недеља, 27. април 2014.

erna recepti...

 Muhallebili kek

najsočniji biskvit i karamel krema...

Sastojci

Priprema

  1. 1 biskvit 
    Pjenasto umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, griz, brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dobro sjediniti, pa sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Ostaviti mali dio smjese, u koji dodamo kakao. Dobro umutiti, pa staviti preko smjese...u obliku tačkica.Peći u pećnici zagrijanoj na 180 C, oko 20 minuta.
  2. 2 pečen biskvit
    Sirup: Sjediniti šećer, vodu i vanilin šećer. Staviti da prokuha, pa na laganoj vatri kuhati 7-8 minuta. Prohladiti sirup, pa preliti preko pečenog biskvita. Ohladiti!
  3. 3 gotov kolač!
    Karamelizovati 1 šolju šećera, pa preliti 1 šoljom mlijeka. Na laganoj vatri otopiti karamel. Posebno umutiti brašno, gustin i 2 kašike šećera i 100 ml mlijeka (da nema grudica). Preliti sa preostalih 300 ml mlijeka, pa staviti na vatru. Dodati i karamel mlijeko, pa kuhati dok krema ne dobije gustinu; miješati svo vrijeme. Maknuti sa vatre, pa dodati margarin. Dobro izmiksati. Sipati kremu preko biskvita. Kad se ohladi, premazati umućenim šlagom!
  4. 4 parče!
    Posuti orasima, lješnjacima, čokoladom...po ukusu!

 MUFFINI SA SRCEM

Sastojci

Priprema

  1. 1
    U posudu stavite sve suhe sastojke,pa ih promiješajte. U drugu posudu stavite umućena jaja, kiselo vrhnje, mlijeko i ulje, pa dobro umutite. Sjedinite sa suhim sastojcima, pa miješajte dok se masa ne sjedini. Odvojite 1/3 smjese, dodajte sok od višnje i malo jestive crvene boje, pa dobro umutite. Izlijte u  duguljastu modlu za kolače,koju ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 C. Pečen biskvit izvadite,malo prohladite, pa vadite mala srca.
  2. 2
    U kalup za muffine sipajte malo smjese, pa u svaki utisnite po jedno srce, tako da srce stoji uspravno. Zatim oko srca i preko njega pažljivo prelijte još smjese, tako da srce bude potpuno preliveno smjesom.Pecite na 180 C oko 20-25 minuta.

  3. 3
    Pečene muffine ostavite da se ohlade, dekorišite umućenim šlagom, otopljenom čokoladom, čokoladnim ili šarenim mrvicama... po ukusu!

 Kolač od vrhnja 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izraditi bjelanjke u snijeg. U žumanjke dodati šećer i mikserom fino izraditi. Dodati ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Na kraju sve sjediniti s bjelanjcima.
  2. 2
    2/3 smjese izliti u tepsiju, a u preostali dio dodati kakao. Tamni dio rasporediti žlicom po žutom biskvitu, da bude šareno.
  3. 3
    Skuhati puding uobičajeno. Istempirati si kuhanje pudinga da bude kuhan taman u vrijeme kad se biskvit izlijeva u tepsiju.
  4. 4
    Vrući skuhani puding žlicom stavljati na hrpice jednu do druge u sirovi biskvit. Staviti peći dok se biskvit ne ispeče. Ne brinite se ako u toku pečenja biskvit buja i izgleda kao neuspjeli kolač - sjest će sve na svoje - i oduševit Vas i izgledom i okusom. Na vrući ispečeni kolač preliti smjesu od vrhnja.

  KOLAČ S VRHNJEM


Sastojci

Priprema

  1. 1
    izmutiti bijelanjke, šećer, žumanjkei vanilin šećer.... dodati ulje i vodu, te brašno i prašak za pecivo...
  2. 2
    namazati tepsiju i posuti brašnom, tepsija treba biti malo dublja..... velićina tepsije otprilike 25x35.... u među vremenu skuhati puding....
  3. 3
    pola tjesta istresti u tepsiju, a u drugu polovicu dodati kakao i dobro izmješati.....sada taj smeđi dio tjesta žlicom stavljati po žutom tjestu ....baš kao što je pokazano na slici....
  4. 4
    još vruć puding stavljati na biskvit na isti način kao i smeđi dio tjesta..... tek sada se stavlja peći....
  5. 5
    dok se kolač peće izmješati vrhnje, vanilin šećer i šećer.....
  6. 6
    odmah na vruć kolač istresi preljev i izravnaj ga po kolaču.....

 Krater

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Skuhajte puding sa vanili šećerom i mlijekom i ostavite da se dobro ohladi.
  2. 2
    Za biskvit izmješajte žumanjke sa šećerom i ostalim sastojcima, te dodajte na kraju snijeg od bjelanjka pa istresite u tepsiju veličine 30x20 cm.
  3. 3
    Sa žlicom stavljajte komade ohlađenog pudinga, te stavite peći na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 min.
  4. 4
    Kiselo vrhnje izmješajte sa šećerom te premažite pečeni kolač pa vratite još desetak min. u pećnicu.

   ŠARENA RAVANIJA

Sastojci

Priprema

  1. 1 biskvit
    Umutiti 4 žumanca,4 cijela jaja i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa pola praška za pecivo.Smjesu podijeliti na dva dijela.Jedan dio ostaje žut,a u drugi dodati malo crvene boje za kolače(ili kašiku prah pudinga od malina ili jagoda)! Izliti  u pleh,premazan margarinom i posut brašnom.
  2. 2
    Preko biskvita posuti polovinu mljevenih oraha i čokolade u prahu.
  3. 3 priprema
    Umutiti bjelanca i šećer,pa dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
    Kašikom redati smjesu od bjelanaca,preko mljevenih oraha!
  4. 4 pečena!
    Preko smjese od bjelanaca posuti ostatak mljevenih oraha i čokolade u prahu.Preko preliti drugu polovinu smjese za biskvit.Peći na 200 C.
    Skuhati sirup!
  5. 5 parče!
    Pečenu ravaniju ohladiti,pa preliti toplim sirupom.Ostaviti da se ohladi i upije sirup,pa rezati na parčad.

  BRZI TIGAR

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti 3 šlag kreme od čokolade sa 100 ml običnog i 500 ml čokoladnog mlijeka.
  2. 2
    Umutiti margarin, šećer u prahu (po ukusu možete dodati manje ili više šećera) i žumanca, pa dodati otopljenu čokoladu za kuhanje. Dobro izmiksati, pa dodati u umućeni šlag.
  3. 3
    Zatim dodati i izlomljeni petit keks.
  4. 4
    Sve dobro izmješati, pa oblikovati tortu (možete koristiti obični kalup, duguljasti kalup, plastičnu posudu obloženu folijom...)! Ostaviti sat-dva u frižider, da se stegne. Zatim skinuti ivice kalupa.
  5. 5
    Tortu premazati umućenim šlagom. Preko naribati čokoladu.

Нема коментара:

Постави коментар