недеља, 18. мај 2014.

posno....

   Posna šarena salata sa kikirikijem


Sastojci

  •  1 konzerva od 340 g kukuruza šećerca
  •  1 konzerva od 340 g graška
  •  100 g pečenog slanog kikirikija
  •  300 g posnog "light" majoneza
  •  100 g obarenog pirinča
  •  2 kašičice soli
  •  1 kašičica vegete
  •   biber
  •  1 sveža (može i kisela) crvena paprika

Priprema

  1. 1
    Grašak i kukuruz ocedite od vode u kojoj su stajali u konzervi. Ja sam ih i oprala kratko pod mlazem vode, možda nije trebalo, vi procenite sami.
    Pirinač skuvajte i ocedite.
    Kikiriki i papriku iseckajte i sve sastojke promešajte da se lepo sjedine i povežu.  Možda će vam trebati i malo više majoneza, videćete dok budete pravili pa dodajte malo, po ukusu.
    Ohladite salatu pre služenja.

                                 Suve paprike sa orasima


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za ovo jelo potrebne su vam suve paprike od venca, srednje veličine. Skinite paprike sa kanapa, nožem odsecite oko drške, u krug, očistite od semenki, pažljivo da ne iscepate papriku.
    Potopite ih u vruću vodu da malo omekšaju, isperite i otresite višak vode.
  2. 2
    Luk sitno iseckajte, ispržite na ulju klasično, na tihoj vatri uz dodatak malo soli i vrlo malo vode, pred kraj prženja dodajte sitno iseckan praziluk pa sve zajedno lepo upržite. Nemojte da štedite ulje, ove paprike traže malo više ulja, treba da budu fino masne, tada je to ono pravo.

  3. 3
    Dodajte u luk opran pirinač i mlevene orahe, alevu papriku i začine, posolite po ukusu, dobro izmešajte da se sve lepo sjedini.

  4. 4
    Punite paprike, ne previše do kraja da ne bi iscurio fil prilikom kuvanja, ostavite malo praznog prostora pri vrhu. Naredjajte u šerpu, nalijte vodom, ne previše, kasnije možete da dodate još malo vode ako je potrebno, poklopite i na tihoj vatri krčkajte lagano.
    Nije potrebno kuvati predugo, videćete, kad se voda lepo ukrčka i pirinač se skuva, to je gotovo. Bitno je da ne ostane vode u šerpi, trebalo bi da budu suve, tj. da ostane samo ulje.

  5. 5
    Paprike zapecite malo u rerni, a kad ih izvadite iz rerne zalijte ih uljem koje ste zagrejali i u njemu propržili kašičicu aleve paprike.

        Faširane sojine šnicle


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sojine ljuspice potopite u mlaku vodu da malo nabubre, pa ih ocedite,
    Toplom vodom pokvasite hleb i ocedite izmedju dlanova.
    Luk, krompir i šargarepu očistite i sitno izrendajte.
    Sve sastojke sjedinite, dodajte začine i uz dodatak brašna sve lepo umesite da masa postane homogena, najbolje je rukom.
  2. 2
    Ruke malo pobrašnite i od smese formirajte pljeskavice, pa ih ispržite na vrelom ulju.
    Naredjajte ih na ubrus da se iscedi višak masnoće i poslužite tople kao predjelo.

    Posna salata od tunjevine i pirinča                            

    Salata od tunjevine i pirinča

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Pirinač skuvati i ohladiti.
      Papriku, možete i onu iz turšije, sitno iseckati, tako uraditi i sa crnim i belim lukom.
      Dodati konzervu tunjevine i začine, sve lepo promešati.
      Služiti kao predjelo.

Posna salata od praziluka i krompira

               

Sastojci

  •  3 srednja krompira
  •  1 veći struk praziluka
  •  200 g posnog majoneza
  •   malo bibera i soli

Priprema

  1. 1
    Krompir skuvajte sa ljuskom, ohladite pa oljuštite i iseckajte na sitnije kockice.
    Praziluk takodje isecite na sitno, posolite i izgnječite malo rukama da se opusti.
    Pomešajte krompir i praziluk sa majonezom, pobiberite po ukusu i to je to.
    Uživajte, salata jej zaista izvanredno ukusna!

Korpice sa bananama

              

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Istopiti margarin, cokoladu i secer u prahu. Mesati da se sve lepo rastopi pa dodati mleveni keks, orahe i ispasirane banane (stapnim mikserom ili blenderom).
    Dobro izmesati i puniti spric, najbolje onaj za tulumbe, ako nemate koristite obican sa sirim nastavkom, ali lakse ide s vecim spricem.
    Puniti papirnate korpice pa ukrasiti po zelji seckanim zele bombonama.
    Ostaviti u frizideru da se stegne pre sluzenja.

Нема коментара:

Постави коментар