субота, 12. април 2014.

moji omiljeni....u slici i reci...

  Breskvice


Sastojci

  • Za breskvice:

  •  2 jumbo jaja, ili 3 srednje velicine
  •  180 gr secera
  •  225 ml ulja
  •  3 kasike mleka
  •  1 kesica vanilin secera
  •  2 kasicice praska za pecivo
  •  3 kasike brasna
  •  425 gr brasna
  • za punjenje:

  •  350 gr domaceg dzema od sljiva
  •  150 ml ruma
  •   mrvice od breskvica
  • za farbanje:

  •   85 ml vode ( za svaku boju, i mozda malo vise u zavisnostikoliko dugo drzite breskvice u boju)
  •  po zelji kapi farbe za hranu
  •  po zelji ekstrakt od maline i kruske

Priprema


  1. 1 1 Breskvice
    Zicom umutiti jaja i secer vrlo malo pa dodati ulje koje cete takodje umutiti dok se ne sjedini sa jajima.
  2. 2 2 Breskvice
    U umucenu smesu dodati 3 kasike mleka i vanilin secer pa i dalje mutiti zicom da sjedinite ,i na kraju dodati 2 kasicice praska za pecivo i 3 kasike brasna sve to sjediniti pa ostaviti u frizider da odstoji dva sata.
  3. 3 3 Breskvice                              
    Izvaditi posle dva sata pa dodati 425 gr brasna, nemojte staviti celu kolicinu brasna, jer dosta zavisi od velicine jaja, umesati brasno varjacom, pa istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i umesiti glatko testo.
    Ako vam se lepi za prste dodati jos brasna dok ne bude fino testo koje se ne lepi za prste.
  4. 4  Breskvice/alat
    Od gotovog testa  kidati loptice, ja  volim da ih radim sa ovom spravicom, koja je ustvari da se vade loptice iz dinje i lubenice, i onda su vam sve iste, dobro ih dlanovima uradite da vam budi glatke, jer ako nisu glatke, pucace vam.
  5. 5  Breskvice                              
    Staviti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pecenje i peci ih dok vam blago ne porumene na 165-170*C u zavisnosti od vase rerne.(na mojoj rerni je 160*C i peku se oko 18 minuta)
  6. 6 Breskvice 
    Mlake kuglice dubiti ivicom ostrog noza i stavljati ih na posluzavnik, koji ste postavili kuhinjskim papirom (takodje vam moze posluziti ovaj nozic na drugom kraju ove alatke za dubljenje)
  7. 7 Breskvice 
    Mrvice od kuglica pomesati sa domacim dzemom od sljiva i dodavati ruma po zelji. Treba da vam se rum oseti vise od dzema.
  8. 8 Breskvice 
    Puniti kuglice, ako imate visak dzema okolo, ocistiti nozem.Spojiti kuglice zajedno.
  9. 9 Breskvice 
    Pripremiti dve posudice i u svaku sipati po 85 ml vode (mozda ce vam trebati i vise,u zavisnosti koliko hocete da vam boja bude jaka) dodati kasiku dve farbe za hranu i pola flasice ekstrakta od maline i kruske (ako imate breskvu stavite breskvu, ja je nemam pa koristim kruskin ekstrakt) pa zamociti jednu stranu jednom dva puta ili tri puta.
  10. 10
    Zamocene breskvice naredjati na pleh koji ste postavili kuhinjskim papirom da se malo ocede, uradite 5-6 breskvica, pa ih onda uvaljati u sitniji secer i ostaviti ih na posluzavnik koji ste postavili kuhinjskim papirom.
  11. 11
    Zavrsene breskvice prekriti cistom kuhinjskom krpom ili carsafom pa ih ostaviti preko noci da se osuse.
  12. 12
    Pred sluzenje zabosti im listice i naredjati na tacnu sa drugim sitnim kolacima.
  13. 13
    Ovako spremljene kuglice mogu biti zamrznute, staviti jedan red pa papir za pecenje pa drugi red, nemojte vise od dva reda jer se mogu ostetiti. Zatvoriti ih u kutiju i ostaviti u zamrzivac.Mogu stajati vise od dva meseca u zamrzivacu.

Crna ruža


Priprema


  1. 1  
    U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.
  2. 2  
    Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
  3. 3
    Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.
  4. 4 /slika/768135/
    Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
  5. 5  
    U posudu stavite mljeveni mak, šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.
  6. 6
    Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
  7. 7  
    Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
  8. 8  
    Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.
  9. 9  
    Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.
  10. 10
    Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
  11. 11  
    Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata.

Posluživanje

Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.

Savjet

Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.

Sunčeve pjege


Sastojci

Priprema


  1. 1  
    Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i umiješajte postepeno šećer, brašno, Gussnel i izmiješajte lagano pjenjačom.
  2. 2
    Prašak za pecivo pomiješajte sa octom pa dodajte na kraju.
  3. 3  
    Lim za pečenje (20x35cm) obložite papirom, pa žlicom stavljajte hrpice bjelanjka.
  4. 4  
    Te hrpice posipajte s mljevenom crnom kavom.
  5. 5
    Za drugi biskvit izmiješajte žumanjke i jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, brašno i na kraju prašak koji ste izmiješali prvo s octom.
  6. 6  
    Prelijte preko hrpica od bjelanjaka.
  7. 7  
    Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko pola sata. Pečeno prerežite na pola.
  8. 8
    Ocijedite breskve iz kompota, pa u taj sok dodajte toliko vode da vam bude pola litre.
  9. 9
    Puding razmutite, dodajte ostatak šećera i zakuhajte.
  10. 10
    Želatinu prelijte s vodom i pustite da bubri 5-10 minuta.
  11. 11  
    U topli puding dodajte nabubrenu želatinu, maslac sobne temperature i na kockice narezane breskve.
  12. 12  
    Nadjev rasporedite po polovici kolača, stavite gornji dio biskvita te ga stavite u hladnjak da se dobro ohladi.     
  13.        

     Pooh kolač


    Pooh kolač

    Sastojci

    Priprema


    1. 1  
      Izmiksajte bjelanjke sa šećerom. Žumanjke pomješajte sa octom.
      U bjelanjke postepeno dodajte žumanjke te gustin, brašno i prašak za pecivo. Pecite u namašćenom protvanu veličine oko 25x30.
      Pecite na 170 stupnjeva oko 20 min.
    2. 2  
      U soku skuhajte puding pa u ohlađeno dodajte izmiksani maslac.
    3. 3
      Na pečeni i ohlađeni biskvit namažite žutu kremu.
    4. 4  
      Želatinu napravite po uputama na vrećici.
      Izmiksajte šlag pa pomalo dodavajte šećer, sir i na kraju rastopljenu želatinu.
      Namažite po žutoj kremi i stavite u frižider da se dobro ohladi.
  14.                  

      Televizor kolač


    Televizor kolač

    Sastojci

    Priprema


    1. 1  
      Umjesite prhko tijesto i podjelite u dva dijela.
    2. 2  
      Razvaljajte tijesto na pek papiru na veličinu 20x30 cm, pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 15 min.
    3. 3  
      Za biskvit izmiksajte bjelanjke pa postepeno dodajte žumanjke i brašno.
      Pecite na 170 stupnjeva dok ne dobije laganu boju.
    4. 4
      Za kremu u mlijeku skuhajte puding sa šećerom i brašnom pa u hladno dodajte žlicu po žlicu izmiksani margarin.
    5. 5
      Na prvu koru prhkog tijesta stavite kremu pa poklopite biskvitom.
    6. 6  
      Namažite kremu po biskvitu pa stavite gornju koru.
    7. 7  
      Čokoladu rasopite pa dodajte ulje i prelijte preko kolača, pa u frižider,
      Ugodno vam gledanje TV-a :)

        Karpati


    Karpati

    Sastojci

    Priprema


    1. 1  
      Izmiksajte pjenasto jaja sa šećerom pa dodajte ostale sastojke.
    2. 2  
      Ja sam pekla u protvanu veličine 20x35, temperatura oko 170 stupnjeva pola sata odnosno dok ne bude pečeno.
    3. 3  
      Izmješajte sve sastojke za makovnjačice.
    4. 4  
      Izmješajte i sve sastojke za mak preljev s time da mlijeko zagrijete.
    5. 5  
      Tijesto za makovnjačice podijelite na  četiri jednaka dijela.
    6. 6  
      Tijesto razvaljajte na veličinu protvana, ja sam razvalja na 20 cm širine i 35 cm dužine, pa mak smjesu podjelite isto na 4 dijela tako da bude ravnomjerno smjesa raspoređena na sve četiri štruce.
      Uz rub tijesta poslažite višnje.
    7. 7
      Sve štruce nadjenite, poslažite višnje i zarolajte te stavite u protvan i pecite na 170 stupnjeva oko 20 min.
    8. 8  
      Na dno protvana stavite biskvit, pa poslažite pečenje štruce.
    9. 9
      Za kremu želatinu pripremite po uputama na vrećici pa je rastopite i dodajte u smjesu jogurta šeećra i sira.
    10. 10
      Kremu prelijte preko štruca i stavite u frižider da se dobro stisne.

    Posluživanje

    Moram napomenuti da mi je biskvit bio malo suh pa preporučam da ga malo natopite da bude vlažniji. a makovnjačice sam malo predugo pekla jer sam čekala da dobju boju što je totalno nepotrebno, pa su mi bile malo tvrde i suhe, što znači da ih nemojte dugo peči, nema veze što će izgledati blijede.

      Sunce na prozorčiću


Sastojci

Priprema


  1. 1  
    Izlijte vrhnje za šlag u posudu i u njega usipajte krupicu te ostavite 20 min. da nabubri.
  2. 2
    Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom pa dodajte svježi sir, naribanu limunovu koricu, prašak za pecivo, griz te sve izmješajte.
  3. 3
    Protva ili kalup za tortu namastite, pobrašnite pa ulijte smjesu.
    Stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
  4. 4  
    Nakon 20 min. protvan izvadite van i stavite polovice ili četvrtine breskvi, malo utisnite i vratite natrag u pećnicu i pecite još oko pola sata.
  5. 5
    Nakon što je pečeno, marmeladu malo zagrijte pa stavite po čajnu žličicu na svaku breskvu.

      Mravlji kolač


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Rastopite šećer u posudi na štednjaku, pa dodajte vodu i mješajte dok se šećer ne rastopi.

  2. 2  
    Dodajte margarin ili maslac i mješajte dok se ne rastopi pa stavite da se ohladi.
  3. 3  
    Pjenasto izmješajte jaja, pa dodajte brašno sa sodom i kondenzirano mlijeko, pa dodajte ohlađeni šećerni sirup.
  4. 4  
    Stavite u namazanu i brašnom posutu tepsiju veličine 20x30, te stavite u hladnu pećnicu da odstoji pola sata pa onda uključite na 170 stupnjeva i pecite oko sat vremena.

     Žute mak kocke


Sastojci

Priprema


  1. 1  
    Izmiksajte čvrsto bjelanjke sa šećerom pa dodajte lagano mješajući mak, brašno, prašak i na kraju rastopljeni i ohlađeni margarin.
  2. 2  
    Izlijte smjesu u namazan i brašnom postut protvan veličine 20x30, pa stavite peći na 170 stupnjeva oko 20 min.
  3. 3  
    Žumanjke pjenjačom izmješajte sa šećerom pa kad izvadite biskivit premažite žumanjcima i vratite u pećnicu koju ugasite i neka se suši oko pola sata.

Нема коментара:

Постави коментар