojci :
250 gr margarina 250 gr šećera u prahu 250 gr mlevenog keksa 50 gr otopljene čokolade 1 pakovanje urmi
Glazura :
150 gr čokolade 6 kašika ulja
Otopiti margarin i šećer u prahu pa dodati keks i čokoladu i sjediniti.Urmama izvaditi koščice i puniti ih pripremljenom smesom .Od iste smese punjene urme obložiti i sa strane pa svaku preliti sa otopljenom čokoladom i uljem.Kada se čokolada stegla iseći urme na kolutove.
- Salamica sa suvim voćem -
Sastojci :
200 gr šećera 200 gr mlevenih oraha 200 gr mlevenog keksa 200 gr seckanih urmi 200 gr suvog grožđa 200 gr seckanih suvih smokvi 200 gr čokolade 200 gr seckanih žele bombona 150 ml vode 200 gr margarina
Glazura :
5 kašika ulja 150 gr ratluka 150 gr kokosa malo šećera u prahu pola kafene šoljice vruće vode
Šećer , vodu , margarin i čokoladu otopiti pa dodati , keks , orahe, urme , suvo grožđe,smokve i žele bombone .Sve dobro sjediniti i formirati salamicu. Ratluk i vruću vodu umesiti, dodati šećer u prahu i kokos .Smesu dobro umesiti i oklagijom rastanjiti u koru pa na sredinu staviti salamicu i obložiti je ratlukom i ostaviti da se dobro ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар