понедељак, 31. март 2014.

 KOCKE SA MEDENIM SRCEM


Sastojci:
Biskvit:
2 šolje brašna
1 (od 2dl) šolja ulja
1 šolja šećera
1 šolja mljevenih oraha
1 šolja vode
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
Fil:
1 l gaziranog soka od naranče
200 g šećera
3 pudinga od vanilije
5 kašika gustina
1 margarin
300 g medenog srca
Glazura:
150 g čokolade za kuhanje
4 kašike ulja
Priprema:
U zdjelu staviti sve sastojke za koru, pa ih dobro sjediniti mikserom.
Sipati u pleh premazan margarinom i posut brašnom, pa peći na 220°C 10 minuta, pa još 10 minuta na 180°C.
Odvojiti malo soka (od naranče, limuna ili mandarine po želji) pa sjediniti puding i gustin. Ostatak soka staviti da provri, dodati šećer i sipati smjesu od pudinga i gustina. Kuhati dok se masa ne zgusne.
U hladan puding dodati margarin i sjeckana medena srca. Na koru nanijeti fil, a preko fila preliti glazurom od čokolade. Dobro ohladiti, pa rezati na kocke.
NAPOMENA:
 biskvit je jako osjetljiv, pa ga nemojte peći u plehu, obloženom papirom za pečenje, jer će se prilikom odvajanja sigurno lomiti.

 Pijani Izidor

Sastojci:
4 jaja,
150 g šećera u prahu,
150 g maslaca,
1 žlica kakaa,
1/2 praška za pecivo,
120 g mljevenih oraha,
70 g oštrog brašna,
Džem od ribizla,
Nadjev s orasima:
200 g mljevenih oraha,
4 žlice šećera u prahu,
1 vanilin šećer,
0,15 l ruma,
Nadjev od čokolade:
4 jaja,
200 g šećera,
3 žlice kakaa,
250 g maslaca,
Glazura:
100 g čokolade,
100 g maslaca,
Priprema nadjeva od oraha:
Mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i rum dobro promješati.
Priprema nadjeva od čokolade:
Jaja, šećer i kako miješati nad parom dok masa ne postane gusta. Ostaviti da se ohladi polako je dodati u mekani maslac i miješati dok nadjev ne postane ujednačen. 
Priprema:
Miješati maslac šećer i žumanjke i masi postupno dodavati kakao, oirahe, brašno s praškom za pecivo i na krtaju čvrsti snijeg od bjelanjaka. Tijesto raširiti u namašćenom i oštrim brašnom posutom limu i ispeći. Ohlađeni kolač namazati džemom od ribizla a preko tzoga nadjevom od čokolade. Preliti čokoladnom glazurom. Kolač treba rezati nožem koji treba umakati u toplu vodu.

 SWEET DREAMS

Sastojci:
Biskvit:
3 jaja
120 gr šećera
1 dl ulja
1 dl mlijeka
180 gr brašna
1/2 praška za pecivo
pola pomorandže (sok i ribana korica)
Krema:
4 jajeta
8 kašika šećera
200 gr margarina sa aromom vanilije
100 gr čokolade za kuhanje
250 gr mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
oko 50 gr jaffa keksa (može i više, ali u tom slučaju smanjiti količinu mljevenog keksa)
I još:
po ukusu 2 šlag pjene, kreme ili vrhnje za šlag
Priprema:
Umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje i mlijeko, kao i sok i ribanu koricu pola pomorandže. Zatim dodati i brašno, pomiješano sa pola praška za pecivo.
Smjesu sipati u pleh, premazan margarinom i posut brašnom. Peći na 180°C.
Na pari umutiti 4 žumanca i 4 kašike šećera. Dodati čokoladu, pa kad se otopi dodati i margarin, narezan na komade. Kad se margarin otopi, maknuti sa vatre i ostaviti da se krema prohladi.
Umutiti bjelanca i 4 kašike šećera. Dodati snijeg od bjelanaca u kremu od čokolade, pa sve sjediniti. Zatim dodati i mljevenu plazmu, kao i narendan jaffa keks. Sve promiješati, pa sipati preko hladnog biskvita.
Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
Umutiti šlag pjene ili kreme (prema uputstvu) ili vrhnje za šlag, pa premazati kolač. Kad se ohladi, rezati na parčad. Po želji naribati malo čokolade.

Kocke sa orasima

Tijesto: 
15 dag margarina
15 dag secera
15 dag oraha
7 dag brasna
1/2 praska za pecivo
4 bjelanjka
Priprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
4 zumanjka
15 dag secera u prahu
1 zlica vanilin secera u prahu
Krema: 
1 dl mlijeka
10 dag oraha
10 dag margarina
10 dag secera
10 dag cokolade
malo mljevenih oraha za ukrasavanje
Priprema
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

 Posni kolač

Sastojci
2 šolje brašna,
100 gr šećera,
3 kašike kakaoa,
1/2 šolje mlevenih oraha,
1 kesica praška za pecivo
1 ½ šolja mineralne vode,
300 gr meda
Glazura
2 kašike kakaoa,
3 kašike šećera,
1 kašika ulja,
3 kašike vode,
nekoliko kapi ekstrata ruma
Priprema
U činiji pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, orahe i prstohvat soli.
Vodu pa nalijte preko i izmešajte.
Na kraju dodajte med i sve dobro promešajte.
Pleh veličine 20 x 30cm obložite pa pecite na 180 stepeni.
Pečen kolač prelijte glazurom.
Stavite sve sastojke da se skuvaju, na laganoj vatri neka vri i kuvajte do željene gustine, pa prelijte kolač i ostavite da se sve zajedno ohladi.

Нема коментара:

Постави коментар