субота, 31. мај 2014.

da se ne zagubi recept....

      Naduvana pita

Kad sam videla ove trouglove, pomislila sam da postoji neka caka u receptu ili u načinu na koji se motaju pa je svaki tako naduvan. Uzela sam recept i ispostavilo se da nema nikakve cake , prosto se naduvaju i tako i ostanu i kad se ohlade.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za premaz prokuvajte vodu i ulje sa solju i kad sklonite sa vatre umešajte i prašak za pecivo.
  2. 2
    Za fil umutite jaja (može i mikserom) pa dodajte ostale sastojke i izmešajte. Ako vam je sir neslan , dodajte i malo soli.
  3. 3
    Svaku koru delite na pola , tako da će te od jedne kore dobiti dva trougla.
  4. 4
    Koru premažete prokuvanom vodom i uljem , podelite je na pola po širini, tu polovinu preklopite na pola pa nanesete fil, ponovo preklopite na pola i malo premažete vodom i uljem i uvijate u trougao. Po želji ,nakon što po drugi put preklopite koru možete staviti (na početku kore samo) parče nekog sira koji se neće rastopiti dok se pita peče ili parče salame, viršle i sl. sa malo origana i kečapa pa onda uviti u trougao.
  5. 5
    Ako vam preostane fila izmešajte ga sa ostatkom ulja i vode pa premažite trouglove odozgo.
  6. 6 Pita motana u oblik trougla (kao baklava).

Strudla s makom


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U vecu ciniju prosejati brasno, dodati naseceni puter i dobro sjediniti brasno i puter.Dodati jaje,kvasac koji je rastvoren u mleku,secer i so.Sve dobro sjediniti i napraviti glatko testo.Testo podeliti na tri dela(ja svaki deo vazem da bi bili iste tezine).Svaki deo jos malo premesiti,malo ih rastanjiti,staviti na tacnu,pokriti plasticnom folim,i testo staviti i frizider da se hladi oko pola sata.
  2. 2 Strudla od maka
    Testo izvaditi iz frizidera.Razviti testo u obliku pravougaonika a debljina dobijene kore neka bude tri do cetiri mm.Testo je vrlo podatno za razvijanje,radna povrsina moze da se samo vrlo malo pospe brasnom ali uglavnom testo se ne lepi i lako se razvija.

  3. 3 Strudla od maka
    Ohladjeni fil podeliti na tri jednaka dela,pa svaku razvijeni deo premazati filom ostavljajuci oko jedan cm.od ivica ne namazan.Na duzoj strani pravougaonika prebaciti prema unutra ivice testa(oko jedan cm.)a onda kracom stranom uvijati testo da se obrazuje rolat.Sirina strudle je ista kao sirina tepsije iz rerne,znaci strudla se ne stavlja po duzini u tepsiju vec po sirini.Kada su sve tri strudle razvijene i nafilovane viljuskom izbockati strudle po gornjoj povrsini i sa strana.Ostaviti testo da se odmara oko 15 - 20 min.Zatim premazati testo zumancetom,opet ga ostaviti oko 15 min da se odmara,ponovo ga premazati zumancetom.Posle jedno deset min.premazati testo belancetom.Sada testo ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi.
  4. 4 Strudla od maka
    Za fil od maka staviti mleko da se kuva,u vrelo mleko dodati suvo grozdje i secer.pa kada mleko pocne da vri dodati mak,prezlu,koru jednog limuna i vanila secer.Sve to dobro sjediniti,kuvati minut - dva na sporetu uz stalno mesanje.Skinuti sa vatre i fil potpuno ohladiti.

  5. 5
    Ugrejati rernu na 170C i peci strudlu 30-35 min.Strudlu potpuno ohladiti pa seci na tanke snite.

Нема коментара:

Постави коментар