четвртак, 8. мај 2014.

   USKRŠNJA LEŠNIK TORTA


Sastojci

  •   ZA KORICE 3 PUTA PO:
  •  5 Belanaca
  •  110 g Šećera
  •  1 velika kašika Ulja
  •  150 g Mlevenog lešnika
  •   ŽUTI FIL
  •  15 Žumanaca
  •  320 g Šećera
  •  1 L i 1 dl Mleka
  •  160 g Oštrog brašna
  •  500 g Putera
  •   BRAON FIL
  •  6 Žumanaca
  •  180 g Šećera
  •  180 g Mleka
  •  30 g Oštrog brašna
  •  200 g Crne čokolade (kod mene 70%)
  •  120 g Putera
  •  400 g Mlevenog lešnika

Priprema

  1. 1
    Korice: umutiti belanca, dodati šećer uz stalno mućenje, dodati ulje i na kraju lagano ručno umešati lešnik. Ja pečem na 200*, kalup 26cm.
  2. 2
    Žuti fil: od 320 g šećera odvojiti 5 kašika i pomešati ga sa brašnom. Ostatak šećera umutiti sa žumancima pa spojiti sa provrelim mlekom. Vratiti na ringlu da lagano vri. U to polako muteći dodati brašno, pa ukuvati. Skuvano razliti na tacnu (staklenu, porculansku,..) prekriti celofanom i ostaviti da se dobro ohladi.
  3. 3
    Umutiti puter pa po malo stalno muteći dodavati ohlađenu masu.
  4. 4
    Braon fil: od 180 g šećra odvojiti 2 velike kašike pa pomešati sa brašnom. Ostatak šećera umutiti sa žumancima pa spojiti sa provrelim mlekom. Vratiti na ringlu da lagano provri pa polako stalno mešajući usuti brašno. Skuvati da se zgusne (ja kuvam u keramičkoj šerpici na blagoj ringli, možete na pari, teflonskoj šerpi,...
  5. 5
    Kad je skuvano u vrelo na isključenoj ringli dodati puter, čokoladu i kad se sve sjedini u homogenu masu umešati lešnik. Masu staviti na tacnu i dobro prekriti celofanom. Ostaviti da se dobrbro ohladi.
  6. 6
    Koricu premazati tankim slojem žutog fila pa uzeti deo braon  fila, napraviti tanki rolatić pa ga postaviti u krug po ivici korice. Špricom naneti krug iste debljine žutog fila, zatim opet braon pa žuti,...Kad je složeno premazati tankim slojem žutog fila i staviti drugu koricu.
  7. 7
    Drugu koricu premazati tanko žutim filom pa sada u krug prvo staviti špricom žuti fil pa staviti braon rolatić,.....složeno tanko premazati žutim filom i staviti teću koricu. Toru premazati žutim filom ili preliti čokoladom ili šlagom, kako želite. Ja sam premazala žutim filom, a od gore žuti fil sa dodatkom boje za kolače.
  8. 8
    NAPOMENA
    Kada kuvam fil u koji ide brašno, uvek u njega stavim deo šećera. Lagano ga sipam u provrelu tečnost i nikad se ne stvore grudvice. Postupak je jednostavniji, tako radim decenijama. Probajte.

Нема коментара:

Постави коментар