субота, 19. април 2014.

u poseti ...Vukici..

 sedmo nebo

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Bjelanca umutiti mikserom, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi. Pomiješati orahe i brašno i kašikom umiješati u bjelanca.
  2. 2
    U pleh staviti list oblatne sa ravnom stranom nadolje. Premazati oblatnu i peći 15 min. na 200 C.
  3. 3
    Na isti način ispeći i drugi biskvit.
  4. 4
    Žumanca i brašno razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati žumanca i miješati žicom za mućenje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
  5. 5
    Umutiti margarin pa dodati prethodno umućenu kremu od žumanaca. Mutiti da se masa sjedini.
  6. 6
    Biskvit sa kakaom premazati sa 1/2 fila. staviti biskvit sa orasima pa premazati drugom polovinom fila, preko fila treći list oblatne.
  7. 7
    Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći.

      Kokos kolač


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Žumanjke, šećer, mlijeko i ulje dobro izmutite, stavite brašno, prašak za pecivo, promješajte, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Podijelite smjesu na dva dijela, u jedan dodajte kakao pomješan sa instant kavom u malo vruće vode, sve zajedno promješajte i stavite u namazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite na 180 C da porumeni. Dok se bisvit peče pomješajte zajedno kokos sa brašnom, šećerom i hladnim mlijekom, stavite kuhati da zakuha, do tada će tamni biskit biti dovoljno pečen da fil možete preliti po njemu, na fil stavite žuti biskvit. Pecite dok kolač porumeni i malo se odvoji od tepsije. Hladan kolač po želji ukrasite čokoladnom glazurom.                             

                                 krofne

kao iz pekare

Sastojci

Priprema

  1. U malo mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom da nadođe.
  2. 2
    Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu limuna.
  3. 3 krofne 
    Kad se sastojci sjedine dodati par kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači na gore.
  4. 4 krofne 
    Pokriti krpom i ostaviti na toplom da tijesto udvostruči zapreminu. Premijesiti ga, ali ne lupati već povlačiti kašikom na gore i ostaviti da još jednom narasta.
  5. 5 krofne 
    Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti ga i ostaviti da se odmara 15-tak minuta.
  6. 6 krofne
    Tijesto rastanjiti 1 cm debljine i vaditi krugove (obavezno odmaknuti 2-3 mm od krajnjih ivica ) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastaju 20 min (nakon 10-tak min prevrnuti i ostaviti još 10-tak min.
  7. 7
    U duboku šerpu sipati ulje i zagrijati ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će krofne brzo preplanuti)
  8. 8  krofne, šuplje,a nisu prazne ;)
    Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na radnom stolu, strana koja je bila prema gore ide prva da se prži.
  9. 9
    Od ove količine dobije se oko 30 krofni.

Posluživanje

JAKO BITNO:
1.Prostorija u kojoj se radi mora biti topla, tijesto mora dobro da naraste...nema žurbe.
2.Ulje za prženje ne smije biti previše zagrijano, krofne će brzo potamniti a unutra neće biti pečene... (i neće biti prstena)
3.Potrebna je dublja šerpa sa dosta ulja da krofne ne dotiču dno i da imaju prostora da narastaju dok se prže...

                Voćni kolač


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiksati 4 žumanjka sa 5 dkg šećera i 2 žlice tople vode, dodati otopljeni i ohlađeni margarin, postepeno dodati brašno, snijeg od 4 bjelanjka izmiksan sa 10 dkg šećera. Sipati u namazanu i pobrašnjenu tepsiju i pobockati što više
    različitog voća po vašoj želji. Pecite na 160-180 C 30-40 minuta.
    Smjesa je za veću okruglu modlu ili srednju tepsiju.                             

      Milka-Grčka torta


Sastojci

Priprema

  1. Izmutiti  5 belanaca sa 5 kašika šećera. Kašikom umešati 1 kašiku brašna, 3 kašike mlevenih orasa, 2 kašike mlevene plazme i jedan prašak za pecivo.
    Peći u okruglom kalupu promera 26-28 cm, na 200C dok se biskvit ne odvoji od ruba kalupa. tako tri kore (ja nekad ispečem cetiri ili pet kora, sve zavisi od potrebne visine torte, kad ju prekrivam fondanom. onda za toliko povecam materijal)
  2. 2
    Fil 1
    Izmutiti žumanjca sa šećerom na pari (ja to radim u mikrovalnoj) po želji dodati čokoladu u fil da se istopi, ili ju iseckati pa staviti u hladan fil (ja nekad seckam, a nekad stavim da se istopi)
  3. 3
    Fil 2
    Skuvati 1/2l mleka, u mleko umesati 5 kasika brasna, tako sto skinete sa vatre, da se ne bi stvorile grudvice. Vratiti na vatru da provri. U ovaj fil ne ide secer, jer je prvi fil dovoljno sladak.
  4. 4
    Spojiti fil1 i fil2, dodati 3/4 margarina, pečeni, grubo mleveni lešnik, drobljenu plazmu, i seckanu čokoladu ako je niste otopili dok ste kuvali fil 1. Sve dobro umutiti.

                          čokoladni medaljoni


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U posudu sipati brašno, smedji šećer, vanilin šećer, kakao, žumanca, konjak i margarin isječen na listiće. Rukama umijesiti glatko tijesto.Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 30 min.
  2. 2 čokoladni medaljoni 
    Od tijesta oblikovati rolne debljine 4-5 cm.premazati sa konjakom i uvaljati u šećer.Ostaviti još 1 sat u frižider.
  3. 3 čokoladni medaljoni 
    Tijesto rezati na kolutove debljine oko 0,5 cm.
  4. 4 čokoladni medaljoni
    Dva pleha obložiti papirom za pečenje i slagati kolutove sa razmacima izmedju njih.
    Peći na 200 C oko 10 min.
  5. 5 čokoladni medaljoni
    Istopiti tamnu čokoladu sa malo ulja i na ohladjenim keksićima iscrtati tanke krugove.
  6. 6 čokoladni medaljoni
    Istopiti bijelu čokoladu sa malo ulja i sipati na keksiće da se popuni krug od tamne čokolade.
    Ostaviti da se čokolada stegne.

                                 vrganji


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati jaja i med i mutiti da se masa sjedini. Postepeno dodavati brašno pa umijesiti mekše tijesto.  Ostaviti da stoji 1 sat.
  2. 2
    Od tijesta praviti kuglice, malo ih pritisnuti između dlanova, u sredini svake napraviti udubljenje (drškom od drvene kašike) i stavljati u pleh obložen papirom za pečenje (udubljenja okrenuta nadolje). Peći na 200 C da dobiju blago-žućkastu boju.
  3. 3
    Napraviti duplo više peteljki. Praviti male kuglice veličine manje od lješnjaka, valjati između dlanova ili na radnoj površini tako da jedna strana bude tanja a druga malo deblja. Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje i peći da dobiju blago-žućkastu boju.
  4. 4
    Kad se ohlade peteljke lijepiti marmeladom po dvije, tanje krajeve umakati u otopljenu čokoladu i sastavljati sa kapicama, (ako je potrebno nožem malo proširiti udubljenja).
  5. 5
    Drugu stranu peteljki umakati u otopljenu čokoladu pa u kokos.
  6. 6
    Gornju stranu vrganja umakati u čokoladu otopljenu sa malo ulja i ostaviti da se čokolada stegne.

    Kokosov orah


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Smokve potopiti u toplu vodu nekoliko minuta, ocijediti i u svaku staviti po jedan lješnjak.Ostaviti na hladnom mjestu.
  2. 2
    Za bijelu masu: Šećer preliti vodom, staviti da prokuva. Čim se šećer istopi staviti margarin, kad se istopi dodati kokos i mlijeko u prahu, malo izmiješati pa umutiti mikserom da se masa malo zgusne, da se može oblikovati rukama. Ruke nakvasiti hladnom vodom pa masu podijeliti na 20 jednakih dijelova.Svaki dio istanjiti između dlanova, obložiti smokvu i oblikovati glatku kuglicu.Po potrebi ruke blago kvasiti hladnom vodom.
  3. 3
    Za braon masu: Šećer preliti vodom i staviti da prokuva, kad se šećer istopi dodati margarin i čokoladu, kad se istopi dodati mljeveni keks, dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Mlaku masu podijeliti na 20 jednakih dijelova, svaki dio između dlanova dobro istanjiti i obložiti bijele kuglice. Uvaljati u kokos i ostaviti na hladno mjesto. Kad se dooobro stegle rezati po šelji na polovine ili četvrtine.

    rolat sa suvim voćem


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Isjeckati sitno smokve, grožđe i datule.
  2. 2
    Šećer i vodu špinovati, ne treba pono, 5-6 min. Skloniti sa strane pa umiješati sjeckano suvo voće, orahe i keks.Dodati čokoladu pa miješati da se sve izjednači.
  3. 3
    Oblatne staviti između vlažne krpe da omekšaju.
  4. 4
    Fil podijeliti na dva jednaka dijela i premazati oblatne.
    Zamotati ih u čistu suvu krpu i ostaviti da se stegne.
    Stegnute rolate isjeći na parčad.

                                 prutići sa orasima


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Dobro izmiješati brašno, šećer, omekšali margarin, žumance, aromu vanilije i koricu limuna ili narandže  i umijesiti glatko tijesto. Umotati u foliju i ostaviti 1 sat u frižideru.
  2. 2 prutići sa orasima
    Radnu površinu malo pobrašniti, razvaljati tanko tijesto po mogućnosti pravougaonog oblika, i točkićem isjeći prutiće 2 x.6 cm.
  3. 3 prutići sa orasima 
    U pleh staviti papir za pečenje i redati prutiće sa malim  razmacima.
  4. 4  prutići sa orasima
    Premazati ih blago umućenim bjelancetom i posuti mljevenim orasima.Peći na 180 C da ostanu svijetli.
    Bilo bi lakše čim se isjeku premazati bjelancetom i posuti orasima, ja sam ovako radila  i zbog slika sam tako napisala.
  5. 5 prutići sa orasima 
    Kad se ohlade premazati marmeladom i spajati po dva keksića. Rastopiti čokoladu sa malo ulja i krajeve svakog prutića umočiti u čokoladu.

                            korpice sa sirom


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U posudu sipati brašno, so,  margarin izrezan na listiće, sir izrendan na krupnoj strani rende i jaje pa rukama zamijesiti tijesto, (ako je potrebno dodati 1 kašiku hladne vode) Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.
  2. 2 korpice sa sirom
    Razvaljati tijesto tanko, oko 3 mm. i vaditi krugove prečnika oko 8 cm. Naribati sir i na svaki krug staviti po malo.Tijesto razvući malo na tri strane i sastaviti vrhove.
  3. 3 korpice sa sirom 
    Pazljivo pritisnuti da se ne razdvaja prilikom pečenja (meni se poneka razdvojila, zato je najbolje svaku pričvrstiti sa pola čačkalice)
  4. 4 korpice sa sirom 
    Staviti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom, posuti susamom i ribanim sirom.Peći na 200 C 15-2o min.

                         slane rafaelo kuglice


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pileće meso obariti, izvaditi iz vode i ostaviti da se ohladi.
  2. 2
    Samljeti ga pa umiješati sir, pavlaku i majonezu.
  3. 3
    Od smjese praviti kuglice, u sredinu svake utisnuti maslinu.
  4. 4
    Svaku kuglicu uvaljati u sitno riban kačkavalj.
    Kuglice stavljati na tacnu i ostaviti na hladno mjesto.

                         šarene slane kiflice


Sastojci

Priprema

  1. 1 odžačarske kifle
    Kvasac staviti u šalicu sa kašikicom šećera i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
  2. 2
    Umutiti jaje, dodati so i otopljeni maslac pa umutiti. Dodati kiselu pavlaku, nadošli kvasac i mlako mlijeko pa sve izmiješati.Dodati brašno pa umijesiti fino glatko tijesto.
  3. 3 šarene slane kiflice
    Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.U jedan dio dodati mljevenu papriku i dobro je umiješati u tijesto. Oblikovati kuglu i staviti je na pobrašnjenu tacnu.I bijelo tijesto premijesiti u kuglu i staviti na tacnu.Premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti da dobro nadođe.
  4. 4 šarene slane kiflice
    Kad je tijesto naraslo prenijeti ga na pobrašnjenu radnu površinu i svaki podijeliti na dva dijela. Premijesiti, staviti na tacnu i ostaviti još malo da tijesto naraste.
  5. 5 šarene slane kiflice
    Jednu kuglu crvenog tijesta istanjiti i premazati omekšalim maslacem, istanjiti i jednu kuglu bijelog tijesta i staviti preko crvenog, još malo lagano istanjiti oklagijom i premazati ga maslacem.
    Isjeći na 16 jednakih dijelova, filovati po želji, a i ne mora, i savijati u kiflice. Tako uraditi i sa drugim tijestom.
  6. 6 šarene slane kiflice
    Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati umućenim žumancetom i posuti susamom.
    Ostaviti da narastu i peći na 180 C.

                        lisnata pogača


Sastojci

Priprema

  1. 1 lisnata pogača
    Brašno sipati u posudu, u sredini napraviti udubljenje i sipati kvasac i šećer, preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje.Kad je kvasac nadošao sipati so, ulje, jaja i sa mlakim mlijekom zamijesiti tijesto(mlijeko sipati postepeno i po potrebi).Pobrašniti radnu površinu, tijesto premijesiti da se napravi glatka kugla, vratiti ga u posudu, premazati uljem i ostaviti da nadodje.
  2. 2
    Nadošlo tijesto istresti na radnu površinu, razviti ga u dugačak pravougaonik oko 8o cm duzine, a širina koliko moze da tijesto bude što tanje.
  3. 3 lisnata pogača 
    Tijesto premazati omekšalim margarinom.Premazati po zelji, kiselom pavlakom ili krem sirom ili po vlastitom izboru.
  4. 4 lisnata pogača 
    Saviti u rolat po duzoj strani pravougaonika.
  5. 5 lisnata pogača
    Odrezati sa jedne strane komad duzine 5-6 cm i staviti uspravno na sredinu kalupa.Rolat staviti u kalup, tako da ima jednako prostora od ivica kalupa i središnjeg dijela, krajeve pažljivo sastaviti. Ostaviti da tijesto dobro naraste.
  6. 6 lisnata pogača
    Premazati zumancetom, zarezati tijesto (ja sam kuhinjskim makazama) oko 1 cm duboko, posuti susamom, ostaviti još malo da stoji i peći u zagrijanoj rerni na 200 C.
  7. 7
    Tepsija u kojoj sam pekla 26 cm ili malo manja, veća nikako.

                     Lisnata pogača

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
  2. 2 lisnata pogača 
    Ostaviti na toplom da nadodje.
  3. 3 lisnata pogača
    Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
  4. 4 lisnata pogača 
    Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira, 4  premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu, i na kraju staviti petu nepremazanu.
  5. 5 lisnata pogača 
    Tijesto zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga isjeći obruč oko 2-3 cm širine.
  6. 6 lisnata pogača
    Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijeliva.
  7. 7 lisnata pogača 
    Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.
  8. 8 lisnata pogača
    Redati u tepsiju, premazanu uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu.
    Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik.
  9. 9 lisnata pogača 
    Obruč isječi na 4 jednaka dijela, Praviti ruzice i stavljati u sredinu posude.
  10. 10 lisnata pogača
    Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.

                                 Grčka pita


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Najprije pripremiti fil. Umutiti 5 jaja, dodavati šećer muteći sve vrijeme, ulje dodavati postepeno, zatim griz i orase (u receptu piše 2 kašike orasa, ja sam stavila 5 kašika)
  2. 2
    Kore podijeliti na 3 dijela. U pleh stavljati prvi dio kora i svaku poprskati uljem. Preko kora staviti 1/2 fila. Stavljati drugi dio kora, svaku poprskati uljem, pa preko staviti drugi dio fila, i na kraju poredati treći dio kora, svaku poprskati uljem.
  3. 3
    Staviti peći na 200 C. Kad je pečena izrezati je na kocke i preliti sirupom, ostaviti da se ohladi.
  4. 4
    Sirup, kuvati vodu i šećer 10-tak min. i mlakim preliti pečenu pitu.

                                 jaffa štangle


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Narandže zamrznuti pa ih izrendati na sitnoj strani rende (ili svježe isjeckati u blenderu).
  2. 2
    U šerpu sipati vodu, ulje, šećer, vanilin šećer, izrendane narandže i marmeladu pa kuvati 5 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
  3. 3
    Jaja umutiti pjenasto, dodati smjesu sa narandžama i još malo mutiti.
  4. 4
    Pomiješati brašno kakao i prašak za pecivo pa sipati u smjesu i mutiti da bude glatka masa.
  5. 5
    Sipati u pleh premazan uljem i posut brašnom.
  6. 6
    Peći na 200 C. Pleh dimenzija 35×30 cm.
  7.         Jaffa štanglice


    Jaffa štanglice

    Sastojci

    Priprema


    1. Prokuvati mleko, šećer, čokoladu i margarin.
      Ostaviti da se fil ohladi.
    2. 2

      Oguliti dve narandže, pa ih iscediti. Ako su vam
      narandže sočne, a ne žilave i previše vlaknaste,
      dodajte u fil i sok i pulpu koja je ostala
      neproceđena. Dobro promešajte, pa dodajte i
      mleveni keks.
    3. 3

      Na list oblatne naneti jednu polovinu fila, preko
      njega poslagati jaffa keks, zatim premazati drugom polovinom fila i prekriti drugim listom oblatne.
    4. 4

      Prekriti krpom i staviti preko nešto teško da se
      stegne. Ostaviti na hladnom mestu, pa kad bude
      dovoljno čvrsto seći tankim nožem na štanglice.
    5. 5

      Napomena: ako fil ne bude dovoljno čvrst nakon
      dodatka keksa, ostaviti ga na hladno da bude još
      čvršći. Kolač mi je ostao preko noći na hladnom,
      opterećen drugim kolačima, sutradan sam ga sekla
      skalpelom. Za širinu štanglice sam uzimala 4
      kvadratića (ona manja) a dužina oko 13-14
      kvadratića :)
  8.           

                                     Čokoladni kolač


    Čokoladni kolač

    Sastojci

    Priprema

    1. Čokoladu i maslac otopite, izmješajte i smlačite.
    2. 2
      Jaja, šećer izmutite, dodajte čokoladu i maslac.
    3. 3
      3 žlice nes kave prelijte sa 1,5 dcl vruće vode, dodajte 0,75 dcl ruma, zajedno sjedinite sa jajima, šećerom i maslacem, lagano izmješajte.
    4. 4
      Brašno prosijte sa praškom za pecivom i sjedinite sa mokrim sastojcima.
    5. 5
      Duboku modlu ili manju tepsiju namažite maslacem, pospite brašnom i usipajte smjesu.
    6. 6
      Pecite na 160 - 180 C 40 minuta.
    7. 7
      Ohlađeni kolač prelijte sa čokoladnom glazurom ili jednostavno pospite sa šećerom u prahu.
  9.                 

                                     Čokoladni kolač


    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Dobro izradite žumanjke, šećer, otopljenu čokoladu sa margarinom.
    2. 2
      Izradite bjelanjke u čvrst snijeg.
    3. 3
      Umiješajte snijeg u smjesu sa žumanjcima i postepeno dodajte brašno sa praškom za pecivo i sve lagano umiješajte.
    4. 4
      Smjesu usipajte u margarinom namazanu i brašnom ili krušnim mrvicama posutu tepsiju.
    5. 5
      Pecite 30 minuta na 150 C ili kada se biskvit odvoji od tepsije.
    6. 6
      Puding, šećer, jaje, brašno, izradite sa malo mlijeka u glatku smjesu i ukuhajte u ostatak mlijeka.
    7. 7
      Kuhajte 5 minuta i dodajte čokoladu da se otopi.
    8. 8
      Skinite sa vatre i pokrijte sa prozirnom folijom i ohladite fil.
    9. 9
      U ohlađeni fil dodajte izrađeni margarin i sve zajedno izradite.
    10. 10
      Fil stavite na biskvit koji ste malo potopili  sa mlijekom.
    11. 11
      Preko fila možete staviti čokoladnu glazuru, ili naribanu čokoladu.
  10.    

      Višnjine kocke

    Kolač za ovisnike o čokoladi, jeftin, brz, čokoladan..........da ne bude zabune, u njemu nema višanja, 

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Jaja, šećer zajedno izmiksajte, postepeno dodajte vodu i ulje.
    2. 2
      Brašno pomješano sa kakaom, praškom za pecivo, dodajte i sve zajedno dobro izmješajte.
    3. 3
      Stavite u namazanu i brašnom posutu tepsiju.
    4. 4
      Pecite 30 minuta na 160-180 C, ili dok se odvoji od tepsije.
    5. 5
      Jaja i šećer izmiksajte, stavite na paru, lupajte na pari 10-15 minuta, ubacite čokoladu i margarin,  još malo mješajte na pari da se sve otopi i sjedini.
    6. 6
      Glazuru malo ohladite da nije prerijetka.
    7. 7
      Na ohlađeni biskvit rasporedite čokoladnu glazuru.

                                     Kolač sa višnjama


    Kolač sa višnjama

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Zajedno, jaja i šećer izmutite, postepeno dodajte, jogurt i ulje.
    2. 2
      Dodajte brašno pomješano sa praškom za pecivo.
    3. 3
      Sve zajedno izmutite i stavite u namazanu, mrvicama ili brašnom posutu tepsiju.
    4. 4
      Na biskvit, pobockajte što gušće višnje.
    5. 5
      Pecite na 160-180 C 30 minuta ili kada kolač lijepo porumeni.
    6. 6
      Ohlađen kolač pospite šečerom u prahu i poslužite se.

             Dugačka torta


    Torta

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Bjelanjke dobro izradite  u čvrsti snijeg sa šećerom u prahu.
    2. 2
      Lagano umiješajte mljevene lješnjake pomješane sa mljevenim keksom ili mrvicama.
    3. 3
      Stavite peći na 180 C 15 minuta dok porumeni i odvoji se od ruba tepsije, najbolje isprobajte čačkalicom.
    4. 4
      Ohladite biskvit i prerežite ga na 3 jednaka dijela.
    5. 5
      Žumanjke, šečer i mlijeko izmješajte i lupajte na pari da se zgusne.
    6. 6
      Ohladite, dodajte izrađeni margarin.
    7. 7
      Smjesu podijelite u dva dijela. U jedan dio stavite otopljenu tamnu čokoladu, a u drugi bijelu / po receptu se ne stavlja, ja sam stavila i fino je /
    8. 8
      Redoslijed filanja je da na prvu koru stavite žuti fil, na drugu tamni, treću koru premažite ostatkom tamnog fila.
    9. 9
      Ukrasite je čokoladnom glazurom ili po Vašoj želji i inspiraciji.


    Pita s makom

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      BISKVIT
    2. 2
      Od 9 bjelanjaka i ostalih sastojaka napravite tri biskvita koje pecite na peki papiru 10 minuta na 150-160 C. Ohladite ih i filujte.
    3. 3
      FIL
    4. 4
      Žumanjke, šećer, brašno izmiksati i ukuhati u mlijeko. U ohlađeno dodati izrađeni margarin, sve zajedno promješati i filovati.

    Posluživanje

    Umjesto čokoladne glazure možete staviti bijelu glazuru sa limun sokom i šećerom u prahu. U sok od jednog limuna dobro umiješajte šećer u prahu i stavite na kolač.
    Možete staviti i jednu i drugu glazuru, prvo bijelu kada se stegne odozgo stavite čokoladnu, to sam isprobala super je, tada bijela glazura može biti od 1/2 limina i 7.5 dkg šećera u prahu, spoj limuna i čokolade dobro se slaže, daje svježinu kolaču 

                                     Mak kocke


    Mak kocke

    Priprema

    1. 1
      Biskvit
    2. 2
      Mak izmješajte sa pola šećera prelijte sa prokuhanim mlijekom, dodajte margarin i mješajte da se margarin otopi, to sve smlačite. Izmiksajte jaja sa ostatkom šećera da bude čvrsto. Postepeno u smjesu sa makom koju ste smlačili dodajte brašno, pomješano sa praškom za pecivo, vaniliju, limun koricu i sve to zajedno promješajte i dodajte čvrso izmiksana jaja sa šećerom. Sve lagano promješajte i stavite u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite na 160-180 C 35-40 minuta. Još vruć kolač premažite sa pekmezom. Kada se ohladi preko kolača stavite čokoladnu glazuru.
    3.                                  Čokoladni kolač


      Čokoladni kolač

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Izmutiti 4 bjelanjka u čvrsti snijeg dodaj 10 dkg šećera i dobro izradi.
        U to umuti 4 žumanjka i lagano izradi. Postepeno lagano naizmjence umješaj 17 dkg margarina i 17 dkg čokolade koje si prethodno otopila i ohladila i 8 dkg brašna. Stavi u dublju i užu modlu i peci na 150C 50 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар