понедељак, 05. мај 2014.

Kroasani...

  Najbolji Krosani(orginalni)

Sastojci

  •  20gr germe(svjeze)
  •  3 kasike ulja
  •  2dl mljeka
  •  1dl vode
  •  1kasika soli
  •  1kasikica secera
  •  400-500gr brasna( dodavati po potrebi)
  •  100gr maslaca
  •  1 jaje za premazati

Priprema

  1. 1
    U vodu razmutiti germu i dodati kasikicu sećera.
    U veću posudu usuti toplo mljeko,ulje,sol,pa dodati nadoslu germu.
    Brasno dodavati pomalo mozda vam nece trebati svih 500gr.Zamjesiti glatko tjesto i ostaviti oko sat vremena na toplom da nadođe.
  2. 2
    Kad je nadoslo tjesto istresti ga na pobrasnjenu podlogu i podjeliti na 8 loptica(oko prilike u mene je bilo 85-90gr u svakoj).Razvaljati krugove veličine manjeg tanjira.Na svaki krug stavljati pomalo omeksalog maslaca,osim na zadnju.
  3. 3 Najbolji Krosani(orginalni)-priprema
    Kad smo sve krugove poslagali sad razvaljati jedan veliki krug  sto moze tanji.Ako cete raditi manje kroasane isjeci na 32 jednaka dijela,ili ako cete vece na 16 djelova.
  4. 4
    Uzeti jedan dio pa na vrhu zarezati sa nozem i prema vani uviti i tako nastaviti motati kroasane istezuci prednji dio.Zatim ih lagano saviti prema unutra.Tako uraditi i sa ostalim kroasanima i ostaviti jos da nadođu na toplom oko 30-60min.
  5. 5
    Kad su nadosli premazati ih razmućenim jajetom i posuti po zelji susamom,sećerom.
    Peci ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 250C oko 15 min dok porumene.

 Najmekše kiflice

Sastojci

  •  5oo gr ostrog brasna
  •  400 gr mekog brasna
  •  1 kocka (40 gr.) kvasca
  •  2,5 dl vode
  •  2,5 dl mleka
  •  1 dl ulja
  •  2 kasike secera
  •  2 kasicice soli
  •  oko 100 gr mlecnog margarina za mazanje
  •  za premaz jaje, susam, laneno seme

Priprema

  1. 1 Najmekse kiflice - spremne za pecenje
    U toplo mleko staviti kasicicu secera, kasicicu brasna, izdrobiti kvasac i ostaviti da zapeni.

    Posebno pomesati obe vrste brasna, so, šećer, pa u polovinu od te kolicine dodati aktivirani kvasac, smlacenu vodu i ulje, dobro izjednaciti varjacom i ostaviti da odstoji 20-ak minuta, da krene.
    U to postepeno dodavati ostatak brasna dok se sve ne utrosi, dobro izraditi dok se ne dobije fina, glatka masa.

    Testo odmah podeliti na cetiri jufke. Svaku jufku jos malo uvaljati u brasno, izmesiti i ostaviti da malo stoji, taman dok se zavrsi sa poslednjom jufkom ona prva vec moze da se sece i prave kifle.
    Svaku jufku razvuci u krug da bude debljine pola centimetra, seci na 8 delova, pa na svaki trokut staviti pola kasicice mlecnog margarina ili neki drugi nadev. Motati kiflice i stavljati na pleh oblozen peki-papirom.

    Ostaviti ih da kisnu u plehu oko 45 minuta. Pre pecenja premazati jajetom, obavezno jos malo posoliti i posuti susamom ili lanenim semenom.
    Peci u rerni na 200 stepeni. 

  Kroasani

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, sa kasicicom secera i brasna, ostaviti da nadodje.
  2. 2
    Od brasna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo.
  3. 3 Kroasani – priprema 1.
    Podeliti na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati margarinom i redjati po 8 kora jednu preko druge (poslednju koru ne premazivati), slika 1 .
  4. 4
    Tako dobijamo na dva mesta po 8 kora, pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 20 minuta.
  5. 5 Kroasani – priprema 2.
    Rastanjiti prvo jednu “hrpicu” od 8 kora u veliku okruglu koru i podeliti najpre na 4 dela, a svaku cetvrtinu jos na 5-6, da dobijemo 20-24 trouglica, slika 2 .
  6. 6
    Na svaki trouglic staviti po parcence sunke i fil od sira i belanceta, pa zaviti kiflicu, i poredjati na podmazan pleh od pecnice.
  7. 7
    Razviti i drugu “hrpicu” od 8 kora u veliki krug, i isto podeliti na 20 kiflica.
  8. 8
    Kiflice pokriti platnenom salvetom i ostaviti da odmaraju 1 sat.
  9. 9
    Premazati umucenim jajetom, posuti susamom ili kimom i peci u prethodno zagrejanoj pecnici 20-tak minuta na 220 C. dok fino ne porumene.

Нема коментара:

Постави коментар