среда, 30. април 2014.

Mmmm...variva...2

 Krompir Corba sa Mesnim okruglicama

Sastojci

  •  Za okruglice:
  •  430 g mljevenog mesa
  •  1 jaje (65 g)
  •  50 g krusnih mrvica
  •   malo persuna
  •  2 male kasike rajcica ekstrata (20 g)
  •  1,5 mala kasika soli (10 g)
  •  I jos:
  •  1 veci crni luk (100 g)
  •  940 g manjih krompira (na cetvrtine sj.)
  •  200 g graska
  •  230 g isj.rajcica
  •  1 veca crvena paprika (125 g)
  •  50 ml ulja
  •  900 ml vrele vode
  •   vegeta,ruzmarin,crvena paprika,biber

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za okruglice sjediniti,dobro izmjesati,te oblikovati 25 malo vecih okruglica,mogu i manje po zelji,onda ih bude vise.
  2. 2
    ve druge sastojke prvo spremiti,vodu staviti da prokljuca.
    Papriku sjeci na kocke,krompir na cetvrtine,luk-rajcice na sitnije.
    Ulje zagrijati u vecoj posudi.
    Okruglice prziti par minuta okrecati ih da fino porumene sa svih strana.
  3. 3
    Sad im luk,rajcice dodati opet izmjesati i pustiti da se krcka 3-4 minuta.
    Krompir sjediniti,zaciniti odmah sa vegetom,paprikom i na srednjoj tempoeraturi pustiti da se fino uprzi,10 minuta pa onda svemu dodati grasak i papriku,i opet dobro uprziti-mjesati da vam ne zagori.
  4. 4
    Usuti sad svu tekucinu,zaciniti sa zacinima po zelji,i pustiti da se kuha na laganoj vatri,ne zaboraviti povremeno promjesati.

                                 Paprikas sa Govedjim Narezkom

Sastojci

  •  1 konzerva govedjeg narezka Podravka (200g)
  •  2-3 paprike (290 g)
  •  100 g rize
  •  1 luk (80g)
  •  3 velike kasike ulja
  •  1 velika kasika paradajz pirea
  •  1 velika mrkva (70 g)
  •   so
  •   persun
  •   biber
  •  650-700 ml vrele vode

Priprema

  1. 1
    U vecem tiganju zagrijati ulje, pa proprziti minut-dvije luk sitno isjecen zajedno sa mrkvom na kolutove isjecena, i paradajz pireom.
  2. 2
    Sad dodati paprike, zaciniti malo pa prziti sve mjesajuci, ako je potrebno doliti vode, ali vrlo malo.
  3. 3
    Kad je paprika malo uprzena dodati rizu, zaciniti po ukusu, naliti sa vodom toliko da ogrezne pa na laganoj vatri kuhati.
  4. 4
    Kad se pocinje zgusnjavati uliti svu vodu, i dodati narezak na vece kocke isjecen, ili po zelji, dobro izmjesati, ako se cini vise gusto doliti jos tekucine,
  5. 5
    i kuhati toliko da riza omeksa.                             

 Riza sa malim okruglicama

Sastojci

  •  Za okruglice:
  •  250 g mljevenog mesa
  •  1 velika kasika paradajz pirea (25 g)
  •  20 g krusnih mrvica
  •   so po potrebi
  •  I jos sastojci:
  •  5 velikih kasika ulja
  •  1 crni luk (80 g)
  •  1 veca mrkva ( 70 g)
  •  30 g paradajz pirea
  •  200 g rize
  •  1 veca crvena paprika (140 g)
  •   Vegeta,Persun,Paprika
  •  1,300 ml vrele vode

Priprema

  1. 1
    Sve sastojek za okruglice sjedniti zajedno,posoliti po ukusu,pa dobro izmjesati da se sve fino izjednaci.
    Podjeliti smjesu na 27 djelova,pa izmedju dlanova praviti male kuglice.
  2. 2
    Luk isjeci na sitnije,mrkvu na cetvrtine,papriku na kocke,rizu dobro oprati.
    U vecoj posudi zagrijati ulje,pa staviti okruglice da se prze nekoliko minuta,pazljivo ih drvenom kuhacom okrecati.
  3. 3
    Kad su se fino uprzile dodati im sad luk,mrkvu,paradajz pire i papriku,pa opet prziti oko 5-8 minuta.
  4. 4
    Rizu sad susuti,Vegetom zaciniti,nasuti tekucine toliko da ogrezne,pa kuhati na srdnjoj vatri,povremeno promjesati.
    Tekucine jos dodavati po potrebi,zaciniti jos po ukusu,persun,papriku isto dodati

Fina Corba sa Piletinom i Graskom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Buter staviti u dubljoj posudi u kojoj ce se jelo kuhati da se istopi.
    Piletinu dodati,zaciniti je odmah sa Vegetom,mljevenom paprikom,te mjesati par minuta da se fino uprzi.
  2. 2
    Sad joj dodati luk,paradajz pire i dobro izmjesati da se fino jos uprzi oko 1 minutu.
    Grasak,krompir i mrkvu na kolutove sjediniti,zajedno tome dodati,pa cjelo vrjeme sad mjesati da se dobro uprzi,i opet sa vegetom zaciniti po ukusu.
  3. 3
    Kad se sve fino uprzilo usuti tekucinu,i jos po potrebi zaciniti,persun,paprika te ostaviti da se kuha na srednjoj temperaturi.
    Pred sami kraj kuhanja dodati griz,dobro izmjesati,kuhati jos 2-3 minute.

 Masnice sa mljevenim mesom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Na istopljenom buteru u serpici isprziti meso,zacinivsi sa vegetom,cjelo vrjeme mjesajuci,da se fino uprzi.
  2. 2
    Dodati sad mesu paradajz pire (ili gusti sok paradaza),luk,mrkvu i papriku na kocke sve sjeceno,ili po zelji.
    Prziti par minuta,toliko da paprika,mrkva omeksa,po potrebi zaciniti sa oreganom,jos vegete ili soli.
  3. 3
    Sad dodati tjesteninu,ja sam koristila masnice,moze po zelji.
    Dobro izmjesati,usuti tekucinu (voda mora biti svjeze prokljucana),dobro izmjesati i kuhati na srednjoj vatri toliko dok tjestenina ne bude kuhana.
  4. 4
    Ako vidite da vam je previse gusto,doliti jos tekucine,i kuhati jos par minuta.
    Dok se jelo kuha ne dodavati odmah cjelu tekucinu,prvi put usuti da tjestenina ogrezne,pa dodavati po potrebi.

Krompir Corba sa Mesnim Okruglicama

Sastojci

  •  5 srednjih krompira (690 g)
  •  1 srednji luk (75 g)
  •  1 mrkva (50 g)
  •  100 g rize
  •  150 g isjeckanih rajcica
  •  60 g butera
  •   vegeta
  •   persun
  •   crvena paprika
  •  Za okruglice:
  •  250 g mljevenog mesa
  •   so
  •  1 mala kasika paradajz pirea (15 g)
  •  2 male kasike prezle (20 g)

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za okruglice dobro rukom sjediniti,posoliti po ukusu.Moze se dodati i malo ruzmarina,timjana,po zelji.
    Oblikovati 24 male loptice,pa ih staviti na veci tanjir.
  2. 2
    Luk isjeci na sitnije,mrkvu isto,rajcice na sto sitnije-koru im oguliti,krompire na kocke.
    Rizu pre toga dobro oprati u vise voda.
    Zasebno staviti oko 1 l 800 dl vode da prokljuca.
  3. 3
    U dubljoj serpi buter staviti,pa kad se istopio dodati mesne okruglice,prziti ih oko 2-3 minute,da fino porumene sa svih strana.
    Dodati im sad luk,rajcice i mrkvu,dobro izmjesati.
  4. 4
    Krompir sjediniti,pa zaciniti odmah sa vegetom,paprikom,persun dodati i dobro mjesati cjelo vrjeme,znaci treba da se fino uprzi,po potrebi dodavati po malo tekucine,ne sve odjednom.
    Nakon jedno 3-6 minuta rizu dodati,usuti tekucinu toliko da ogrezne,izmjesati dobro i jos zaciniti po zelji.

 Mesne okruglice sa Rizom i Paprikom

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za okruglice dobro rukama sjediniti,da se sve fino ujednaci,posoliti po ukusu,te oblikovati 20 loptica,stavljati ih na veci tanjir dok se pripreme svi drugi sastojci.
  2. 2
    Luk,papriku,mrkvu isjeci po zelji.
    Rizu dobro oprati,ocjediti od tekucine.
    U vecem,dubljem tiganju zagrijati ulje,te staviti okruglice da se uprze 2-3 minute,da fino budu jednake sa svih strana,drvenom kuhacom ih mjesati,okrecati.
  3. 3
    Dodati sa okruglicama luk i dobro isjeckane rajcice,mrkvu,paprike,te dobro izmjesati.
    Pirjati tako 5-8 minuta,pa tek dodati rizu,usuti pola tekucine,zaciniti sa vegetom,persunom i opet dobro izmjesati.
  4. 4
    Na srednjoj temperaturi pirjati dok sve fino ne omeksa,i po potrebi dodavati tekucine,i jos zaciniti po ukusu.

 Corba sa rizom i piletinom

Sastojci

  •  480 g pileceg mesa (na kocke sjecenog)
  •  1 srednji crni luk (80 g)
  •  1 veca mrkva,na cetvrtine sjecena (60 g)
  •  150 g rize
  •  200 g sitno isjeckanih rajcica
  •  1 veca kocka butera (40 g)
  •   vegeta
  •   mljevena crvena paprika
  •   persun
  •  900 ml-1,200 ml vrele vode (zavisi koliko volite gustu corbu)

Priprema

  1. 1
    Pripremiti prvo sve sastojke,rajcice isjeci na sto sitnije,luk isto,mrkvu po zelji.
    Buter staviti da se istopi,te dodati piletinu koju cete odmah zaciniti sa vegetom,mljevenom paprikom,mjesati par minuta da se dobro uprzi.
  2. 2
    Dodati sad mesu luk,mrkvu,paradajz pire i rajcice,te dinstati opet par minuta,da se fino uprzi.
    Rizu sad dodati,dobro izmjesati,naliti tekucinu ( ali ne sve,vise od polovine,jos zaciniti sa Vegetom,paprikom,persun dodati i pustiti da se kuha na srdnjoj temperaturi,povremeno promjesati.

 Tjestenina sa Mesnim Okruglicama

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Sve sastojek za okruglice sjediniti dobro sa rukama fino izraditi te oblikovati 30 manjih kuglica.
  2. 2
    U dubljoj posudi zagrijati ulje,te okruglice staviti da se uprze 1-2 minute.
    Dodati sto sitnije isjeckani crni luk,paradajz pire,mrkvu i rajcice pa to pirjati na srednjoj vatri nekoliko minuta.
  3. 3
    Dodati okruglica smjesi sad tjesteninu,zaciniti sa Vegetom,persunom,izmjesati,ulitivrelu vodu i ostaviti da se kuha na srednjoj temperaturi,povremeno promjesati.
  4. 4
    Pred sami kraj kad je tjestenina vec kuhana dodati vrhnje,rendani sir,dobro izmjesati,jos zaciniri po zelji,i kad se sve fino sjedinilo sluziti uz omiljenu salatu.

Tjestenina sa finim sosom

Sastojci

  •  350 g tjestenine po zelji
  •  Za sos:
  •  3 velike kasike ulja
  •  400 g mljevenog mesa
  •  1 veci crni luk (80 g)
  •  300 g sto sitnije isjeckanih rajcica
  •  100 ml tecnog vrhnja
  •   malo origana
  •   so
  •  5 velikih kasika kecapa

Priprema

  1. 1
    Tjesteninu staviti da se kuha u posoljenoj vodi.
  2. 2
    U malo dubljem tiganju zagrijati malo ulje,te uprziti mljeveno meso,2-3 minute,posoliti.
    Dodati sad mesu luk (na sto sitnije isjecen),kao i rajcice,dobro izmjesati.
    Posoliti jos po ukusu,dodati oregano.

  3. 3
    Kuhati sos nekih 10-tak minuta,da se sve fino ukuha.
    Pred sami kraj dodati vrhnje,kecap te dobro izmjesati.
    Da baci jedan kljuc i sos je gotov.
  4. 4
    Umjesati sos u dobro ocjednjenu tjesteninu i sluziti uz salatu po zelji.

 Fina Piletina sa Tjesteninom

Sastojci

  •  380 g pileces mesa
  •  1 manja mrkva (50 g)
  •  1 veci luk (80 g)
  •  200 g isjeckanog paradajza
  •  3 velike kasike maslinovog ulja
  •  1 manja tikvica (160 g)
  •  230 g tanje tjestenine
  •  600 ml vrele vode
  •  100 ml tecnog vrhnja
  •   vegeta
  •   persun

Priprema

  1. 1
    Ulje zagrijati,piletinu isjeci na vece kocke ili po zelji,proprziti minutu-dvije te zaciniti sa vegetom i jos po zelji.
  2. 2
    Dodati luk,mrkvu,tikvice,dobro izmjesati,jos zaciniti po potrebi.
    Nakon minutu-dvije dodati sitno isjeceni paradajz i tako pustiti da se pirja 4-5 minuta.
  3. 3
    Tjesteninu dodati,dobro izmjesati naliti sa vrelom vodom,i kuhati na laganoj temperaturi.
    Kad je tjestenina vec kuhana dodati persuna po zelji,usuti vrhnje i kuhati jos koju minutu,ne na jakoj vatri.

Riza sa mesnim okruglicama

Sastojci

  •  180 g rize
  •  5 velikih kasika ulja (40 ml)
  •  120 g isjeckanih rajcica
  •  1 mrkva (50 g)
  •  1 crni luk (80 g)
  •  1 veca crvena paprika (120 g)
  •  Za mesne okruglice:
  •  360 g mljevenog mesa
  •  1 mala kasika paradajz pirea (12 g)
  •  1 cen bjelog luka (6 g)
  •  35 g krusnih mrvica
  •   vegeta,biber,timijon
  •   persun
  •  800 ml vrele vode

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za mesne okruglice,dobro izmjesati,luk isjeci na sto sitnije,zaciniti po ukusu,te napraviti 21 lopticu,ostaviti na stranu dok se sve drugo ne pripremi.
  2. 2
    U vecem dubljem tiganju zagrijati ulje,te prziti par minuta mesne okruglice,dok se upola ne proprze.
    Dodati im sad luk,rajcice isjekane na sto sitnije,mrkvu,te dobro izmjesati
  3. 3
    Nakon par minuta dodati papriku na kocke isjecenu,opet malo uprziti.
    Sad dodati rizu,izmjesati naliti sa malo vise od pola tekucine,zaciniti sa vegetom,paprikom,persunom i ostaviti na laganoj vatri da se pirja.
    Po potrebi dolivajuci ostatak tekucine.

 Piletina sa Tjesteninom

Sastojci

  •  2 pilece snicle (190 g)
  •  1 crni luk (70 g)
  •  120 g isjeckanih rajcica (na sto sitnije)
  •  200 g manje tjestenine
  •  100 ml tecnog vrhnja
  •  2 cena bjelog luka
  •  500 ml vrele vode
  •   vegeta,persun,biber
  •  5 velikih kasika ulja

Priprema

  1. 1
    U vecem dubljem tiganju zagrijati ulje,pa proprziti oba luka,rajcice isjeckane na sto sitnije,dodati sad piletinu,zaciniti sa vegetom,i prziti par minuta,da se fino uprzi sa svih strana.
    Tako pirjati oko 4-5 minuta.
  2. 2
    Sad dodati piletini tjesteninu,naliti sa vodom,jos zaciniti po ukusu,izmjesati dobro i ostaviti da se kuha na laganoj vatri.
  3. 3
    Vec kad je tjestenina kuhana,dodati svemu tecno vrhnje,isjeckani persun,i tako krckati jos par minuta.
    sluziti uz Salatu po zelji.

Mesne okruglice sa Sampinjonima

Sastojci

  •  Za okruglice:
  •  210 g mljevenog mesa
  •  1 manji cen bjelog lika
  •  1 jaje
  •  1 snita tost kruha
  •   so,biber,tamjan
  •  2 velika kasike krusnih mrvica
  •  1 mala kasika paradajz pirea
  •  I jos:
  •  5 velikih kasika ulja
  •  150 g sampinjona (na snite isjecenih)
  •  2 veca crna luka (180 g)
  •  100 ml vrele vode
  •   malo soli,biber
  •   mljevena,crvena paprika

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za okruglice dobro sjediniti,rukom je najbolje,da se sve fino ujednaci,zaciniti po ukusu,i napraviti 23 manje kuglice,ostaviti ih na tanjir veci dok se sve drugo pripremi.
  2. 2
    Luk isjeci,sampinjone na snite,ako su manji mogu se cjeli uprziti.
    Zagrijati ulje u vecem tiganju,pa na srednjoj ne jakoj vatri prziti kuglice sa svih strana,da fino porumene.

  3. 3
    Dodati kuglicama luk,pa kad se upola uprzi dodati sampinjone,kratko promjesati,oko 2-3 minute,naliti sa tekucinom,zaciniti sa malo soli,biberom,mljevenom paprikom i kuhati toliko dok luk i sampinjoni fino ne omeksaju,nekih 10-15-tak minuta.

Нема коментара:

Постави коментар