понедељак, 31. март 2014.


Potrebno je:
Za kore:
  • 250 gr mlevenih oraha,
  • 200 gr šećera,
  • 3 dl belog vina,
  • 200 gr brašna,
  • kašičica sode bikarbone.
Za fil:
  • kesica pudinga od vanile,
  • 5 kašika šećera,
  • 200 gr margarina,
  • 100 gr prah šećera,
  • sok i kora od jednog limuna,
  • 200 gr mlevenih oraha,
  • 100 gr čokolade,
  • 4 banane.
Priprema:
  1. Izmešati mlevene orahe, šećer, vino i brašno pomešano sa sodom bikarbonom.
  2. Masu izliti u podmazan pleh i peći oko pola sata, u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
  3. Pečenu koru izvaditi iz pleha na platnenu salvetu i uviti.
  4. Ostaviti da se ohladi.
  5. Pomešati puding sa šećerom i skuvati ga na vodi prema uputstvu sa kesice.
  6. Margarin umutiti sa prah šećerom i struganom korom limuna.
  7. Umućeni margarin dodati ohlađenom pudingu, promešati, pa dodati mlevene orahe i čokoladu otopljenu na pari.
  8. Sve dobro izmešati pa jednu polovinu fila ravnomerno naneti na razvijenu, već ispečenu i ohlađenu koru.
  9. Banane oljuštiti i poprskati sokom od limuna.
  10. Ređati sredinom kore po dve banane uzduž, uviti rolat i spolja premazati ostatkom fila.
  11. Rolat ukrasiti rendanom čokoladom.
  12. Medeno srce torta

    medeno-srce-posna-torta

    Potrebno je:
    • 1 kg posnog keksa,
    • 1 kg medenog srca (ređati tako da nema praznine između),
    • 1,5 l gaziranog soka od pomorandže + 1 l za natapanje keksa i medenih srca (najbolje fanta),
    • 5 pudinga od vanile,
    • 500 gr margarina,
    • 4 kašike gustina,
    • 250 gr šećer u prahu,
    • 11 kašika šećera.
    Priprema:
    1. Odvojiti sok od 1,5 l pa razmutiti puding i gustin, a preostali sok ostaviti da provri sa 11 kašika šećera i skuvati.
    2. Margarin umutiti penasto sa 250 gr šećera i sjediniti s ohlađenim pudingom.
    3. Ređati keks natopljen sokom pa fil, medeno srce natopljeno sokom pa fil, keks fil pa keks.
    4. Možete preliti istopljenom čokoladom i posnim šlagom.
    5. Karamel torta

      karamel torta

      Potrebno je:
      • 1/2 ½ korica za rozen tortu,
      • 125 g margarina,
      • 200 g šećera,
      • 1 puding od karamele,
      • 400 ml sojinog mleka,
      • 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50 g za posipanje.
      Priprema:
      1. Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi.
      2. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
      3. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice.
      4. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne.
      5. Seći na kockice.

        Keks torta

        posna-keks-torta-posna-jela

        Potrebno je:
        • 500 gr četvrtastog posnog keksa,
        • 3-4 veće jabuke,
        • limun – sok i kora,
        • 1 kg banana,
        • 750 gr margarina,
        • 1 šolja (2 dl) šećera,
        • 2-3 pudinga od vanile,
        • 1-1,5 l vode,
        • 3 kašike prah šećera,
        • 200 gr kristal šećera,
        • skuvana kafa,
        • šećer u prahu,
        • šećerne perle.
        Priprema:
        1. Oguljene jabuke narendati i staviti u dublju posudu.
        2. Dodati narendanu koru i sok od limuna.
        3. Umešati izgnječene banane.
        4. Na kraju dodati penasto umućeno 500 gr margarina sa šoljom šećera u prahu i vanilin šećerom.
        5. Dobro umutiti da se dobije ujednačena, kremasta smesa.
        6. Istovremeno u vrijućoj vodiskuvati puding od vanile sa 3 kašike šećera u prahu.
        7. Skloniti sa grejne ploče da se prohladi.
        8. Umešati prethodno, penasto umućeno 250 gr margarina sa 200 gr šećera.
        9. Umutiti kompaktnu, penastu smesu.
        10. Jedan po jedan keks natapati u mlaku, prethodno skuvanu kafu, a zatim slagati jedan uz drugi na dubokoj tacni za kolače ili drugoj pogodnoj posudi.
        11. Preko reda keksa naneti deo smese sa bananama, a preko pažljivo naneti tanji sloj pudinga od vanile.
        12. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav pripremljeni materijal.
        13. Završiti redom keksa natopljenim u kafi.
        14. Pripremljenu tortu prekriti folijom ili salvetom i ostaviti da stoji par sati u frizideru.
        15. Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu i posuti sitnim, šarenim šećernim perlama.

          Dijamantske šnite

          dijamantski snite posnajela.rs

          Potrebno je:
          Za koru:
          • 100 g stonog margarina,
          • 12 kašika šećera,
          • 200 ml kisele vode,
          • 8 kašika mlevenih oraha,
          • 300 g brašna,
          • prašak za pecivo.
          Za fil:
          • 250 g margarina,
          • 150 g šećera u prahu,
          • 150 g posnog mlevenog keksa,
          • narendana korica limuna,
          • 100 ml vode,
          • 220 g šećera,
          • 200 g mlevenih oraha,
          • 200 g posne čokolade,
          • kesica posnog šlaga.
          Priprema:
          1. Umutite kašikom šećer s otopljenim margarinom, kiselom vodom, orasima, brašnom i praškom za pecivo.
          2. Smesu izlijte u pleh i ispecite koru na 180 stepeni.
          3. Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte keks i koricu limuna.
          4. Odvojeno zagrejte vodu sa šećerom i, kad se šećer otopi, dodajte čokoladu.
          5. Kad se i čokolada otopi, ubacite orahe i keks, pa sve dobro sjedinite.
          6. Prohladite smesu, te je sjedinite sa prvom smesom.
          7. Ako bude previše gusto, dodajte malo kisele vode.
          8. Koru premažite tankim slojem umućenog šlaga, preko nanesite fil, premažite šlagom i ukrasite.

Нема коментара:

Постави коментар