недеља, 11. мај 2014.

burek...

      Orginalni burek iz pekare

Burek orginalni. Popularni burek treba da je mastan, bogat sa nadevom i da je slojevit. Nadev i mast nije na odmet.

Sastojci

  •   na 1 kg glatkog brasna ide
  •   30 gr soli
  •   1/2 litre hladne vode ( plus jos vrlo malo vode )
  •   za jedan burek treba 4 loptice svaka ( 200 -220 gr )
  •   za nadev pomesan sir i kiselo vrhnje
  •   ili nadev po zelji
  •  i jos: mast sobne temperature ( ko krem za ruke )
  •   ulje pomesano sa masti

Priprema

  1. 1
    Umesiti testo od soli brasna i vode, da ne bude ni pretvrdo a ni mekano, treba da bude elasticno. Za dva bureka otprilike oko 1 do 1.5 kg
  2. 2
    Izvaditi testo na radnu povrsinu i jos mesiti, sto duze to bolje ( u ovom testu nema kvasca i zato treba duze mesiti da se razbije gluten u pekarama ruke zamenjiva masina a ako je brasno lose moze se dodati vrlo malo sirceta u brasno ) i ostaviti da se odmori oko 20 minuta. Premesiti i mesiti par puta i ponovo ostaviti da se odmori.
  3. 3
    Podeliti na loptice 200 - 220 gr, svaka loptica.
     Za jedan burek treba 4 loptice po 200 do 220 gr. Ovisno od velicine bureka.
  4. 4
    Loptice svaku posebno valjati sakom u krug ( izvirkati, mesiti ) oblikovati u lopticu. Svaku nauljiti uljem i omeksalom masti ( spuno masnoce ). Nek se odmaraju na toplom 1 sat a jos bolje duze vreme.
     Poredjati loptice u okrugli pleh za burek.
  5. 5
    Uzeti jufke stisnuti sakama po dve jednu na drugu i pricekati 10-tak minuta.
  6. 6
    Uzeti jednu stisnutu jufkicu pa je istapkati rukama ( u krug sa rukama je rastanjiti pre nego sto je bacamo o sto i u vazduh kako to cine pravi majtori ) i svaki put namastimo dobro radlu podlogu pre rastanjivanja svake jufke. ( znaci cela radna povrsina treba da je namascenja a posebno onaj deo hte se sa rukama rastanjiva jufka pre bacanja, staviti podosta masti )
  7. 7
    Uzeti prvu jufku, i staviti je na namascenu povrsinu,tanjiti rukama u krug, pa je uzeti rukama i bacati/podizati u vazduh i tanjiti kao to cine majstori u pekarama. Na rastanjeno testo baciti rukom jos vrlo malo masnoce po zelji, pa preklopiti sa svi strana.  Ostaviti sa strane i na isti nacin rastanjiti drugu jufku i sada onu preklopljenu jufku koju smo ostavili sa strane ( 1 ) staviti na sredinu razvucene ( 2 jufke ), poprskati sa vrlo malo masnoce, preklopiti sa cetiri strane slobodne krajeve razvucene druge jufke, tako da pokriva ( 1 slozenu jufku ), pogledaj sliku. Opet ostaviti sa strane a u medjuvremenu, namastiti ponovo radnu podlogu ( staviti tolko masti koliko je velicina jufke, podosta masti ), na taj deo sto smo dobro namastili staviti trecu jufku pa ju dobro sa rukama u krug rastanjiti, pa je na isti nacin rastanjiti ili kako vama odgovara da je rastanjite, poprskati sa vrlo malo masnoce. A sada uzeti slozeno testo koje smo ostavili sa strane ( 1i 2 jufka ) i staviti na sredinu trece razvucene jufke. Na sredisnji deo de smo stavili one dve slozene jufke sto su bile sa strane staviti ( po celoj povrsini ) nadeva ( puna veca saka ili 2 manje ), a potom preklopiti slobodne krajeve trece razvucene jufke, tako da prekriva unutrasnje fil i unutrasnje ( prvu i drugu slozenu jufku ), ostaviti sa strane, ponoviti postupak sa 4 jufkom i na nju u sredinu staviti slozene jufke koje su sa strane ( 1, 2, 3 ), a sada mozete ponovo da stavite nadeva na sredinu, a nemorate ako nemate dovoljno nadeva. Puno bolji burek je sa dvaputa nadevanju nadevom, pa opet preklopiti istim postupkom.
  8. 8
    Slopljen burek staviti u nauljenu tepsiju za burek. Peci u zagrejanoj rerni na 235 stepeni oko 30 minuta ili dok dobro ne porumeni.Peceni burek preokrenuti na suprotnu stranu ( strana na kome se peko ) seci .
  9. 9
    Savet ! Bitno je da testo se odmara na toplom mestu ( da bi brze  omeksalo ). Pored neke peci ili neka stoji par sati na sobnoj. Bitno je istapkati malo rastanjene jufke prije razvlacenja/bacanja. Sam rec govoru burek da je mastan, znaci treba dosta masti/ulja, radna podloga treba da je namascena i sa nauljenim rukama raditi.  Ako prvi put neuspe netreba odustati jer bez ucenja nema ni zanata. Pravi majstori za burek ucili su se kod kuce kako bi znali napraviti orginalni burek. Drugi ili treci put davaju odlican rezultat.  kada je pecen uvek treba okrenuti na opacke i tako se sece.
  10. 10
    Savet. Sobna temperatura treba da bude 20 stepeni kada se pravi burek. Raditi celo vreme namascenim rukama na namascenoj radnoj povrsini.

Još slika


   
   
    
   


           Burek kao iz pekare

Bas kako treba da bude jedan  popularni burek. Ovaj burek je sa gotovim korama a jaja i pecivo pomaze u toku pecenja da se  sredina formira kao kod pravog bureka. 

Sastojci

  •   500 gr kore za burek, pite, strudle
  •   200 gr feta sira ( izmrviti )
  •   200 gr kiselog vrhnja
  •   195 - 200 ml ulja
  •   100 ml vode
  •   1 ravna zlicica soli
  •   1 ravna zlicica peciva praska
  •   2 jaja
  •   ulje ili mast za premazati kalup

Priprema

  1. 1
    Ukopcati pecnicu da se zagreje na 200 stepeni.
  2. 2
    Podmazati sa dosta masnoce ( mast ili ulje ) okrugli kalup za burek.
  3. 3
    U odgovarajucu posudu sjediniti usitnjeni sir i kiselo vrhnje. Netreba soliti jer feta sir je dovoljno slan. Ostaviti sa strane. Ako koristite svezi sir, posolite ga.
  4. 4
    U posebnu posudu sjediniti 195 - 200 ml ulja ( 2 dl ), 100 ml vode, 1 ravnu cajnu zlicicu praska za pecivo, 1 ravnu cajnu zlicicu soli, 2 jaja, dobro promesat da se sastojci sjedine. Ostaviti sa strane
  5. 5
    Uzeti jednu koru i obloziti kalup kako slika prikazuje, poprskat sa par kapi ulja, pa preko nje druga kora. Treba da vire preko stranica kalupa.
  6. 6
    Uzeti 3 kore i svaku posebno naguzvati kao harmoniku i staviti jednu do druge u krug, pa ih sa tecnosti natopiti, ( sa rukom navlaziti ih podjednako, treba da su sve pomesane sa mesavinom vode i ulja, proverite ).
  7. 7
    Preko navlazeni kora rasporediti polovinu nadeva od sira.
  8. 8
    Preko sira naguzvamo 2 kore, navlazimo ih, ostatak sira. pa opet 3 kore naguzvane, navlaziti ih. Naguzvane i navlazene kore prekriti sa stranicama kora koji vire preko stranica kalupa. Oblikovati burek i preliti sa ostatkom tecnosti.
  9. 9
    Burek peci ca 40 - 45 minuta.

   Burek sa mesom bez kora


Sastojci

  •   500 gr mlevenog mesa po izboru
  •   2 glavice crna luka
  •   100 ml ulja
  •   4 jaja
  •   2 dl jogurta
  •   zacin
  •   biber
  •   sol
  •   14 zlica brasna
  •   1 kesica praska za pecivo

Priprema

  1. 1
    Luk sitno iseckati i dinsatti na malo ulja dok ne postakli, pa dodati mleveno meso, zacin, sol, biber i umucena zumanca, izmesati pa ukloniti sa vatre da se malo ohladi.
  2. 2
    U ohladjeno dodati jogurt, ostatak ulja, brasno sa praskom za pecivo, sneg od bjelanka. Lagano promesati i sipati u jednu manju tepsiju ili djuvecaru koju smo prethodno nauljili i posuli brasnom.
  3. 3
    Peci na 220 stupnjeva 20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 200 stupnjeva i peci jos 10 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар