петак, 9. мај 2014.

Napravite sami grčki jogurt ::


Čini se da u posljednje vrijeme odasvud iskače grčki jogurt.

Kako s polica dućana, tako i po food blogovima. Dugo je kod nas bio samo predmet želje kad bi ga se trebalo dodati u neko jelo i dati mu izvorni štih, a nedostatak se pokušavao nadomjestiti jogurtima koji nisu bili deklarirani kao tekući. No, konačno su i naše mljekare i proizvođači mliječnih proizvoda doživjeli prosvijetljenje i sad ga proizvode svi, sa svime  i od svega, uključiv i mlijeko u prahu. U osnovi, to mlijeko u prahu ne bi trebalo biti pretjerani problem, riječ je o dehidriranom mlijeku, ali priznajem da smo svi već pomalo siti praškova svih vrsta i želimo jogurt od mlijeka koje nije prethodno do srži izmučeno.
Pogotovo to nekako očekujemo od jogurta poput grčkog, koji je daleko gušći i kremastiji od standardnog. 
No, da je sve po pravilima, taj isti bi jogurt morao biti napravljen od ovčjeg ili kozjeg mlijeka, ali da sad ne cjepidlačimo, dobar je i taj od kravljeg, sad kad se konačno pojavio. 
Ovaj je mjesec domaćica "Ajme koliko nas je ...." igrice food blogera, Mateja i blog M's Bakery, a tema koju nam je zadala, jogurt. Ja sam tim povodom odlučila krenuti od početka, napraviti jogurt sama, ovaj put, za promjenu, grčki. 
Neću ovim receptom otkriti toplu vodu, to je samo još jedna varijacija za već poznati recept, kako u kućnim uvjetima napraviti mliječni proizvod, ali od viška glava ne boli, a meni će obzirom na ovomjesečnu temu igrica, dobro doći da ga u većoj količini imam u hladnjaku, kad inspiracija navali. :) 

Sastojci: 

- 1l punomasnog mlijeka (ovčjeg, kozjeg ili kravljeg) - idealno bi bilo domaće svježe mlijeko
- 70 ml punomasnog grčkog jogurta

Trebati ćete i cjedilo i gazu.

Priprema:

Oduzmite od litre mlijeka otprilike jednako mlijeka, koliko ste odvojili i jogurta, pa ih pomiješajte. Ostatak mlijeka stavite kuhati i pričekajte da dostigne točku vrenja i da se na površini počne stvarati korica, pa ugasite i ohladite na otprilike 40°C. U korici koja se stvorila po površini, nožem napravite rupicu i ulijte mješavinu jogurta i mlijeka. Posudu poklopite čistom kuhinjskom krpom, stavite u pećnicu i ostavite u zatvorenoj pećnici s upaljenim svjetlom 16 sati. 
Nakon toga jogurt stavite cijediti u cjedilo prekriveno četverostrukim slojem gaze. Neka se cijedi 4 sata. 
Ocijeđen jogurt premjestite u keramičku ili staklenu posudu i spremite u hladnjak, pa koristite sam ili kao dodatak drugim jelima. Stajati će vam u hladnjaku i nekoliko tjedana.

Нема коментара:

Постави коментар