понедељак, 12. мај 2014.

lagano i brzo....

ĆUFTE


Sastojci i Priprema:
Mljeveno meso,so,vegeta,biber,kašika začina za ćufte,jaje,prašak za pecivo,velika čaša kisele vode.
Sve sastojke zamjesiti, napraviti pljeske i peći!
Gotove ćufte preliti vrhnjem za kuhanje. 

Varivo s mesnim okruglicama                            


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Mljeveno meso staviti u dublju zdjelu,pa dodati jaje ,nasjeckan bijeli luk ,posoliti i pobiberiti  ,zatim dodati 2 kašike ulja i brašna da to sve lijepo poveže(1-2 kašike).Smjesu izraditi rukom i pokriti folijom i ostaviti da malo odstoji.
  2. 2
    Prasu (poriluk)oprati i isjeći na krupnije komade.Isto uraditi i sa mrkvom i celerom.Sve staviti u nauljenu šerpu i neka se dinsta na laganoj vatri.Krompir oguliti i isjeći na kocke i njega dodati u šerpu ,malo posoliti ,dodati i jednu kašiku vegete.Nekoliko minuta dinstati lagano miješajući da se povrće ne uhvati za dno šerpe ,pa sve podliti sa vodom .Neka vode bude dva prsta iznad krompira.Sve to sada ostaviti da kuha na laganoj vatri.
  3. 3
    Od pripremljene smjese pravimo male okruglice ,otprilike jedan zalogaj svaka,uvaljamo ih u brašno i pržimo u tavi na malo ulja.Stalno ih okrećući pržimo dok ne porumene,pa im dodamo jednu kašiku brašna i jednu kašiku crvene slatke paprike.Sve još malo propržimo ,ali pazeći da crvena paprika ne izgori i sadržaj tave onako vruć istresemo u šerpu sa krompirom.
  4. 4
    Lagano promiješamo pa dodamo šaku isječenog bosiljka i jednu kašiku paradajz pirea i kuhamo još malo ,otprilike 10 minuta.Probamo da li je sve kuhano i dobro začinjeno pa jelo završimo po želji.Ako treba još vode ili začina to odredite sami po potrebi.
  5.   

Tulumbe

Tulumbe by me

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za dobre tulumbe je veoma važna dobra agda (šećerni sirup).Ona treba da bude jaka ,gusta i hladna.Ja je kuham naveče ,a tulumbe pravim slijedećeg dana.
  2. 2
    Agdu kuham u dubokoj šerpi.U šerpu naspem šećer i vode dva prsta iznad šećera.U to dodam još i četiri koluta limuna i kada zavri kuham 10 minuta.Agdu sklonim sa ringle i ostavim da se ohladi.
  3. 3
    Pomiješati u šerpi mlijeko,vodu i maslac.Još dodati i prstohvat soli i dvije kašikice šećera.Kada to prokuha skinuti sa ringle i u to umiješati brašno sa praškom za pecivo.Snažno miješati da se sve sjedini i nestanu grudvice.Ostaviti da se hladi 15 minuta.Povremeno promiješati.
  4. 4
    Sada u to dodajemo jaje jedno po jedno neprestano miješajući ,najbolje drvenom kašikom,dok smjesa ne postane glatka.Njome punimo špricu za istiskanje tulumbi.
  5. 5
    U šerpu sa debelim dnom naspemo ulje i zagrijemo ga(moja ringla ide do 9).Kada je ulje vruće smanjimo temp.(ja sam na 7) i počinjemo pržiti tulumbe.Polako ih istiskamo direktno u šerpu i nožem ih lagano spuštamo u ulje.U moju šerpu je stalo 6 komada veličine oko 10 cm.Odmah punimo špricu novim tijestom.
  6. 6
    Dok se prže tulumbe se same okreću u ulju i kada su fino porumenile vadimo ih direktno iz ulja u agdu.Odmah istiskamo novu turu u ulje i ponovo punimo špricu.Vadimo one tulumbe iz agde i redamo ih u tepsije jednu do druge,a one iz ulja u agdu i tako ponavljamo dok ima tijesta.
  7. 7
    Tako pripremljene tulumbe bi trebale da popiju skoro svu agdu i da budu fino sočne.Nije potrebno da ih se preliva i ako je ostalo agde u šerpi. 

Težačka pogača 

Težačka pogača

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za tijesto pomiješati suhe sastojke ,dodati ulje i mlakom vodom zakuhati glatko tijesto .Pokriti ga prozirnom folijom i ostaviti da odmori 30 minuta.
  2. 2
    U međuvremenu isjeckati luk i dinstati ga na jačoj vatri zajedno sa suhom pekom i mljevenim mesom.Kratko pržiti, samo da meso promijeni boju i skinuti sa ringle.Posoliti i dodati kašikicu vegete i biber.
  3. 3
    Tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu .
  4. 4
    Valjkom ili oklagijom ga razvući što tanje.
  5. 5
    Razvučeno tijesto prebacimo preko tepsije kao na slici i polijemo ga kajmakom i pripremljenim mesom.
  6. 6
    Sada preklopimo sa jedne pa sa druge strane i opet ponovimo sa nadjevima od mesa i kajmaka.
  7. 7
    Još jednom prebacimo tijesto pa pospemo nadjevima i završimo tako da kraj koji nam je ostao fino povučemo i prekrijemo cijelu pogaču.
  8. 8
    Pogaču fino oblikujemo rukama i premažemo je kajmakom.Pečemo je u prethodno zagrijanoj rerni n a 200 stepeni oko 25 do 30 minuta.
  9. 9
    Napomena,pošto sam u koracima zaboravila napisati da za mliječni nadjev u dubljoj zdjelici pomiješate kajmak i vrhnje za kuhanje .

Gusta čorba sa krompirom i piletinom                            

Sastojci

  •  1kg krompira
  •  500g piletine(bataci ili prsa)
  •  200g mrkve
  •   celera po želji
  •  1glavica crvenog luka
  •  1 kašika maslaca
  •  1 čajna kašikica brašna
  •  jedno žumance
  •  2kašike vrhnja bilo domaćeg ,bilo za kuhanje
  •   ulje,biber so i kašika vegete

Priprema

  1. 1
    Piletinu skuhati uz dodatak soli ,bibera i vegete.Kada je temeljac skuhan izvaditi meso da se malo ohladi da bi ga mogli istrgat na komadiće.
  2. 2
    U međuvremenu u drugom loncu dinstati isjeckani crveni luk ,mrkvu i po želji celer.Posoliti i pustiti da povrće omekša.
  3. 3
    Krompir oguliti i izrezati na tanke ploške.Ubaciti u lonac i zaliti pripremljenim pilećim temeljcom.Ako nije dovoljno dodati još vruće vode.Pustiti da se čorba skuha.
  4. 4
    Začinima dotjerati ukus ,još dodati i meso iz temeljca.
  5. 5
    U tavici istopiti kašiku maslaca i na tome popržiti brašno.Gotovu zapršku istresti u čorbu.Neka kuha još desetak minuta i čorbu skidamo sa ringle.
  6. 6
    Žumance umutimo sa vrhnjem i lagano sipamo u lonac sa čorbom i time je čorba gotova.

Нема коментара:

Постави коментар