субота, 19. април 2014.

u poseti...Duka11

 Crnac

Sastojci

Priprema

  1. 1 Crnac 
    Izmiksajte jaja s šećerom,dodajte vrhnje,ulje brašno,lješnjake,kakao i prašak za pecivo.
    Sipajte u dubok manji pleh(30*20 cm) obložen pek papirom i pecite  na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta.
  2. 2 Crnac
    Na ohlađeni kolač stavite čokoladnu glazuru i posipajte šarenim mrvicama.

    Kuglice od mljevenog mesa


Sastojci

Priprema

  1. 1 kuglice od mljevenog mesa
    Luk isjeckaj pa ga poprži na malo ulja.U meso dodati;poprženi luk,češnjak,vegetu,papriku,papar,naribanu mrkvu,brašno i jaje.Rižu oprati pa prokuhati malo,te dodati u meso.Zamijesiti.
  2. 2  
    Raditi kuglice veličine ping pong loptice.Zagrijati vodu ,te polako ubaciti kuglice i kuhati ih na laganoj vatri 15 minuta.
  3. 3 kuglice od mljevenog mesa 
    Izvaditi kuglice iz vode,staviti ih u posudu za pečenje,prelijati preljevom(pomiješati vrhnje,jaja i ribani sir).Peci na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.
  4. 4 kuglice od mljevenog mesa
    Voda u kojoj su se kuhale kuglice može se iskoristiti za juhu,dodati malo tjestenine i zapršku i juha je gotova.
  5. 5 kuglice od mljevenog mesa
    Poslužiti uz salatu po želji  i neki prilog.

     NOVE SNICLE...                           

Kod pohanja šnicle su mi uvijek bile suhe...Dok mi svekrva nije otkrila svoju tajnu pohanja....

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Šnicle nareži,istuci batom pa ih posoli i povegeti.U 3 posude pripremi;brašno,izmućkana jaja i krušne mrvice.Uvaljaj meso te ga slaži u tepsiju na pek -papir.Polij s malo ulja i ispeci u pećnici.
  2. 2  
    Kad je meso pečeno stavi ga u posudu s dubljim dnom,zalij s oko 1 dcl čiste bistre juhe i pokrij poklopcem.Stavi da juha zavri ,i kuhaj oko 5 minuta dok se ne ispari sva juha u posudi.
  3. 3  
    Meso će vam biti jako mekano i prhko,a ujedno neće izgubiti koricu i okus od pohanja.Poslužite uz prilog po želji;npr.pire od krumpira.
  4. Košarice od mljevenog mesa

Sastojci

Priprema

    košarice od mljevenog mesa

  1. Napravimo nadjev od ribane mozarelle(ili izmrvljenog feta)sira,slatkog vrhnja i 2 jaja. Obje kombinacije sam isprobala i obje su dobre(mogla bi se staviti i gauda,a slatko vrhnje zamijeniti kiselim ali čvrstim da nebude prerijetka smjesa)
  2. 2 košarice od mljevenog mesa
    Umiješamo jednoličnu smjesu od sitno sjeckanog luka,mljevenog mesa,kopra,krušnih mrvica,2 jaja,sitno sjeckanog peršina,soli,papra i malo vegete.
  3. 3  košarice od mljevenog mesa
    Od ove smjese napravimo 8  okruglica i u svakoj napravimo udubljenje.Stavimo u tepsiju premazanu uljem i pečemo oko 30 minuta na 220 stupnjeva.
  4. 4 košarice od mljevenog mesa
    Izvadimo iz pećnice pa udubljenja napunimo s pripremljenim nadjevom i vratimo u pećnicu  na još 10 minuta na istoj temperaturi.
  5. 5 košarice od mljevenog mesa 
    Pečene poslužimo uz prilog po želji;krumpir,rižu ili slično.

    kravlje šare


Sastojci

Priprema

  1. 1 kravlje šare
    Za tijesto mikserom izmiješaj margarin,šećer i bourbon vanilin šećer s malo soli,pa dodavaj 1 po 1 jaje.Zatim dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.2/3 tijesta stavite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom.
  2. 2 kravlje šare
    U preostalu smjesu dodaj čokoladu u prahu ili instant kakao prašak i mlijeko pa izmiksaj.Rasporedite tamnu smjesu po svijetlom tako da dobijete kravlje šare.Pecite na 180 stupnjeva,veličina tepsije je 32*24 cm, oko 20-25 minuta.
  3. 3 kravlje šare 
    Ohlađeni biskvit prerežite.
  4. 4 kravlje šare
    Za kremu odvojite malo mlijeka pa ga pomiješajte s pudingom i šećerom,ostatak mješavine mlijeka i slatkoga vrhnja stavite kuhati.Karamele odmotajte te ih cijele stavite u mlijeko i neprestano miješajte dok se ne otope,a mlijeko i vrhnje  ne prokuhaju.Kada provri umiješaj puding i skuhaj kremu.
  5. 5
    Želatinu pripremi prema uputama na omotu i otopi pa umiješaj u vrući puding.
  6. 6 kravlje šare 
    U tepsiju stavi polovicu tijesta,gore izlij toplu kremu i prekrij drugom polovicom tijesta.Ohladi i posluži,izrezano na ploške po želji.

      Laurin kolač


Sastojci

Priprema

  1. 1 Laurin kolač
    U jednoj posudi pomiješaju se nasjeckane jabuke i orasi sa šećerom,vanilin šećerom i grožđicama.Ostaviti da odstoji 20 minuta.Tada izmiksati jaja i ulje.Dodati smjesu s jabukama,brašno,prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  2. 2 Laurin kolač 
    Kolač se peče na 180 stupnjeva oko 45 minuta.Po želji ga prelijte čokoladnom glazurom

       Belvedere šnite


Sastojci

Priprema

  1. 1 Belvedere šnite
    Čokoladu otopimo i stavimo na hlađenje .Prvo izmiksati margarin s šećerom u prahu,pa dodavati 1 po 1 žutanjak.Zatim dodamo brašno,lješnjake i kristalni šećer s vanilin šećerom.Pri kraju umiješamo čokoladu koja ne smije biti prevruća.Od bjeljanjaka i soli napravimo čvrsti snijeg te ga umiješamo na samome kraju.
  2. 2 Belvedere šnite  
    Pečemo na 200 stupnjeva oko 20 minuta.Za glazuru izmiješamo glatko šećer u prahu s rumom i prelijemo preko vrućega kolača.
  3. Kada se kolač ohladi a glazura stvrdne-narežemo šnite i poslužimo.

                                 Pijana crnkinja ;)


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pomesati sve sastojke za biskvit, pa mutiti mikserom par minuta. Smesu sipati u pleh (velicine 30x20) i peci u rerni na 180 stepeni. Kada se biskvit prohladi, horizontalno ga preseci na dva dela.

    Dok se pece biskvit, skuvati puding od cokolade u 4 dl zasladjenog mleka. Donju koru premazati prohladjenim pudingom, pa po njemu rasporediti ocedjene visnje koje smo poprskali sa nekoliko kasika visnjevace. Poklopiti gornjom korom, malo pritisnuti rukama da se izravna a onda staviti cokoladnu glazuru.

    Za glazuru otopiti na tihoj vatri sve sastojke, pa kada se prohladi i pocne da se zgusnjava, preliti preko kolaca.

Prešani kolač  

Sastojci

Priprema

  1. 1  Prešani kolač
    Ispeku se 4 tanka biskvita u veličini hostije (oko 30*40 cm).Osnova za biskvit su jaja,šećer i brašno.Ispeku se 2 žuta biskvita.U crveni biskvit se umiješa pola ekstrata od jagode prije pečenja,a u smeđi biskvit kakao.Biskviti se ispeku odvojeno i ohlade.
  2. 2 Prešani kolač
    Za preljev se prokuha smjesa šećera,vode ,ruma i soka od naranđe i limuna.Ohladiti.Tada na poslužavnik slagati biskvite jedan na drugi.Žuti biskvit natopiti preljevom,premazati marmeladom,staviti crveni biskvit,preljev,marmelada,tamni biskvit,preljev,marmelada,žuti biskvit.Na gornji sloj staviti papir,dasku(ili nešto tvrdo-ravno)i gore staviti pun sanduk mineralne vode na 24 sata da se preša.
  3. 3 Prešani kolač
    Drugi dan skuha se krema od pudinga i mlijeka,ohladiti.Izmiksati šećer s margarinom i dodati ohlađenu puding kremu.Na kraju umiješati ostatak ekstrata od jagode.Kremu premazati preko ohlađenoga prešanoga kolača.Ukrasiti čokoladnom glazurom ako radite kolač.....ili šlagom ako se radi kao torta.

    Varivo s krumpirom i mljevenim mesom


Sastojci

Priprema

  1. 1 Varivo s krumpirom i mljevenim mesom
    Krumpir,mrkvu i češnjak očistite i ogulite.Krumpir narežite na kockice,mrkvu  na ploške(naribati) a češnjak nasjeckajte.Poriluk prerežite po dužini,operite ga ,očistite i narežite.
  2. 2 Varivo s krumpirom i mljevenim mesom 
    Mljeveno meso popržite u loncu na ulju ili masti.Kad se zaprži dodajte povrće.Kratko pržite ,pa zalijte temeljcem.Ostavite da lagano vrije oko pola sata.
  3. 3 Varivo s krumpirom i mljevenim mesom
    Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje i dobro začinite s soli ,paprom,vegetom i na kraju s dosta muškatnoga oraščića koji će dati poseban okus ovom varivu punom mesa i povrća.

      burek"toni"


Sastojci

Priprema

  1. 1 burek
    Luk nasjeckati što je moguće sitnije.Pa ga pomiješati s mljevenim mesom i malo papra.
  2. 2 burek
    U namaštenu tepsiju stavljati po 1 ipol mlinac tj.koru-pa pokapati s par kapi otopljene masti.Ako je meso masno ne treba stavljati mast.Tada se po cijeloj kori rasporede male hrpice mesa ali ne prepuno i tako napraviti 4 reda.
  3. 3 burek 
    Završiti s mlincima,gore polijati s radenskom ali tek toliko da se namoči gornji mlinac(oko 4-5 velikih žlica)
  4. 4 burek
    Staviti peći na 200 stupnjeva i nakon otprilike 15-20 minuta kad porumeni zalijati s preljevom.Za preljev se stavi kuhati 1-2 dcl vode s malom žličicom soli i prije samoga vrenja makne s vatre i time se zalije burek.
  5. 5 burek 
    Nastaviti peći dok voda ne ispari.Kad ispari burek je gotov.Može se raditi i pita s mesom i krumpirom-tada se stavlja red mesa,red krumpira izrezanog na sitne kockice.

  Mesne okruglice u umaku od kiseloga mlijeka


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Komade kruha potopite u mlijeku,a zatim ocijedimo višak mlijeka.Kocku za juhu skuhajte s vodom.A sitno sjeckani luk popržimo na ulju.Kad se ohladi dodamo mu mljeveno meso,omekšali kruh,sitno narezani peršin,sol,papar,vegetu i 1 jaje.Zamjesimo smjesu.
  2. 2 Mesne okruglice u umaku od kiseloga mlijeka
    Od smjese nauljenim rukama oblikujemo kuglice veličine oraha,uvaljamo ih u krušne mrvice pa ih ispržimo na vrućem ulju sa svih strana da dobiju lijepu koricu(ne treba ih do kraja jer će se još kuhati oko pola sata) .Kad su zapečene izvadimo ih na tanjur.
  3. 3 Mesne okruglice u umaku od kiseloga mlijeka  
    Na masnoći od pečenja-popržimo žlicu brašna ,dodamo juhu i kiselo mlijeko.Dodamo i začine,peršin i češnjak.Vratimo kuglice pa kuhamo još 20-tak minuta na tihoj vatri.
  4. 4 Mesne okruglice u umaku od kiseloga mlijeka
    Poslužimo uz tjesteninu ili prilog po želji.

                                 Pita s jajima


Sastojci

Priprema

  1. 1 Pita s jajima
    Zamijesiti tijesto od brašna,maslaca, soli i vode pa ga staviti u frižider.Skuhati 2-3 krumpira(ja sam ih narezala na šnitice da se prije skuhaju).Špek i začinsko bilje sitno nasjeckati.U kalup (ja koristila okrugli promjera 30 cm)a može i pravokutni staviti pek papir i razvaljati 2/3 tijesta tako da rubovi budu podignuti oko 2 cm.
  2. 2 Pita s jajima 
    Po tijestu rasporediti špek,kuhani krumpir,začiniti.
  3. 3 
    Na pitu tada razbiti oko 6-8 cijelih jaja.
  4. 4 Pita s jajima
    Preostala jaja izmiješati s mlijekom ,pa tom mješavinom zalijati pitu.Paziti da se ona cijela jaja ne razbiju već moraju ostati cijela.
  5. 5 Pita s jajima 
    Od ostatka tijesta kojeg razvaljamo tanko kao i 1 dio tijesta narežemo široke trake oko 1,5 cm i stavimo ih preko pite tako da napravimo rešetku.Premažemo s razmućenim žumanjkom s malo vode.
  6. 6 Pita s jajima 
    Pečemo oko 12 minuta na 200 stupnjeva, i onda još oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
  7. SUZA SA ORASIMA       

Sastojci

Priprema

  1. 1 Suza s orasima
    Odvojite žumanjke od bjeljanjaka. Stucite čvrsti snijeg od bjeljanaca.Žumanjke istucite s šećerom u prahu pa dodajte kakao,brašno i prašak za pecivo.Zatim u smjesu lagano umiješajte snijeg od bjeljanjaka.
  2. 2 Suza s orasima
    Tijesto izlijte u veliku tepsiju od električne pećnice  koju ste predhodno obložili pek-papirom i pecite 15 minuta na 170 stupnjeva(pazite da vam ne bude predugo u pećnici i da vam ne bude suh )..Nakon pečenja oprezno uklonite papir te biskvit na polovici preklopite preko drvenog valjka  i ostavite da se ohladi.
  3. 3
    Mljevene orahe ukuhajte s mlijekom i vanilin šećerom uz stalno miješanje.Ostavite da se ohladi.Omekšali margarin izradite s šećerom u prahu pa ga žlicu po žlicu dodajte u smjesu od oraha.
  4. 4 Suza s orasima 
    Polovicu nadjeva stavite na polovicu tijesta,na sredinu stavite banane,dopunite ostatkom nadjeva i preklopite biskvit tako da izgleda poput suze.Ostavite najmanje 1 sat u hladnjaku.Lagano zašećerite prije posluživanja.

Ledene mak kocke

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg.
  2. 2
    Šećer pomiješajte s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u potpunosti rastopio.
  3. 3
    Zajedno pomiješajte mljeveni mak, Gussnel i prašak za pecivo, pa lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješajte u istučeni snijeg.
  4. 4
    Pripremljenu smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine 40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 20 minuta.
  5. 5
    Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte s 200 ml toplog mlijeka.
  6. 6
    Žumanjcima dodajte šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka stavite na vatru da zakuha.
  7. 7
    Kada je mlijeko zakuhalo uklonite ga s vatre i u njega pomoću pjenjače umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na laganu vatru i neprestano miješajući kuhajte oko 1-2 minute. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi do sobne temperature.
  8. 8
    Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istucite te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.
  9. 9 ledene mak kocke
    Kremu ravnomjerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na 30-ak minuta kako bi se krema stisnula.
  10. 10 Ledena mak torta by me 
    Vrhnje za šlag istucite tek toliko da se počne zgušnjavati, dodajte šlag fix i još kratko istucite. Pripremljeni šlag nanesite na kremu, poravnajte i stavite u hladnjak na barem 1 sat.                             

     Punjena pizza "Mozzarella"


    Punjena pizza

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 Punjena pizza  
      Zamijesiti tijesto od kvasca kojeg smo pomiješali s šećerom ,malo brašna i malo tople vode.Nakon par minuta dodati brašno,zamijesiti glatko tijesto i ostaviti ga da se diže oko pola sata.Za nadjev-nasjeckati luk,gljive prerezati na pola(ili na listiće),šunku naribati ili na sitne kockice,a sir na šnite.
    2. 2 Punjena pizza  
      Na ulju popržiti luk,pa dodati gljive.Začiniti.Dodati rajčicu pa promiješati,5 minuta kuhati pa dodati šunku.Začiniti s soli,paprom i origanom.1,5 žlicu ulja dodati tijestu,promijesiti i napraviti 4 kugle.Opet dizati pola sata.Od 2 dijela praviti po 1 pizzu.Svako tijesto razvaljati da bude promjera oko 28 cm.1 dio staviti na dno okruglog pleha obloženog pek papirom.Gore raspodijeliti pola nadjeva od šunke i gljiva i polovicu sira.
    3. 3 Punjena pizza
      Ja sam stavila  po 2 kugle mozzarelle na 1 pizzu-jednu u pizzu ,a drugu na pizzu.Kad stavimo šunku i sir na dio tijesta,prekrijemo ga 2 dijelom i rubove stisnemo prstima kako bi pizza bila poklopljena sa svih strana.Ja sam ju izbola viljuškom i tad po njoj rasporedila jednu kuglu mozzarelle.
    4. Peći oko 25-30 minuta na 200 stupnjeva.Pokriti krpom ,malo nek odstoji par minuta pa je poslužiti

      Pita s mesom

      Pita s mesom

      Sastojci

      Priprema

      1. 1 Pita s mesom 
        Na ulju popržimo sitno sjeckani mladi luk sa zelenim dijelovima(ako nemate mladi može i obični).Dodamo mljeveno meso i propirjamo,začinimo s soli,paprom i vegetom.
      2. 2 Pita s mesom
        Jaja izmiksamo s brašnom,praškom za pecivo i jogurtom.Dodamo luk s mesom,dobro promiješati.
      3. 3 Pita s mesom 
        Sipamo u namašten manji kalup 20/20 cm i stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
      4. 4 Pita s mesom 
        Kad se ispeče,izvadimo iz pećnice i po vrhu naribamo sir.Izgledat će kao ukras od čipke kad se sir otopi i ohladi.Pitu narežite i poslužite toplu ili hladnu.
      5.   Kocke od sira s kakaom


        kocke od sira s kakaom

        Sastojci

        Priprema

        1. 1 kocke od sira s kakaom
          Zamijesi tijesto od brašna,2 žumanjka,margarina omekšalog,5 žlica vrhnja,sol,10 dag šećera kakaoa i praška za pecivo.
        2. 2 kocke od sira s kakaom 
          Tijesto omotajte folijom i stavite u frižider na 30 minuta.Pećnicu upalite na 180 stupnjeva.Tepsiju 32*24 cm obložite pek-papirom.
        3. 3 kocke od sira s kakaom 
          Odvojite bjelanjke od žumanjaka,pa istucite snijeg s 18 dag šećera.Pomiješajte žumanjke s koricom limuna,2 praška za puding od vanilije,jogurtom te sirom.Na kraju umiješajte snijeg s šećerom.
        4. 4 kocke od sira s kakaom
          2/3 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju.Gore izlijte smjesu od sira.Preostalo tijesto natrgajte na komadiće,raspodijelite po kremi od sira i pecite 30-40 minuta.
        5. 5 kocke od sira s kakaom 
          Preostali žumanjak i vrhnje pomiješajte,stavite na kolač pa pecite još 15 minuta.
        6. 6 kocke od sira s kakaom
          Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.

           mesne okruglice


        mesne okruglice

        Sastojci

        Priprema

        1. 1 mesne okruglice
          Od mekanog dijela kruha,sitno sjeckanoga češnjaka i luka,mesa,začina i jaja umijesimo tijesto od mesa.
        2. 2  
          Vlažnim rukama radimo male okruglice-uvaljamo ih u brašno .
        3. 3 mesne okruglice 
          I stavljamo u duboku tavu na malo ulja te ih popržimo sa svih strana da dobiju koricu.
        4. 4 mesne okruglice
          Tada ih zalijemo s 4 dcl pirea od rajčice i dolijemo toliko vode da okruglice budu prekrivene.Kuhamo oko 45 minuta.
        5. 5 mesne okruglice
          Poslužimo uz tjesteninu,pire krumpir ili rižu.

             Calzone


        calzone

        Sastojci

        •   tijesto;
        •  1100 ml brašna za dizana tijesta
        •  6 v.ž ulja
        •  po 2 m.ž šećera i soli
        •  1(5 dag)kocka svježeg kvasca
        •  oko 1/2 l tople vode
        • punjenje;

        •  30 dag ribane šunke
        •  30 dag ribanog sira
        •  25 dag gljiva(vrganji,šampinjoni,...)
        •  1 m.ž origana ili nekog začina za pizzu
        •  300 ml paradajz umaka iz tetrapaka
        •   još;
        •   ulje,parmezan

        Priprema

        1. 1 calzone 
          Zamijesiti tijesto kao za pizzu pa ga ostaviti da se diže.Pripremiti nadjev;pomiješati ribanu šunku i sir te dodati origano.Gljive očistiti,oprati i narezati,kratko prokuhati,ocijediti.
        2. 2 calzone 
          Kad se tijesto digne podijeliti ga na 6 loptica pa ostaviti da se još malo dižu.Tada na radnoj površini uz pomoć ulja rukama raširiti lopticu(uz pomoć ulja jako se lako raširi)da bude što tanja,ali bez rupa da nebi izlazio nadjev.
        3. 3 calzone
          Premazati s umakom od rajčice,ostaviti oko 1,5 cm uz rub bez umaka da bi poslije lakše zalijepili.
        4. 4 calzone 
          Na polovicu rasipate mješavinu sira i šunke(to vam mogu i djeca-posebno će se veseliti što i oni pomažu)
        5. 5 calzone
          Gore raspodijelite gljive.
        6. 6 calzone 
          Preklopite onu stranu bez nadjeva preko ove s nadjevom i prstima pritišćete uz rub da se lijepo zalijepi.
        7. 7 calzone
          Pažljivo prebacite na tepsiju obloženu pek-papirom(jer us calzone velike i meke)Ja sam stavila po 3 u jednu veliku tepsiju od električne pećnice.Po vrhu ih ne treba mazati jer su već nauljene kod izrade,samo ih po vrhu posipati s malo parmezana.
        8. 8 calzone
          Peku se na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.Ja sam prvu rundu možda malo predugo pekla što zaista nije potrebno jer je iznutra lijepo pečeno.Može se kad se izvadi prekriti vlažnom krpom(onda je posebno mekano).
      6.   švicarski složenac s sirom


        švicarski složenac s sirom

        Sastojci

        •  1/2 (25 dag) bijelog kruha iz kalupa
        •  30 dag ementalera
        •  5 dag dimljene mesne slanine
        •  po želji sa ili bez šunke
        •  4 jaja
        •  1/2 l mlijeka
        •   sjeckani peršin,sol,muškatni oraščić
        •   nekoliko kapi umaka tabasco(može i bez)

        Priprema

        1. 1 švicarski složenac s sirom
          Namastite vatrostalnu posudu.Kruh narežite na tanke kriške i složite u posudu naizmjence s tankim ploškicama sira(i šunke  ako je stavljate).Slaninu narežite na kockice i pospite po kruhu.
        2. 2 švicarski složenac s sirom
          U zdjelici pomiješajte jaja s mlijekom,te primješajte nasjeckani peršin,oraščić,dosolite i popaprite(po želji dodajte tobasco).Smjesa mora biti dobro začinjena.
        3. 3 švicarski složenac s sirom
          Zalijte na kruh i dolijte toliko vrele vode da sloj bude u visini kruha.Vatrostalnu tada stavite u duboku tepsiju pa u tu tepsiju nalijte vode da dopire do 2/3 posude sa složencem.
        4. 4 švicarski složenac s sirom
          Pecite 30-40 minuta na 200 stupnjeva(po potrebi dolijevajte  kipuće vode u lim).Poslužite odmah.
        5. 5
          Složenac je prilično neobičnog okusa zbog vode-jako mekan,skoro kao pjena .

      7.   Rolada od mljevenoga u lisnatom


        rolada od mljevenoga u lisnatom

        Sastojci

        Priprema

        1. 1 rolada od mljevenoga u lisnatom
          Lisnato tijesto razvaljaj(dužine kao pleh)Premaži senfom i gore raspodijeli smjesu za faširance;pomiješaj meso,jaje,namočenu žemlju,začine,senf i izdinstani luk.
        2. 2 rolada od mljevenoga u lisnatom
          Uz rub poredaj šnite salame(neka budu malo deblje šnite)

        3. 3 rolada od mljevenoga u lisnatom
          Preko salame složi šnite sira.
        4. 4 rolada od mljevenoga u lisnatom
          I na kraju dvije hrenovke.
        5. 5 rolada od mljevenoga u lisnatom
          Zarolaj u roladu i po vrhu ju isjeckaj s škaricama.Stavi ju u tepsiju obloženu pek-papirom.
        6. 6 rolada od mljevenoga u lisnatom
          Premaži žumanjkom uz pomoć kista,i stavi peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
        7. 7 rolada od mljevenoga u lisnatom
          Posluži još toplo,vruće uz prilog po želji.Ja ih poslužila uz Memine rezance s satarašom.
        8. 8 rolada od mljevenoga u lisnatom
          Ili ako vam što ostane-drugi dan hladno.  
    5. Krumpirova neobična juha

      krumpirova neobična juha

      Sastojci

      •  80 dag krumpira
      •  1 luk
      •  3 dag margarina(ili 1 v.ž ulja)
      •   sol,vegeta,peršin
      •  3/4 l juhe(ili toliko vode+1 kocka za juhu)
      •  45 dag prodinstanog povrća za juhu(mrkva...)
      •  2 dcl slatkoga vrhnja za kuhanje
      •  4-5 hrenovki

      Priprema

      1. 1 krumpirova neobična juha 
        Krumpir oguliti ,narezati na kockice .Luk nasjeckati pa ga popržiti na margarinu ili ulju.Kad postane staklast,dodati krumpir .
      2. 2 krumpirova neobična juha
        Sve skupa izmiješaj i dinstaj kratko.
      3. 3 krumpirova neobična juha 
        Začiniti s soli,vegetom pa zalijati juhom(ja zalijem vodom i dodam kocku juhe).Kuhati oko 20-25 minuta.1/3 krumpira izvaditi a preostali s blenderom pretvoriti u pire.
      4. 4 krumpirova neobična juha
        Tada sve zajedno vratiti u posudu;pire od krumpira,kockice krumpira i juhu.Dodati prodinstano povrće(ja dodala samo mrkvu prodinstanu-ali što je šarenije lijepše je)
      5. 5 krumpirova neobična juha
        Na kraju umiješati slatko vrhnje,i hrenovke izrezane na šnite i zakuhati još 5 minuta.Posipati peršinom.Juha ima strukturu guste krem juhe i prefinog je okusa.
      6. 6 krumpirova neobična juha
        Uz šnitu kruha,nama je bila za ručak kao samostalno lagano jelo.Može se jesti i hladna.

Нема коментара:

Постави коментар